CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

O întrebare tulburătoare: guvernanții ne pregătesc pentru teroare prin frig?

17 comentarii / 3171 vizualizări / 31 octombrie 2022

În România totul pare să aibă o logică strîmbă, paralelă cu realitatea. Pentru prima dată de la căderea comunismului, problema căldurii în case peste iarnă este repusă pe tapet din cauza războiului din Ucraina și, ce să vezi? Mai-marele pădurilor românești, Romsilva, în loc să programeze o creștere spectaculoasă a volumului recoltărilor de lemn de foc, aranjează invers, niște cifre mai mici decît anul trecut cu peste jumătate de milion de metri cubi. Prostie crasă, nesimțire sau mai grav: strategie intenționată de terorizare a românilor prin frig?

Deputatul ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petreţchi, a adresat zilele trecute o interpelare premierului Nicolae Ciucă pornind de la semnale îngrijorătoare primite de la etnicii ucraineni, grupați de regulă în zone muntoase și implicit friguroase, legate de criza lemnelor de foc.
Vorbind, astfel, despre măsurile adoptate de guvern anul acesta, deputatul spune că ele ”nu garantează volumul necesar de masă lemnoasă pentru încălzirea locuinţelor. Astfel, de la începutul anului a fost recoltat un volum de doar 5,5 milioane m3, faţă de 10 milioane m3, din aceeaşi perioadă a anului 2021, efectele negative fiind resimţite şi mai mult în zonele montane, unde singura sursă pentru încălzirea locuinţelor rămâne lemnul de foc.
Soluţia evidentă ar putea fi creşterea volumului de masă lemnoasă pentru încălzirea locuinţelor, care să fie exploatată şi de alte companii din sector care să ofere resursă suficientă populaţiei, însă aceasta nu poate să fie aplicată fără o armonizare a procedurilor după modelele practicate cu succes în alte ţări europene, adaptarea sistemului SUMAL 2.0 la prevederile în vigoare ale Codului silvic, în sensul introducerii de proceduri diferenţiate pentru recoltarea lemnului destinat consumului propriu al proprietarilor de păduri, precum şi fără reducerea birocraţiei excesive pentru micii proprietari de păduri. Vă rog să îmi precizaţi, oral şi în scris, poziţia Guvernului cu privire la criza lemnelor de foc, precum şi măsurile care vor fi adoptate pentru combaterea acesteia” cere deputatul premierului Ciucă.

Ceea ce deputatul nu spune în interpelare, v-o spunem noi: o bizarerie de proporții face ca anul acesta Romsilva să fi planificat, conform datelor de pe siteul oficial, recoltarea a 9,5 milioane m3 de lemn de foc, în timp ce anul trecut cota a fost de 10,063 milioane de m3.

De aici, marea întrebare: cum e posibil ca la opt luni de la invazia rusă în Ucraina, care a răsturnat complet echilibrul energetic european, statul român să nu fi majorat spectaculos volumul recoltărilor de lemn de foc, că de păduri, slavă Domnului, nu ducem (încă) lipsă?

Aproximativ jumătate din gospodăriile din România se încălzesc de regulă cu lemne de foc. În mediul rural sunt peste 80% astfel de locuințe, conform datelor Institutului Național de Statistică. Anul acesta, însă, consumul ar putea crește masiv, pentru că deja un număr foarte mare de orășeni, inclusiv din Capitală, au golit magazinele de sobe pe lemne de foc, speriați de perspectiva facturilor imense la gaze și curent ori, mai grav, de tăierea respectivelor utilități.

De ceva vreme s-a instaurat criza lemnului de foc în întreaga țară, iar prețurile la negru explodează și ele, nesinchisindu-se de plafonarea operată de guvern.

Contactat de Inpolitics, deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi confirmă că piața lemnelor de foc s-a prăbușit complet și că șefii ocolurilor silvice vorbesc de impedimente procedurale atunci cînd se discută de majorarea volumului recoltării. Tot ei spun că ministerul Mediului ar trebui să opereze modificări în legislație.
În septembrie, deputatul a adresat o interpelare ministrului Mediului, Tanczos Barna, în care îi cere precizări legate de eventuala modificare a HG 715/2017 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.
Deși termenul legal de răspuns a trecut de aproape o lună, ministrul Mediului tace legat de o problemă de cea mai mare importanță pentru cetățeni: căldura din cămine, peste iarnă.
Cum spuneam: prostie, nesimțire sau strategie diabolică de terorizare a cetățenilor prin frig? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. Cum nu? Dar e secret, ca e ordin de la Uncle Sam.

 2. da’ ce
  s-a inchis Ikea?

 3. Părerea mea e că doar prostia decidenților ne-au adus în criza. Nu sunt ei atat de deștepți ca să le poți spune diabolici. Sunt doar proști!

  • Sustin! Asa e.

 4. Gubernantii sclaveto-tradatori pregatesc Romania pentru razboi
  „National-Catalin Tache :INTRĂM ÎN RĂZBOI! CIUCĂ PREDĂ COMANDA MApN DIVIZIEI 101!”

  Geoana pregateste Romania post-razboi pentru a fi colonizata de alogeni non-europeni dupa ce sangele romanesc va fi risipit pe post de carne de razboi.
  „Obiectivul Strategic #4: Repopularea României.
  Soluții există. Irlanda își propune să atragă un milion de noi locuitori până în 2040.Repopularea României…prin import selectiv de forță de muncă.”

  Romania nu este colonie sudamericana sa fie colonizata, corcita si facuta praf de straini, nu suntem Venezuela, Cuba sau Filipine, suntem stat natiune.
  Africanii nu au acceptat sa fie colonizati de albi, englezi, indieni, asiatici si alte rase, i-au dat afara pe toti, s-au eliberat de sub jugul alogenilor.

  • Eşti pe delirul bolnav total specific ţie şi când postezi sub acoperire, nebunie

  • Mircea Geoana, zice, mai intai, altceva:
   – „revenirea în țară a unui milion de oameni”;
   – „crearea condițiilor pentru repatriere a unei părți cât mai mari a diasporei romanești și moldovenești cu dubla cetățenie”

   Apoi, cum nu sunt africanii colonizati? Tot nordul Africii este colonizat de arabi de sute de ani, chiar mii de ani.
   A se vedea pe Google „arab colonization of north africa”
   Cand esti „sub acoperire” esti si mai delirant Salivica Mucilaru? Laşi prostia sau minciuna să duduie din tine..

   • Ia spune tu unui tunisian sau marocan ca este arab, vezi daca mai ramai cu dinti in gura.
    Nord africanii nu sunt arabi.

    • Esti un papagal bolnav care nu stie nimic dar muge intruna, a prost. Africa de Nord e colonizata de arabi. Fapt istoric cert. Restul e gargara ta cu KKT zemos.

    • De dicţionar, bovină:
     – Marocanii sunt preponderent arabi şi berberi („Moroccans / al-Maġāriba people is predominantly composed of Arabs and Berbers”).
     – Tunisienii sunt pedominant, 98% compuşi din arabi, incluzând şi berbero-arabii
     („The Tunisians is predominantly composed of Arabs, 98%, includes Arab-Berbers”)
     Deci!?
     Dă-ţi boule singur una peste bot, căci eşti doar o vită cretină, ambulantă pe aici.

     • Doar evreii se supără (degeaba) dacă le spui jidani!

 5. Ceea ce fac politicienii români se numește CRIMĂ NAȚIONALĂ. Politica lor este: „Scapă cine poate să se descurce”. Am locuit timp de 17 ani într-o zonă montană la 800 metri altitudine, la numai 20 km depărtare de Vărful Toaca din Masivul Ceahlău. Ocoalele silvice din zonă nu furnizau niciodată suficiente lemne de foc. Bieții oameni se adaptau după posibilități. Cei mai săraci și descurcăreți mergeau singuri în pădure și-și făceau rost de lemne de foc. Cei mai mulți plăteau sume mai mari decât cele oficiale pentru metrul cub, apelând la firmele care încheiau contracte de exploatare cu Direcția Silivică. Primarii ridicau din umeri susținând că nu pot ține legătura cu ocoalele silvice. Pădurarii vindeau lemnele la prețurile umflate de samsari.

 6. ..voi de la Bucuresti, va agitati prea tare cu chestiuni pe care nu le stapaniti. Si dumneavoastra BTI si Cristoiu sunteti nedumeriti, desi nici unul nu va incalziti cu lemene. Ca de ce o plafonat ministerul de resort pretul la lemne 400 ron / mc? Din acelasi motiv pt care s-a plafonat si pretul la kw (gaz / curent). Daca l ar lasa liber si s ar duce la 800 RON / mc, parca ar putea aia din Gagesti sa si permita sa l cumpere..
  Stati usor si vorbiti despre ce va pricepeti.
  ..si sa stiti ca aia din satele din nordul tarii (ukraineni aia de care vorbiti), niciodata n o dat bani pe lemene. s o dus si si o taiat din padure (aia a statului). De ce se agita deputatul ala a lor, este ca vor cota mai mare, sa poata vinde.

  • Pai ce nu intelegi? cine nu comenteaza (chiar daca nu se pricepe), nu exista. Trebuie sa-si arate istetimea.

   • la „BTI si Cristoiu”. Dar tu esti exact expresia a ce spui: prost si rumegator, care existi doar pentru mugesti pe aici: Muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !

    • Sa cobor la nivelul tau am nevoie de costum de scafandru.

     • nimic nu te mai ajută, nici măcar un costum Armani. Tot a bou te prezinti.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998