CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O lege neobisnuita: PSD buluceste strainii pe usa cetateniei romane

12 comentarii / 4951 vizualizări / 2 mai 2022

Parlamentarii PSD – fără vreo susținere de la alte partide – au introdus zilele trecute în legislativ un proiect de lege foarte ciudat, care ar putea reprezenta chiar o premieră europeană. Argumentată mai degrabă în registru sentimental, legea ar permite obținerea cetățeniei române de către persoane care, efectiv, ar putea să nu știe unde suntem pe hartă. O lege care intră în contradicție cu normele adesea extrem de severe ale legislațiilor unor state cu democrații avansate, dintre care multe nici măcar nu permit dubla cetățenie, necum acordarea acesteia în condițiile propuse de PSD.

Cum se acordă cetățenia română, conform actualei legi 21/1991:

Articolul 8
(1) Cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin, dacă îndeplinește următoarele condiții:a) s-a născut și domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deși nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condițiile legii pe teritoriul statului român de cel puțin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit și conviețuiește cu un cetățean român, de cel puțin 5 ani de la data căsătoriei;
b) dovedește, prin comportament, acțiuni și atitudine, loialitate față de statul român, nu întreprinde sau sprijină acțiuni împotriva ordinii de drept sau a securității naționale și declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acțiuni;
c) a împlinit vârsta de 18 ani;
d) are asigurate în România mijloace legale pentru o existență decentă, în condițiile stabilite de legislația privind regimul străinilor;
e) este cunoscut cu o bună comportare și nu a fost condamnat în țară sau în străinătate pentru o infracțiune care îl face nedemn de a fi cetățean român;
f) cunoaște limba română și posedă noțiuni elementare de cultură și civilizație românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viața socială;
g) cunoaște prevederile Constituției României și imnul național.

Legea inițiată de PSD introduce un alineat nou, a1, care ar urma să devină b, după renumerotare, și care prevede, sec, că cetățenia română poate fi obținută și de către persoana care:

” a)’ este căsătorită și conviețuiește în străinătate cu un cetățean român, de cel puțin 10 ani de la data căsătoriei”.

Altfel spus, în noua formă, legea ar permite străinilor căsătoriți cu români să obțină cetățenia țării noastre chiar fără să fi călcat vreodată pe aici.

Cum argumentează PSD, în expunerea de motive:

”În ultimele decenii, mulți cetățeni români s-au căsătorit cu cetățeni străini și locuiesc în afara țării, Soții acestora, cetățeni străini, deși nu au domiciliat niciodată în România, au învățat limba română, împărtășesc valori și tradiții românești, dovedesc cunoaștere și interes pentru cultura și istoria poporului român, sunt atașați civilizației noastre. Unii dintre ei dovedesc, prin atitudine, loialitate față de statul român și ar dori să dobândească cetățenia română, dar legea cetățeniei în vigoare le condiționează îndeplinirea acestei dorințe de o ședere îndelungată pe teritoriul României, ceea ce, în condițiile mobilității accentuate a oamenilor în societatea moderna, face practic imposibilă această opțiune, lipsind statul român de cetățeni care ar putea avea contributii importante la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești, În cadrul acestor familii mixte, însăși conviețuirea îndelungată a soților creează premisele unor legături spirituale strânse ale soților cetățenilor români, cu tradițiile și cultura românească, iar acordarea cetățeniei române, la cererea acestora, ar însemna transformarea acestor legături spirituale strânse, în raporturi de cetățenie cu statul român”.

Spuneam că sunt șanse mari ca prevederea dorită de PSD să fie o premieră europeană, dacă nu chiar mai mult de atît.

Spania e o țară democrată și civilizată care nu permite măcar dubla cetățenie, cu excepția cetățenilor cîtorva state. La fel Japonia. Ori Germania, care greu s-a lăsat convinsă acum cîțiva ani să facă derogări strict pentru cetățenii statelor UE și cei elvețieni, dar care dă semne că ar vrea să revină asupra deciziei. Multă vreme, în Germania, copiii cu părinți străini aveau la naștere ambele naționalități, dar erau nevoiţi să aleagă doar una dintre ele la vârsta de 23 de ani.

Obținerea cetățeniei unui stat e considerată un lucru foarte serios și tratat cu toată responsabilitatea.

Sunt țări (Australia spre exemplu) care nu acordă automat și necondiționat cetățenia copiilor unor cetățeni australieni. India permite dublă cetățenie, dar fără acordarea de drepturi cetățenești depline. Există state care recunosc de principiu cetățeniile multiple, dar nu și prin legi, ceea ce înseamnă că pot face abstracție de statutul de cetățean al altei țări al unui cetățean propriu, după bunul plac. Franța permite mai multe cetățenii din 2009. Austria, Elveția, Luxemburg, Andorra, Monaco nu permit dubla cetățenie, iar alte state, precum Belgia, au prevederi extrem de stufoase. Cetățenia israeliană e teribil de greu de obținut și exemplele pot continua.

Șederea pentru o perioadă minimă anume pe teritoriul unei țări e cam peste tot o condiție sine qua non a acordării cetățeniei acelei țări. Perioada poate fi mai scurtă în cazul existenței unei căsătorii cu un cetățean al respectivei țări. Nașterea pe teritoriul unei țări străine aduce automat cetățenia în multe state, dar nu și în altele.
În esență, fiecare țară are libertatea de a decide propriile norme privind acordarea cetățeniei, ținînd cont și de eventuale condiții specifice. Estonia, spre exemplu, nu permite cetățenia dublă pentru a bara accesul rușilor la ea.

Ideea PSD de a deschide poarta cetățeniei române pînă și celor care nu au călcat vreodată pe aici – fără a avea nici origini istorice la noi, prin înaintași – este, în opinia noastră, suspect de generoasă și nemaiîntîlnită.

Grație acestei legi, ar putea obține, bunăoară, cetățenia română un mare număr de locuitori din Orientul Mijlociu, știut fiind cîte românce s-au căsătorit cu arabi în era comunistă și i-au urmat în țările de origine. Nu doar partenerii lor de viață, ci și ai copiilor și nepoților lor ar putea beneficia de legea PSD, pentru că, automat, copiii acelor românce primeau cetățenie română din naștere. Cît despre manifestarea de la distanță a ”loialității” față de statul român, iarăși e o chestiune care merita explicată mai profund de către inițiatorii legii.

O lege cu dedicație specială? Și dacă da, pentru cine? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

  1. apropos de Japonia:
    -acolo sunt cica 30 de romani
    si 3’000 de romance…..
    (daca apar aici incetatzenii
    ei ne vor numi gaijin
    si noi galbejitzi,
    de la egal la egal).

  2. Manevra de securisti imputiti batrani… cretinul ala de ambasador din Pakistan vroia sa ne bage pe gat juma’ de milion de paki…asa in prima transa… as fi de acord doar daca pe toti i-ar satisface sexual zilnic ma-sa si restul rudelor…

  3. In Romania, prin lege, nu au acces la licitatii publice+alte ingradiri economice Rusia, China.
    Europa va adopta, in curand, un regim (aproape draconic fata de ce era inainte) de protectionism economic si regionalism economic. (cautati pe google „ultima-ora-modificare-majora-pe-piata-achizitiilor-si-investitiilor-straine-ue-vrea-sa-se-protejeze-impotriva-marilor-investitii-straine-subventionate-de-guverne-comisia-europeana-va-avea-puterea-de”)
    Vor fi excluse Rusia, China, SUA, Elvetia, India, China, Canada, tarile cu petrol arabe, etc.

    Turcia va avea statutul de membru „candidat” al UE revocat (datorita agresiunilor constante asupra Greciei si ocupatiei militare ilegale din Cipru) si nici nu a ratificat Acordul privind Achizițiile Publice al Organizației Mondiale a Comerțului (AAP).
    Turcia nu va mai avea accesul (unul mare) la licitatiile publice din Romania si Europa.
    Nerespectarea legilor UE, incalcarea drepturilor omului, partizanatul pro-Rusia pro-Putin (chiar si in 2022…), ocuparea militara a Libiei, Siriei, Irakului, colaborarea cu Rusia in Libia, atacul asupra UE prin valuri invadatoare de ilegali cu santaje de tipul „da-mi bani ca sa nu ajungi invadat, deoarece eu nu imi protejez granitele si facilitez tranzitul strainilor catre granitele tale”, politica de stat anti-Israel, incercarea de a fura zonele petrolifere si gazeifere ale Greciei, Ciprului, cumpararea si folosirea de sisteme anti-aeriene rusesti S-400(stat NATO !), dorinta de a anexa insulele Greciei, dorinta de modificare a tratatului de la Montreux si construirea unui alt canal la Istanbul deja costa si vor costa Turcia din ce in ce mai mult. Turcia are aceleasi pacate ca si Rusia. Poate chiar mai multe, Ciprul a fost o „Ucraina” comisa de turci. Incearca sa anexeze teritoriile unui alt stat suveran membru NATO, Grecia, Dar armata greaca + fortele Frantei + bazele SUA au oprit si opresc manevrele Turciei asupra Greciei.

    PSD nu legifereaza nici macar pentru romanii din tara, de ce ar face ceva pentru diaspora (oricum nu ii voteaza)?
    Romania nu le da cetatenie amaratilor din Serbia si Ucraina, dar o sa le dam sotilor straini din Dubai? Ha…ha…ha… Ghinion frati bucovineni.

    PE SCURT : Scopul este „comercializarea” pe neve a cetateniei romane pentru doritorii din tari non-UE. Adica Turcia, Rusia, China si in viitor America, Elvetia, India, tarile arabe cu petrol.
    Acestia doresc accesul economic in U.E. si Romania. In Malta si Cipru se fac presiuni pentru a renunta la „cetatenia de aur”. Cipru retrage cateva cetatenii acordate rusilor.
    Parlamentarii au gasit rost de a face bisnita cu cetatenia romana, iar competitia pare ca dispare.

    Si inca ceva.
    Cetatenia romana te poate scapa de controlul si avizul birocratic al muncitorilor da inteligentza. (noul OUG sri+sie pe economie)
    Cetatenia se va da la oha, pe spaga si documente false (cum se da si astazi lol).

  4. psd se intoarce la practicile lor obisnuite. Manevre de culise, care ascund tot felul de obediente fata de servicii straine – in special orientul mijlociu. Sa ne amintim perioada Hrebenciuc, atunci cand se faceau lucruri din astea pe picior, care aparent nu aveau importanta, dar ne trezeam cu personaje gen Haisam, Arafat si multi altii care au preluat in general patrimoniu hotelier si suprafete arabile insemnate in RO.
    Putem concluziona ca, psd nu si a schimbat metehnele dintotdeauna. Continua cu manevrele si se identifica tot mai adanc cu statul paralel. Vor avea tot mai putini votanti.

  5. […] O lege cu dedicație specială? Și dacă da, pentru cine? Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

  6. Multe persoane care au cetatenia romana prin nastere traiesc in anumite judete, in familii in care nu se vorbeste romaneste pentru ca nu se cunoaste limba romana (nici macar la scoala nu se invata cum si cit ar trebui), nu poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca (sa nu mai spun ce parere au despre toate acestea). Nu cunosc imnul national, si chiar daca l-ar cunoaste poate ar afla la cine s-a gindit Andrei Muresanu cind a spus barbarii de tirani. Citi dintre romani (ma refer la etnici romani, care vorbesc bine romaneste) cunosc prevederile constitutiei la un nivel care sa le permita promovarea unui examen pe care strainii il dau ca sa obtina cetatenia romana ? Nu exista nici o prevedere legala care sa permita retragerea cetateniei romane in cazul unui comportament antiromanesc (nu e vorba doar de popa teoches).

  7. Tot astept….chiar nu incearca niciun pesedist adevarat, din aia care au facut doctrina, care au pus umarul la crearea si dezvoltarea singurului partid de stanga din Romania, sa recupereze, pe cale legala, partidul?! Ceea ce se autodefineste ca PSD, acum, e o impostura, o butaforie, un soi de turma zombi in serviciul ‘doamnei Ursula” si a aberatiilor progresiste…

  8. Este o initiativa legislativa extraordinar de buna. Sunt tari din UE in care poti cumpara cetatenia cu bani cash.

    De ce ai impresia ca un cetatean strain casatorit cu un cetatean roman de 15-20 de ani si care nu locuieste in Romania este mai prejos si nu ar fi eligibil pentru cetatenia romana vs. un cetatean strain casatorit cu un cetatean roman care locuiesc in tara 5 ani de zile dupa care rezulta cetatenia ?

    Adica, 5 ani de zile sunt mai importanti decat 15-20 de ani ?

    • Cumperi pasaport, nu cetatenie, psdistule.

      Cetatenia este angajamentul fata de statul roman. O persoana aleatorie casatorita cu un cetatean roman are un angajament fata de sot/sotie NU FATA DE STATUL ROMAN.
      Cetatenia nu trebuie acordata in baza casatoriei (reale sau fictive, greu de probat) cu o persoana ce detine si cetatenia romana.

      • „Cumperi pasaport, nu cetatenie, psdistule. ”

        :):):) Cumperi cetatenia, NU pasaportul! Pasaportul il primesti la cateva luni de zile dupa ce ai platit si primit cetatenia, rusofilule…

        Vezi Malta, Portugalia, etc…

        Cat despre restul comentariului esti pe langa subiect, in momentul de fata, un cetatean strain care se casatoreste cu un cetean roman isi poate face permis de sedere legal in Romania dar NU locuieste in Romania si dupa 5 ani de zile primeste automat cetatenia romana.

        Cat despre cetatenia care nu trebuie acordata in baza casatoriei, iar esti deplasat tare, de fapt, esti un rasist in forma pura, dupa care o bagi pe aia cu „casatoriei (reale sau fictive, greu de probat) „, adica un strain se casatoreste cu un roman si mai face si cativa copii cu speranta ca peste 5 ani de zile devine cetatean roman ? Ori legea PSD-ului, se casatoreste, asteapta 10 ani de zile si devine cetatean roman ? Asta-i smecheria?

        Pai nu mai simplu platesti 20,000 de dolari unui cetatean din SUA, te casatoresti si dupa 5 ani de zile iei cetatenia?

        Noaptea mintii.

        • ce postac frustrat esti, wall of text tl;dr

          • Nu-i asa? Cat despre „tl;dr”, banuiesc ca sunt prescurtari pentru Teleorman si Dragnea, nu?

            Tot ii bine, a auzit taranul de „Executive Summary”.

            Vezi ca „tl;dr” are doua sensuri, ori nu ai citit textul ori nu-l intelegi…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998