CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O mega escrocherie electorala

0 comentarii / 1630 vizualizări / 2 octombrie 2013

S-a intamplat in 2004. Protagonista a fost Alianta DA. Condusa atunci din partea PNL de Theodor Stolojan, in calitate de presedinte, iar din partea PD de Traian Basescu, tot in calitate de presedinte. Ei bine, conform unor dovezi prezentate de FACIAS, prin patru varsaminte succesive Alianta DA a fost finantata ilegal in noiembrie 2004 cu uriasa suma de 7 milioane de dolari. Si lucrurile nu se opresc aici. De finantari ilegale au beneficiat in ultimii cinci ani atat formatiunile politice maghiare, cat si PDL. Ce face Parchetul General? Tace. De ce tace?

Inca din luna martie a acestui an, Fundatia FACIAS a sesizat cat se poate de oficial, printr-o plangere penala, Parchetul General. Nu exista nici cel mai mic semnal ca aceasta institutie importanta a statului de drept ar fi reactionat. Nici intr-un sens, nici in altul. Procurorii ar fi putut, in acest interval de timp, sa ajunga la concluzia ca probele prezentate sunt reale. Si sa declanseze cercetari impotriva persoanelor vinovate. Sau, dimpotriva, ar fi fost suficient ca, verificand datele, procurorii sa ajunga la concluzia ca nu s-a produs respectiva ilegalitate. Nu s-a intamplat nici una, nici alta. Oare de ce?

Inainte de a raspunde la acesata intrebare, sa vedem care sunt probele. Le-am expus pe larg, consemnand relatarile din conferinta de presa organizata pe aceasta tema de reprezentantii Fundatiei FACIAS. In esenta, sunt patru varsaminte, in luna noiembrie 2004, facute in conturile Bancpost ale Aliantei DA. Acestea provin dintr-o banca din Statele Unite, dar, in drum spre Romania, au tranzitat prin Cipru. Totalul sumelor este de 7 milioane de dolari. Conform legilor in vigoare la acea data, daca s-a produs aceasta finantare, ea este ilegala si reprezinta o grava infractiune. Reprezentantii Aliantei DA, cei mai importanti fiind presedintii PNL si PD, respectiv Stolojan si Basescu, aveau in orice caz obligatia de a informa opinia publica prin intermediul Monitorului Oficial. Numai ca acest lucru nu s-a produs.

In acelasi timp, Fundatia prezinta si alte dovezi care demonstreaza ca asemenea practici ilegale sunt de fapt uzuale. Pentru ca, dupa numai cativa ani, partidul domnului Laszlo Tokes este, conform probelor administrate de FACIAS, finantat masiv din Ungaria. Este adevarat nu in cont direct, ci prin intermediul unor ONG-uri. Au donat sume uriase de bani, neinscrise nici acestea in Monitorul Oficial, Loteria de stat din Ungaria, Banca de Dezvoltare din Ungaria si Compania de Electricitate maghiara. Nici in ceea ce priveste aceste finantari ilegale, procurorii sesizati nu s-au pronuntat. Intr-un sens sau in altul.

In fine, la ultima campanie electorala, PDL a primit si el sume importante de bani, tot prin incalcarea legilor in vigoare, de la doua fundatii germane, despre care se stie ca sunt strans legate de partidul doamnei Merkel. Si in acest caz tacerea e totala.

Oare de ce Parchetul refuza cu obstinatie sa dea curs unor sesizari atat de grave? Cum se explica ca sesizarea zace pur si simplu intr-un sertar, incepand din luna martie? As putea sa ma gandesc ca explicatia consta in faptul ca protagonistii sau, ma rog, beneficiarii acestor finantari ilegale sunt presedintele Traian Basescu, principalul sau aliat, Theodor Stolojan, precum si prietenul Laszlo Tokes. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998