CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O ipoteza seducatoare

0 comentarii / 1649 vizualizări / 28 noiembrie 2012

Tot despre Traian Basescu. A doua zi dupa ultima sa iesire la rampa de la B1TV, am discutat cu mai multi cetateni din Moreni, care si-au exprimat revolta in raport cu zicerile locatarului de la Cotroceni. Citeam in expresia lor ca sunt mai hotarati ca oricand sa mearga la vot si sa sustina USL. Cred ca Traian Basescu, prin insultele pe care le aduce, in ultima vreme, liderilor USL si, in special, lui Victor Ponta, ii forteaza sa iasa din casa si pe acei romani care, probabil, luasera decizia de a absenta de la vot. Oare este o miscare intentionata?
Ura si dezgustul pe care le starneste orice aparitie publica a lui Traian Basescu poate fi usor intuita, daca ne uitam la trendul mereu descrescator al sustinerii de care el se mai bucura in randul opiniei publice. Sondajele de opinie, toate, indiferent de cine sunt facute si indiferent la comanda cui sunt facute, indica o prabusire definitiva. In consecinta, asa cum bine l-au sfatuit cei cativa sustinatori pe care ii mai are printre birocratii UE, acest presedinte demis politic prin votul majoritatii covarsitoare a romanilor ar face mai bine sa stea in colivia de la Cotroceni, daca tot nu a avut taria de caracter sa ramana in garaj. Iesirea lui la rampa, insa, nu pare a fi un gest de inconstienta, ci, mai degraba, o operatiune deliberata.
Oricate pacate are Traian Basescu, si acum cei mai multi dintre romani si-au dat seama ca are destule, prostia nu i se poate reprosa. Si nici absenta unui bun instinct politic. In consecinta, el nu are cum sa nu stie ca iesirile sale publice au drept rezultat o scadere si mai mare a credibilitatii PDL, vopsit in ARD, formatiunea pe care nu ascunde ca o sustine. Si acest lucru se vede in cercetarile de piata. Dupa ce partidul domniei sale a crescut usor, ca urmare a esecului actiunii de demitere, esec datorat exclusiv interventiei unor birocrati europeni si a unor politicieni din zona popularilor doamnei Merkel, acum, pe masura ce se consuma interventiile guvernatorului Basescu, reversul devine evident. Si atunci de ce o face?
Cozmin Gusa a lansat o ipoteza interesanta. Pe care, vazand reactia oamenilor, am toate motivele sa o sustin. Traian Basescu a inteles, in ultima vreme, cateva lucruri. In primul rand, ca alegerile vor fi castigate, cu o majoritate confortabila, de catre USL. In al doilea rand, ca in conditii normale, in ciuda multiplelor manevre pe care le intentioneaza, este greu de presupus ca, dupa 9 decembrie, alianta sa se rupa. Si este destul de improbabil ca sa vedem un numar semnificativ de parlamentari batand palma cu formatiunea perdanta. Adica cu ARD. In consecinta, marja sa de manevra se ingusteaza semnificativ. Avand impotriva sa o majoritate puternica, deci un vot popular masiv, care nu este doar pro-USL, ci si anti-Basescu, e greu de presupus ca va putea face ceea ce ameninta sa faca, si anume sa continue si sa exacerbeze criza refuzand sa numeasca premierul desemnat de USL, in persoana lui Victor Ponta. Si, in aceste conditii, totusi, de ce Basescu iese pe sticla, enerveaza electoratul si mareste implicit scorul USL?
Conform lui Cozmin Gusa, in scenariul pe care il sustin si eu, Traian Basescu a recurs la ultima manevra posibila. Mareste atat de mult forta USL, ridica atat de mult scorul, incat USL sa se poata, eventual, rupe, nu in urma unor constrangeri externe ori a unor momeli externe, ci pur si simplu pentru ca devine prea mare. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998