CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O lege exploziva, motivul demisiei lui Culita Tarita din PSD

0 comentarii / 2253 vizualizări / 22 februarie 2010

Dacă demisiile multor parlamentari ai PSD sunt perfect explicabile, mai ales prin prisma anonimatului acestora – masă de manevră ușor de convins -, cea a magnatului Culiță Tărîță, personaj cu susținere puternică atît în PSD, cît și în PDL, e ceva mai complicată și cu un substrat mult mai spectaculos decît s-a lăsat impresia.

O lege trecută prin Senat ar putea deveni Apocalipsa lui Tărîță
Concret, miliardarul Culiță Tărîță a trîntit, nervos, ușa PSD din cauza unei legi inițiate de social-democrați care amenință să îl lase sărac lipit, moșierul sperînd să își găsească salvarea la actualii guvernanți.

În luna decembrie a anului trecut, cînd toată lumea era atentă la alegerile prezidențiale, prin Senat a trecut, discret, o lege cel puțin explozivă, care ar fi meritat să țină prima pagină zile în șir. Este vorba de o propunere aparent banală, inițiată de pesedistul Mugurel Surupăceanu în luna iunie a anului trecut și care poartă numele, deloc atrăgător, ”Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 Codul fiscal”. Numai că ce se ascunde în interior e dinamită curată: e vorba de scutirea totală de la plata impozitului pe profit și a impozitului minim pentru activitățile agricole ale contribuabililor cu capital majoritar privat.

O asemenea decizie ar avea efecte incomensurabile asupra agriculturii, în primul rînd prin atragerea unor masive investiții străine la noi, așa cum s-a întîmplat în Bulgaria, spre exemplu, prin crearea de locuri de muncă și ieftinirea considerabilă a prețului produselor agricole, în raport cu cele importate din alte țări. Problema este că inițiativa l-a scos din minți pe deputatul Culiță Tărîță, cel mai mare agricultor al țării în acest moment, care, deși ar fi, și el, scutit de plata impozitelor, s-ar confrunta, în paralel, cu un pericol care ar anihila orice cîștig: intrarea pe piața românească a unor concurenți străini cu posibilități și know-how superior în domeniul agricol, care i-ar duce afacerea de rîpă.

Legea se îndreaptă galopant spre adoptare deplină
La momentul depunerii legii la Senat, guvernul în care ministrul Agriculturii era Ilie Sîrbu, marele protector al lui Tărîță și omul care i-a pus în brațe, în 2001, Insula Mare a Brăilei, a dat un aviz negativ, susținînd că inițiativa ar încălca principiul liberei concurențe etc. Timp de cîteva luni, Tărîță a stat liniștit, numai că, la începutul acestei luni, a căzut bomba: legea trecuse tacit prin Senat și fusese expediată la Cameră, spre aprobare. Mai grav, legea a primit deja avizul favorabil al Consiliului Legislativ și al comisiilor Economice și Juridice din Cameră, doar plenul mai stînd în calea disperării deputatului PSD. Iar programarea legii în plen stă, acum, total la mîna președintelui Camerei, pedelista Roberta Anastase.

A fost Tărîță șantajat discret de PDL?
Furios, Tărîță a făcut, zilele trecute, un scandal monstru la grupul PSD, acuzîndu-l pe Surupăceanu că face legi după cum îl taie capul etc. Urmare a scandalului, liderul deputaților, Viorel Hrebenciuc, a decis ca grupul PSD să mai aibă, săptămînal, miercurea, o ședință suplimentară, pe lîngă cea ținută lunea, în care să se dezbată strict inițiative legislative ale deputaților PSD, ca să nu mai apară ”accidente”. Ulterior, ședința de miercuri a fost mutată tot luni, dar separat de cea ordinară.

Revenind, faptul că legea lui Surupăceanu a primit aviz favorabil chiar și de la Comisia Juridică prezidată de pedelistul Daniel Buda, după ce guvernul Boc îi dăduse interzis, trimite cu gîndul la un posibil șantaj discret la adresa lui Tărîță, după ce democrat-liberalii i-au prins slăbiciunea. Un șantaj care pare să fi fost încununat de succes odată cu plecarea lui Culiță din partidul care i-a aranjat atîtea avantaje economice, în ultimii ani. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998