CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O lege cu dedicatie

0 comentarii / 1641 vizualizări / 14 iulie 2014

Ordonanta de urgenta a Guvernului care modifica Legea invatamantului este, prin definitie, un act normativ cu dedicatie. Conform manualului. Este facuta, intre altele, in beneficiul direct a doua persoane. Intamplator sau mai degraba deloc intamplator, acestea sunt, nici mai mult, nici mai putin, decat ministrul Invatamantului, domnul Remus Pricopie, si adjunctul acestuia, domnul Mihnea Costoiu. Cei doi, daca Avocatul Poporului nu se adreseaza Curtii Constitutionale, vor avea posibilitatea sa detina cate mandate de rector doresc. Si veti afla in cele ce urmeaza cum. Dar si din multe alte puncte de vedere avem de-a face tot cu o lege cu dedicatie. Data in favoarea unor universitati mici si PSD-iste, gen Universitatea din Alba Iulia, care vor fi ajutate prin ordonanta sa se descurce mai bine sub aspect financiar, dar si in ceea ce priveste universitatile mai mari, care primesc din partea Guvernului Ponta, sub forma de cadou si eventual mita electorala, posibilitatea de a obtine, pe seama cursantilor, venituri suplimentare.

Conform Legii Funeriu, care la timpul ei a starnit un urias scandal prin faptul ca, in loc sa fie dezbatuta in Parlament, a fost trecuta sub forma asumarii de raspundere, un rector putea detine doar doua mandate succesive. Dupa care urma sa lase locul altui cadru didactic. Ordonanta de urgenta neconstitutionala, data pe sest de Guvernul Ponta in plina vacanta parlamentara, eludeaza, printr-o simpla schimbare a textului legii, prevederea la care faceam referire mai sus. Smecheria utilizata este o precizare prin care se stabileste ca este considerat un mandat doar cel dus pana la capat. Adica pana in ultima zi. Cu alte cuvinte, o persoana poate fi rector la infinit, cu singura conditie ca sa se autosuspende cate o singura zi din fiecare mandat. Incercand sa observam daca nu cumva in preajma liderilor PSD exista persoane aflate in aceasta situatie, am descoperit, nici mai mult, nici mai putin, ca este chiar cazul primilor doi demnitari ai Ministerului Educatiei si Invatamantului. Adica exact cei care au scris ordonanta de urgenta pe care premierul Victor Ponta a semnat-o fara sa o citeasca. Domnii ministri si-au oferit un frumos cadou.

Si nu este singurul. Pentru cine nu stie, cele mai multe universitati de mici dimensiuni din Romania sunt fiefuri PSD. Acestea supravietuiesc greu financiar, intrucat au un numar limitat de studenti. Ordonanta le ofera, dintr-un condei, posibilitatea de a obtine castiguri suplimentare. Cum? Infiintand licee si colegii. In felul acesta, numarul platitorilor de taxe creste. Este un cadou oferit de Guvernul Ponta votantilor sai intr-un an electoral.

Dar si marile universitati au fost „premiate”. In sensul ca, de acum incolo, pot primi si absolventii fara Bacalaureat ai liceelor. Este adevarat ca in acest fel este batjocorita munca a sute de mii de tineri constiinciosi care au reusit sa obtina o diploma de Bacalaureat, dar asta nu se va vedea la voturile obtinute in campania prezidentiala. In schimb, s-ar putea sa vedem circa 500.000 de voturi ale tinerilor care primesc o pomana electorala de la premierul Romaniei, avand, pentru prima data in istorie, dreptul de a face o facultate fara sa fi obtinut in prealabil diploma de Bacalaureat. Acesti tineri si familiile lor au toate motivele sa-i fie recunoscatori presedintelui PSD.

Sunt cateva explicatii, iata, cat se poate de limpezi si de convingatoare care se afla in spatele actului normativ abuziv, neconstitutional si scris cu dedicatie. Imi pun totusi speranta ca domnul Victor Ciorbea, care este un Avocat al Poporului care a beneficiat recent, de la Guvernul Ponta, de o serie intreaga de inlesniri si de un buget sporit, nu se lasa cumparat si nici nu se va gandi excesiv de mult pentru a face cuvenitul demers, blocand aceasta rusinoasa lege la Curtea Constitutionala. Daca domnul Ciorbea nu va actiona, atunci nadejdea ramane in Parlament, care va putea ataca legea la CCR atunci cand ea va fi pusa pe ordinea de zi, iar majoritatea va refuza sa modifice toate articolele de lege care starnesc, in prezent, un urias scandal politic. Cele facute in batjocura fata de scoala romaneasca si in avantajul clientelei. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998