CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON DOWN | 1 USD = 4.5984 RON DOWN | 1 GBP = 5.8083 RON DOWN

O lovitura mai cumplita pentru SUA decit invadarea congresului

27 comentarii / 19975 vizualizări / 9 ianuarie 2021

Cînd lumea nu își revenise încă după imaginile șoc din Capitoliu, unde mii de protestatari luaseră cu asalt inima democrației americane, probabil spre bucuria tuturor dușmanilor SUA, a venit o lovitură încă mai devastatoare, în opinia noastră. Deși nu a stîrnit emoții la fel de puternice. E vorba de decizia blocării președintelui Donald Trump pe rețelele sociale, ceea ce trimite SUA, cu sau fără intenție, în rîndul țărilor cu democrația în serioasă derivă.

De ce considerăm decizia Facebook, Instagram ori Twitter de a bloca accesul lui Donald Trump mai gravă decît luarea Capitoliului cu asalt nu e greu de argumentat. Oriunde și oricînd se poate întîmpla ca un miting să scape de sub control – se știe cît de dificile pot fi mulțimile psihologice – iar un grup de oameni se poate întîmpla adesea să reacționeze hormonal și sălbatic, pentru ca ulterior ei înșiși să se mire de ceea ce au făcut.

Nici nu mai amintim aici marele mister al evenimentelor din 6 ianuarie, mai exact suspecta pasivitate a organelor de ordine, care mai degrabă au încurajat protestatarii.

Într-o democrație se întîmplă, cum spuneam, derapaje de acest fel, ba chiar ele sunt considerate, nu o dată, drept repere ale democrației înseși. Un act de huliganism poate fi considerat și asaltul portului Boston de către protestatari americani, în 16 decembrie 1773, cînd ceaiul de pe corăbiile britanice ocupate samavolnic și brutal a fost aruncat în apele oceanului; doar că azi, acel eveniment trece drept punct de referință în bătălia pentru independența Americii.

Decizia unor personaje de calibrul miliardarului Mark Zuckerberg – figură cheie atît economic, cît și social, în lumea capitalului american – ori al patronilor Twitter de a bara accesul președintelui în exercițiu la rețelele sociale nu este, însă, nici pe departe rezultatul unei acțiuni scăpate de sub control în condiții speciale. Ci una luată la rece, de către persoane extrem de raționale și de bine informate, consiliate de mari specialiști de imagine și numai.
Persoane care știu ce fac și e de presupus că au nivelul de vizionarism necesar pentru a înțelege și consecințele pe termen scurt ori lung al gestului lor.
Nu comentăm aici dacă e sau nu justificată decizia banării lui Trump pe Facebook, Instagram, Twitter șamd. Ci doar vom prezenta, sec, consecințele sale inimaginabile.

Amintind că, dincolo de nume, e vorba de blocarea președintelui în exercițiu al celei mai puternice democrații din ultimele două secole, izvorul din care s-au adăpat nenumărate ale democrații ale lumii.
În august 2019, noi, românii, aflam, spre exemplu, de la președintele euroatlantist Klaus Iohannis, ce bun e Trump pentru România: ”Sub leardershipul dumneavoastră puternic, am progresat și vom continua să facem asta. Acest lucru este foarte important pentru noi și consider că mergem în direcția bună, fapt pentru care vă mulțumesc!”
Acum, tot noi aflăm că Trump e atît de catastrofal că i-au tăiat dreptul la cuvînt în propria lui țară.

O imagine terifiantă, am spune, aceea a unei Americi leagăn al democrației cu președintele banat, pentru că, spune Zuckerberg:

„Evenimentele şocante din ultimele 24 de ore demonstrează în mod clar că preşedintele Donald Trump intenţionează să-şi folosească timpul rămas în funcţie pentru a submina tranziţia paşnică şi legală a puterii către succesorul său ales, Joe Biden. Decizia sa de a folosi platforma pentru a admite mai degrabă decât a condamna acţiunile susţinătorilor săi la clădirea Capitolului a deranjat pe bună dreptate oamenii din SUA şi din întreaga lume. Am eliminat aceste declaraţii ieri pentru că am considerat că efectul lor – şi probabil intenţia lor – ar fi să provoace violenţe suplimentare.
După certificarea rezultatelor alegerilor de către Congres, prioritatea pentru întreaga ţară trebuie să fie acum să se asigure că cele 13 zile rămase şi zilele după validare trec paşnic şi în conformitate cu normele democratice stabilite”.

Ați reținut bine, și tot mapamondul odată cu dumneavoastră: conform bossului Facebook – și nu doar lui -, Trump a fost blocat pentru că există riscul ca el să provoace, în continuare, violențe menite să blocheze transferul de putere în cele două săptămîni cît mai e președinte.

America e prezentată lumii în acest moment, chiar de către stîlpii ei, drept un stat condus de un dictator dement capabil să ruineze rezultatul alegerilor libere și transferul de putere, astfel că trebuie barat prin orice mijloace, chiar încălcînd sfînta libertate americană de exprimare. Nu contează că e vorba de un om ales democratic în 2016 și care acum a obținut încă mai multe voturi decît atunci.

Așa că nu e de mirare că apar imediat reacții stupefiate din partea oamenilor care observă că Facebook îi menține liber contul ayatolahului Khomeini ori ale altor figuri dictatoriale sinistre, dar îl închide pe al lui Donald Trump.

Nu o spunem noi, o spunea The Washington Post abia acum trei ani, într-un articol intitulat ”De ce dictatorii iubesc Facebook”, că ceva nu e în ordine cu marile rețele sociale americane și cu dublele lor standarde.
Cel mai grav, se puncta coabitarea excelentă dintre Facebook și guvernele dictatoriale în numele profitabilității, pentru că în țări precum Turcia lui Erdogan sau Rusia lui Putin nu ar fi o problemă închiderea peste noapte, cu totul, a Facebook ori Instagram.
În numele acestei coabitări cu dictatorii, Zuckerberg le-a satisfăcut orice hatîr, cenzurînd după gustul lor.
Se amintește că în Turcia lui Erdogan, Facebook nu a vrut să își asume poziția Wikipedia, care a refuzat să își cenzureze materialele conform cerințelor liderului turc, și s-a văzut închisă cu totul. Ca atare, Facebook a cenzurat și a rezistat. Numai în 2017, Facebook a eliminat 1823 de materiale care-l deranjau pe Erdogan, scrie Washington Post.

 

În Rusia, Instagram și Facebook s-au conformat dorințelor lui Putin de a elimina orice referiri la activitatea disidentului Alex Navalny, în timp ce, în China, Zuckerberg avea întîlniri duioase cu ditamai președintele Xi Jinping.
De asemenea, se amintea că Facebook a blocat conținutul opoziției anti-guvernamentale din țări precum Maroc, India ori Israel.

”Incongruența declaratelor principii și practici ale Facebook se extinde dincolo de Turcia. Zuckerberg a afirmat în repetate rânduri că Facebook și Statele Unite se află într-o „cursă a înarmărilor” cu Rusia. Dar, în interiorul granițelor Federației Ruse, nu veți găsi gigantul tehnologic angajat în susținerea idealurilor democratice pe care Rusia a încercat să le submineze în alegerile din 2016 și nu numai” scria ziarul american.

Și mai puncta despre Zuckerberg: ”El încă pare să nu fi înțeles că această responsabilitate se extinde la păstrarea dezbaterii democratice, nu la gîtuirea ei, în special acolo unde este cea mai vulnerabilă”.

”Zuckerberg ar dori ca noi să credem că el este un campion al socializării și al liberei exprimări, o viziune a American Dream 2.0, de la vlădică pînă la opincă. Dar el este mai mult demagog decât democrat. Dacă nu ar fi fost, Facebook ar fi apărat persoanele cu posibilități limitate de exprimare în locuri precum Turcia și Rusia și ar fi fost mai apt să răspundă la conținutul cu adevărat problematic care a otrăvit discursul online american în ultimii câțiva ani și continuă în ritm rapid astăzi. Acesta este singurul domeniu în care există armonie între politicile Facebook din țară și din străinătate. Concluzia este că Facebook acordă prioritate socializării oamenilor și promovării opiniilor acestora doar atunci când nu afectează politica firmei” conchidea The Washington Post.

Trei ani de la aceste profetice vorbe, rețelele lui Zuckerberg și nu numai au luat marea decizie: Khomeini, Putin, Erdogan, Jinping da! Președintele SUA, nu!
Acum cîțiva ani, dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a luat decizia interzicerii oficiale a Facebook, Twitter și Youtube, declarîndu-le a avea o influență dăunătoare asupra țării sale.

După decizia de joi privindu-l pe Donald Trump, foarte probabil că Jong-un își va revizui grabnic și fericit poziția.

Una peste alta, să concluzionăm: toate marile instituții-simbol din democrațiile tradiționale s-au confruntat, în timp, cu asaltul violent al unor protestari, în varii situații, de la Budestagul german pînă la Parlamentul European; nu sunt ceva străin democrației asemenea izbucniri.

E pentru prima dată, însă, cînd liderului unei mari democrații – cea mai mare, în fapt – i se taie accesul la cuvînt ca ultimului vagabond cocoțat spre a ține speechuri într-un copac de pe spațiul public. O imagine care va rămîne veșnic tatuată pe obrazul patriei lui Franklin, Lincoln și Washington. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

27 Comentarii

 1. nu uita de se curistii lor, ceva mai vioi decat se curistii nostri ;)

 2. In sfarsit cineva care a văzut the big picture! Dar cine rade la urma rade mai bine!
  Trump poate scoate rețelele sociale de sub protecția legii( care ii apara de răspundere civila) schimbându-le definiția!
  Si atunci sa vezi procese de calomnie! Iar la ei calomnia se plătește!
  Vezi cazul studentului acuzat ca a abuzat un indian batran si care a primit câteva milioane de la cnn si alti nespalati!

  • Ia spus o prostie, acuma stai jos si las-e pagubas.

 3. INCEPE COTRA–REVOLUTIA ! Puneti-va centurile de siguranta! Arestari in masa!

  • În SUA trebuie făcut un program amplu pentru dezvoltarea sistemului penitenciar public pe următoarele decenii. Abia prin 2070 ar putea începe contrarevoluția.
   Cel privat e full, iar la SRI luați muie prea des și sunteți plini de sloboz la cap.

  • Bogbane, lasa-te de politica americana ca nu le ai. Dar inainted de a invata Constitutia American, invata constitutia tarii unde traiesti!

 4. Trump plătește prostia lui.
  A avut ani în care ar fi putut sa educe oamenii spre rețele libere gen: Parler, Gab, Mastodont.
  Singurul lucru bun făcut a fost ca prin o sezia cu Huawei i-au determinat să-și dezvolte ecosistemul lor și lumea a scăpat de bloatwareul google

 5. Cainele moare de drum lung …
  Excludeti din alimentatie gruparea Et-OH si o sa incepeti sa vedeti mai clar. Si sa va exprimati civilizat.

  • La Securitate nu vă angajează decât dacă ați făcut școală de-a-n pulea.

   Bețivule, Et-OH nu este o grupare. SRI este o grupare.

 6. Comunistilor, Twitter si celelalte retele care l-au blocat pe Trump sunt PRIVATE, patronii lor fac ce vor, NU sunt companii de stat tip COOP! Mentalitatea de comunisti stangisti leninisti nu va da pace! Foarte bine i-au facut lui Trump. Toata gasca de descreierati KKK care au intrat in Capitoliu la puscarie!

  • Securiste, companiile controlate de CIA sunt tot atât de private pe cât ești tu antreprenor de dreapta, bolșevic securist prost ce ești.

   • true… hahahaha!

  • Boule…daca tăceai filozof rămâneai…KKK este creația partidului Democrat….idiotule…Bideu este membru în part democrat….și Hilary și toată sleatca de Deep State…aici e vorba de cenzura idiotule.

  • @Dinu Eu nu știu de unde iei lumină dar ți-aș sugera să scoli capul din fundul democraților și să gândești cu capul tău! Dacă e greu, nu e nici o problemă! Creierul este un mușchi ce trebuie antrenat! Cum? Simplu! Ieși de pe FB măcar o zi! Eu nu cred ca ești securist, pentru că dacă ai fi a folosi jumătăți de adevăr să îți susții dpdv!
   Eu cred că ești doar așa un pic prostovan, lucru ce se poate corecta cu antrenament! Ce zici? Te bagi?

  • Corect.

 7. in sua,din pacate,vor sa experimenteze comunismul,noul presedinte ….saracul este mai degraba o victima,timpul ii va da dreptate nationalistului Trump

 8. The American Establishment is not through with Trump and his supporters. Propaganda campaigns against them could well end in show trials.

  Facebook, Twitter, and YouTube, like the print and TV media and NPR, are employed to shut down non-establishment explanations. Consequently, new social media organizations, such as Parler have arisen as uncensored forums. Judging from information sent to Mark Crispin Miller and posted on Notes from Underground ( https://markcrispinmiller.com ), Parler is now under attack: “BREAKING – Apple has given #Parler a 24 HOUR ULTIMATUM to implement a “moderation plan” or it’s getting scrubbed from the app store.” If this hasn’t yet happened, it will. “Moderation,” of course, means compliance with Establishment wishes.

  Americans and Western peoples in general are very insouciant people. The Establishment has used Identity Politics to disunite whites, blacks, Hispanics, Asians, men, and women. A population at war with itself has no prospect of standing against the Establishment which exercises power in its interest independently of the interests of the people. In such a system, democracy is merely a cover for oligarchic rule. No one is permitted in public office who is not a servant of the Establishment. Any who somehow get there are removed. Paul Craig Roberts

  • @Carmen
   Scuze ca va inoportunez cu un punct de vedere.
   Reamintesc, insa, faptul ca, comunismul, al carui exponent a fost(si)americanul Trotki, s-a nascut acolo.
   Marx era membru al unei loji masonice din SUA cind a scris Manifestul Partidului Comunist.
   Conform Marx, comunismul va aparea pe cale revolutionara in tarile cu o economie capitalista avansata, in care contradictia fundamentala, intre munca si repartitie va deveni antagonista !
   Tot Trotki a participat, alaturi de Lenin, la instaurarea violenta si criminala a bolsevismului intr-o tara cu puternice trasaturi feudale, Rusia Tarista, pentru a o scoate din Primul Razboi Mondial.
   Acum a venit rindul tarii care ne-a pricopsit cu comunismul si nici usturoi n-a mincat……
   Se pare ca se intra pe fagasul normal al istoriei !

   • tu esti cu Q-anon-ul romanesc?
    mare pacat ca prostia nu doare: erai mai concentrat sa tipi de durere dacat sa vii cu idei dintr-astea! Trotsky s-a nascut in Ucraina: https://en.wikipedia.org/wiki/Leon_Trotsky

 9. Trump l-a tinut la Bucuresti pe abuzivul Klem !
  Apoi l-a trimis pe si mai abuzivul Zuckerman !
  Pentru aceasta si din punctul meu de vedere isi merita puscaria care-l asteapta.
  Fara sa mai vorbim ca marginalizarea unui partid politic si impingerea artificiala in sus, a altor partide, e rezultatul obsesiei si gindirii lui obtuze privind stinga politica !
  Sa se duca dracului si sa-si exerseze atavismele departe de Lumea civilizata !!!

  • Si ți se pare că Biden are o viziune diferită în privința destinului politic al României ?

 10. O singură erată, dacă îmi permiteți: Ayatollahul Iranului este Khamenei, nu Khomeini. Khomeini a murit în 1989.

  • @ IoanaPotato Potatoe, tot dracul ala, nu? Sau ai preferințe?

 11. Va posta dupa ce scapa omenirea de el…

  • E mai puțin important.

   Partea bună e că CE va revizui agreement terms folosiți de CIA privată prin UE. Pare că strategii CIA s-au grăbit să securizeze lovitura de stat din SUA, pierzând din vedere că pierd doar tot. :)))))))))))))))))))

 12. Sa ne amintim ca toata afacerea „#rezist”nu ar fi avut nici un succes la noi fara ajutorul facebook!!!

 13. […] Citește mai mult pe site-ul InPolitics […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998