O intrebare legitima: cine plateste consumatia la PSD?
0 comentarii / 2297 vizualizări / 21 septembrie 2014
PSD a reușit să rupă gura tîrgului, sîmbătă, să lase poporul mut de uimire, cu prilejul lansării oficiale a candidaturii lui Ponta, ceea ce nu e o performanță de ici, de colea. Desigur, nu a făcut-o prin ceva constructiv, anunțînd vreun program epocal de reformă în cazul cîștigării alegerilor, ci printr-o grandomanie ieșită din toate tiparele istorice.
Mai bine de 70.000 de oameni au fost aduși, sîmbătă, pe stadionul Național, pentru a celebra lansarea în cursă a candidatului PSD-UNPR-PC. Aproape la fel de mulți ca la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, asta apropo de pancarta cu ”Marea Unire” prezentă ieri pe stadion.
Mii de polițiști au fost mobilizați pe arterele Capitalei, pentru a opri circulația șoferilor bucureșteni în favoarea sutelor de autocare cu pesediști care se țineau lanț, probabil cea mai mare delegație ”oficială” înregistrată vreodată. A fost ziua cînd orice pesedist de rînd s-a simțit superior simplilor muritori care înjurau în barbă trași pe dreapta ca să nu stingeherească deplasarea elitelor.
De altfel, în discursul său de pe stadion, Ponta a fost sincer. Folosind formula ”Dragi prieteni, dragi colegi, dragi români!”, el a transmis, subliminal, și ordinea priorităților din punctul de vedere al unui potențial viitor președinte.
Nu vom insista asupra derulării evenimentelor de pe stadion, televiziunile au transmis în direct, imaginile au rulat în neștire întreaga zi, îngropînd orice altă știre, triumful pesedist a fost total.
Desigur, malițioșii ar spune că, dacă în 2009, pesediștii au triumfat înainte de numărarea voturilor – și știm ce a urmat – acum ei triumfă încă înainte de alegeri.
Adversarii politici ai puterii au reacționat prin critici dure la adresa faraonismului pesedist, deși, în treacăt fie spus, liberalii nu au părut deranjați cînd, pe același stadion, cu o gradomanie aproape la fel de mare, s-a lansat USL, în 2012, cu Crin Antonescu și Victor Ponta în prim plan.
”Nu am mai văzut așa manifestări de pe vremea lui Ceaușescu, când, de 23 august, ne strângeam cu toții la București să scriem frumos numele liderului suprem”, a afirmat Elena Udrea.
Alții au amintit de practici nord-coreene, de Kim Ir Sen…
O replică a venit de la consilierul premierului, Dan Sultănescu, pe Facebook, acesta postînd poze de pe stadionul unde și-a lansat candidatura Obama:
”Practic, Obama a fost urmașul lui Kim Ir Sen, nu? Cum, și americanii își fac lansările de campanie tot pe stadioane?” a scris Sultănescu, voit ironic.
Dincolo de absurdul comparației între fastul lansării în cea mai bogată țară a lumii și cea din campioana sărăciei europene, Sultănescu omite un amănunt extrem de important. În SUA, campania prezidențială nu începe cu manifestări pe stadion, ci cu strîngerea de fonduri. Abia după ce se adună sacul oficial de bani, începe balul.
În cazul giganticului spectacol de ieri, a cărui notă totală de plată se scrie în mod cert cu șase zerouri, în euro – se aude că pînă și participanții au fost plătiți ca să vină – se ridică o întrebare extrem de serioasă: cine și de unde plătește?
Spunem asta pentru că, nu mai departe de luna august, opinia publică a aflat că PSD înregistrează, ca partid, datorii imense, de peste șapte milioane de euro.
Suma totală de 32.073.524 lei este compusă, așa cum reiese din datele raportate ministerului Finanțelor, conform Mediafax, din suma de 17.973.299 lei, reprezentând datorii ce trebuie plătite în cursul anului 2014, şi din suma de 14.100.225 lei, reprezentând datorii ce trebuie plătite într-o perioadă mai mare de un an. Aceleași date scot la iveală că problema datoriilor PSD e destul de neplăcută, fiind vorba de sume care sunt rostogolite de la un an la altul, de ani buni
Situaţia acestor datorii pare să treneze de la un an la altul.
Astfel, la sfîrşitul anului 2010, PSD a raportat datorii totale în valoare de 30.116.958 lei, echivalentul a 7.036.672 Euro, la cursul din acea perioadă. La sfîrşitul anului 2009, în care s-au desfăşurat alegeri prezidenţiale, PSD a raportat datorii totale în valoare de 24.407.006 lei, echivalentul a 5.783.650 Euro, la cursul din acea perioadă. La sfârşitul anului 2008, PSD a raportat datorii totale în valoare de 16.477.920 lei, echivalentul a 4.140.180 Euro, la cursul vremii.
Practic, partidul lui Ponta dovedește, în ultimii ani, că a intrat într-un clinci financiar din care nu mai poate sau nu mai vrea să iasă.
Or, manifestarea megalomanică de ieri denotă clar intenția derulării unei campanii ultra-costisitoare. De unde provin banii pe care se bizuie PSD, atît timp cît visteria partidului e goală – dacă s-a strîns ceva ar trebui să meargă pentru acoperirea golurilor deja existente – iar creditorii externi sunt deja avizați că social-democrații sunt rău platnici și au șanse slabe de a-și recupera banii?
Deci, cine plătește consumația la PSD? (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza