CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O intrebare legitima: referendumul lui Iohannis, paravan pentru un tun financiar?

8 comentarii / 9061 vizualizări / 24 mai 2019

Să analizăm faptele concrete: potrivit informațiilor oficiale furnizate de editura Curtea Veche, prima carte a lui Klaus Iohannis, ”Pas cu pas”, lansată în 2014, s-a vîndut în trei săptămîni de la lansare în 100.000 de exemplare, ajungînd ulterior la 130.000, la care se adaugă cărțile vîndute în format electronic.

Marți, 9 decembrie 2014, președintele Klaus Iohannis posta pe Facebook: ”Vă anunţ cu bucurie că volumul meu, «Pas cu pas», a ajuns deja la 100.000 de exemplare. De asemenea, ediția electronică a cărții înregistrează un record. Este încă un exemplu că se poate, mai ales pe o piață de carte foarte mică în comparație cu alte piețe din Europa. Tocmai de aceea vă asigur că acesta este doar începutul, iar de anul viitor mă voi implica activ într-o campanie națională de încurajare a lecturii. Vreau să vă mai spun că voi fi un președinte foarte apropiat de acest domeniu nu doar pentru că am fost primarul Capitalei Culturale Europene, ci pentru că sunt un cititor avid și un mare iubitor de cultură”.

Pe 17 aprilie 2019, Iohannis lansează o nouă carte, ”EU.RO”, aproape concomitent cu debutul campaniei electorale pentru referendum și pentru alegerile europarlamentare.
Pe parcursul campaniei, președintele efectuează un mega-turneu de promovare a cărții, care e lansată în șapte orașe mari din toată țara: București, Cluj, Iași, Timișoara, Craiova, Ploiești, la care se adaugă lansarea volumului în limba engleză, la Sibiu, exact în ziua summitului european. Toate s-au produs în săli mari, în fața unui auditoriu de sute ori mii de persoane.

Dacă opera președintelui s-ar vinde doar într-un tiraj similar cărții de acum 5 ani, la un preț de 59 de lei cît costă, încasările ar fi de 1,7 milioane de euro, deși, trebuie spus, ediția în engleză costă 80 de lei. Încasările ar urca la 2,2 milioane de euro la un tiraj de, să zicem, 200.000 de volume, o creștere care nu ar fi nefirească în condițiile promovării intense chiar de către autor și a condițiilor grafice superioare.

Presa a relatat deja, zilele trecute, o ”coincidență” interesantă: toate lansările de carte au fost dublate în orașele respective de manifestări politico-electorale.
La lansările de carte, președintele a vorbit foarte puțin (Cluj, Ploiești, Iași) sau deloc (București, Timișoara, Craiova) despre referendumul pe care se presupune că trebuie să-l promoveze. În general, l-a pomenit mai mult răspunzînd întrebărilor presei prezente decît din proprie inițiativă.

Nu știm în acest moment dacă toate cheltuielile de deplasare prin țară cu ocazia lansărilor de carte au fost susținute de instituția prezidențială, de editură ori de autor. Fiind vorba de evenimente dublate de altele, așa zis ”de lucru”, am paria pe prima variantă.

Două lucruri sunt sigure, însă:

1) La mijloc e o miză de sute de mii de euro, poate chiar peste milion, pentru conturile prezidențiale, bani curați.
2) Nu există situații similare, în care un șef de stat să își scrie cărțile și să le lanseze în cadrul unor turnee prin țară ÎN TIMPUL mandatului. Singurul caz vag asemănător e al fostului președinte Ion Iliescu, acuzat și el, pe vremuri, de manevre neortodoxe cu volume lansate în timpul mandatului, dar măcar el nu a recurs la turnee de lansări, cu fast, la nivel național, exact ca un autor de mare succes din occident. Lansări pe care scriitori autohtoni reputați nu și le permit din cauza costurilor imense pe care le-ar presupune.

Așa că întrebarea din titlu nu mai apare absurdă și o reluăm: a convocat președintele Iohannis referendumul pentru Justiție doar pentru acoperirea abilă a unei fructuoase operațiuni de rotunjire masivă a conturilor? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. „Renumeratie mica, dupa buget, coane Livache”

 2. Lacom.

 3. Nu știu de ce spune că “opera sa” pas cu pas are un număr foarte mare de vânzări online. Eu am primit-o gratis și am transmis-o tuturor doritorilor.
  Am citit și eu câteva cărți la viața mea și posed o bibliotecă cu multe mii de cărți. “Opera” la care făcea distinsul referire, este o culegere de compuneri jenante și pentru un elev de clasa a 7-a. Ne ducem în cap moral, economic, demografic și cultural.
  E o Rușine că există edituri care publică asemenea maculatură.

 4. […] Material scris de Bogdan Tiberiu Iacob: […]

 5. singurul partid care s-a opus unei crime rituale – alde – a fost scos in suturi si de ue si de satanisto-poponarii romani. cam asta e ue!

 6. DESPRE ALEGERI ȘI REFERENDUM ❗
  Câte lucruri am aflat azi ! Cum suntem prostiți, furați, folosiți…..cum securitatea ne-a demonstrat că după doi ani de luptă, se pișă pe noi
  Nu știți, nu știm, NIMIC ! Ce urmează, intrece imaginația noastră dar….ne merităm soarta!
  Nu am stiut să ne educam copiii, i-am lasat pradă globalismului, securistilor, ignorantei….
  Tinerii țării au iesit in stradă cerând guvern tehnocrat. Nu am zis nimic, copleșită fiind de moartea fratelui meu, de tragedia de la Colectiv ….Mi-am zis atunci că a venit vremea lor, că stiu ei mai bine și m-am trezit din durerea mea , intr-o țară guvernată de Ciolos.

  M-am dezmeticit, durerea mea s-a mai atenuat, am deschis ochii. Atunci am înteles cum Iohannis, Ponta, Ciolos, ne-au păcălit. Am realizat cine e de fapt Ponta, m-am prins de jocurile serviciilor secrete.

  Atunci am inceput să tip pe facebook. V-am spus mereu că dacă nu vom fi vigilenti, vom reveni la anii ’50. Și am avut dreptate !

  Azi am fost iarăși pacalită. Am fost la vot, CI mi-a fost scanată pe o tabletă, am refuzat sa votez pt Referendum, am cerut bararea numelui meu pe listă…..Si ce credeti? Rezultatul centralizat este cel de pe tabletă. Imi spune cineva că Iohannis iese la ora 21 si anunță că PSD a fraudat referendumul, că nr celor verificati pe tabletă nu corespunde cu buletinele de vot din urne. Așa ceva???
  Se aude că va scoate lumea in stradă să protesteze . Eu, tu, toti cei care am votat azi dar am refuzat sa votam pt Referendum, stim că ei se pișă pe noi.

  Vom lăsa securitatea să decidă cine ne conduce !

  Morala?
  Nu voi renunța ! Poate că sunt supărată pe PSD dar încă consider ca este singurul partid (+ ALDE) care poate duce țara asta mai departe.
  Dar nu ! Voi merge mai departe pt singurul politician care chiar luptă pt oameni, care luptă împotriva abuzurilor, senatorul Daniel Catalin Zamfir….
  Stiu că astăzi suntem dezamăgiți dar ne vom replia ! #alăturideZamfir #fieceofi
  Am votat #PSD si voi continua să ii votez. Astept ziua in care #ALDE va deveni opozitia de care țara asta are mare nevoie….
  USR, nu ei, de fapt securitatea, s-a pișat azi pe noi dar …..EU NU MĂ LAS !

  Revin după ce Mihai va dezvalui rezultatele

  Aaaaa, să nu uit :
  Dacă-l maziliti pe Dragnea, eu il voi apăra . Nu imi pasă nici de scelerati, nici de securitate !
  Doamne Ajuta

  PS : De când vă zic eu că razboiul asta il puteam castiga pe facebook? Nimeni nu m-a ascultat

  #RESPECT , #PSD deși ați fi putut rupe capul hidrei
  #RESPECT , #ALDE , pt că sunteti cu adevărat liberali
  #RESPECT , Daniel Zamfir , omul cât un partid ! Mi-a plăcut mult cum a postat o bună româncă .Felicitări.

 7. Vai, vai, boală curată!,, Animatorul”la pușcărie, 600 de mii din cei din cei 2mil
  care au votat psd-ul, au votat și referendumul,
  guralivul de ștefănescu a fost trecut pe linie moartă, mârțoaga de Vasilescu a fost și ea înlăturată, ați obținut 3%,la europarlamentarele diasporei, ați obținut 4% în România pt Alde, va-ți făcut de râsul curcilor în toată lumea și voi continuați să-i pupați în cur? Nu se mai poate, mergeți și vă tratați!

  • A doua zi după alegeri ca să nu bată la ochi securiștii proști care nu au primit nota informativă.
   Vreo 20% au răspuns NU, iarăși securiștii proști utiă de muiță, deși întrebările erau dacă apa e udă și când e caldă.
   Per total, vă ies vreo 3 milioane de români imuni la manipulare și, foarte probabili, demni de canal, dacă s-ar mai construi unul, de pe urma căruia să prospere firmele de consultanță ale USRI-ului.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998