CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O motiune care poate arunca scena politica in aer

1 comentariu / 3453 vizualizări / 5 septembrie 2018

Ca niciodată, e bătaie în opoziție cine să bage cît mai iute o moțiune de cenzură, odată cu reluarea sesiunii parlamentare. Că o anunță PNL e logic, fiind vorba de cel mai mare partid de opoziție, dar că și minusculul PMP, al cărui creator a dispărut misterios de multe săptămîni, se bagă în față cu propriul demers, e cam prea de tot. Explicația ar fi că, la cum se prezintă lucrurile, respectiva moțiune chiar are șanse și ar putea arunca scena politică în aer.

Rebeliunea primarului general contra lui Liviu Dragnea și a locotenenților săi potențează spectaculos impactul moțiunii de cenzură a opoziției, care va fi introdusă în zilele următoare.
Pe de o parte, zona București-Ilfov, dominată de tandemul Firea-Pandele și cu solide influențe din partea Ecaterinei Andronescu, însumează 23 de parlamentari, decisivi la un asemenea vot. Desigur, mulți dintre ei nu vor face jocurile președintelui PSD București, Gabriela Firea, dar și numai jumătate din total ar fi suficient pentru a crea probleme majore.
În plus, azi, exact în timpul conferinței de presă a lui Firea în care tuna și fulgera contra lui Dragnea, a venit, aproape discret, știrea că un deputat PSD a demisionat din partid.
E vorba de Mihaela Huncă, din organizația Botoșani, care a invocat motive mai degrabă filosofice decît pragmatice.
Se știe că, zilele trecute, Liviu Dragnea a anunțat că trebuie organizate rapid alegeri în filialele unde sunt lideri interimari, adică peste un sfert din totalul lor. E un mod prin care șeful PSD încearcă – în dorința de a și-i apropia cît mai mult – să simuleze o deschidere către baronii locali, în condițiile în care liderii interimari ai respectivelor organizații erau, în general, oameni desemnați de la centru de Dragnea, în dauna greilor județeni.
Situația se regăsește și la Botoșani: deși baronul local e Costică Macaleți, președintele CJ, lider interimar al organizației e senatoarea Doina Tedorovici și asta de trei ani bătuți pe muchie.
Deputata demisionară, care a fost nu demult în cărți pentru ministerul Educației, se plasează în tabăra lui Macaleți, iar plecarea ei ar putea semnifica înțelegerea faptului că șeful CJ nu are nicio șansă reală în fața protejatei lui Dragnea, în caz de alegeri.

Or, genul acesta de atitudine se pliază perfect pe discursul virulent al Gabrielei Firea, care denunță public promovările pe prietenii din partid și guvern.
Încă vreo cîteva plecări pe model Huncă, în zilele următoare, ar putea complica dramatic existența guvernului Dăncilă.
Demiterea guvernului prin moțiune de cenzură ar fi un seism politic, pentru că ea va micșora sau elimina complet șansele OUG privind protocoalele ori amnistia, ar putea duce la pierderea guvernării de către PSD nu mult înaintea preluării de către România a șefiei Consiliului Europei și, foarte probabil, ar crea condiții pentru debarcarea lui Liviu Dragnea de la șefia partidului.

E de așteptat, totodată, și o mutare din partea lui Călin Popescu Tăriceanu, care nu ar accepta, probabil, să se lase tras la fund de Titanicul pesedist și va încerca să se salveze din timp.
În fine, SRI-ul cel-fără-de-buget se va mobiliza și el din greu în zilele următoare, că, vorba aia, pe lîngă acoperiții din presă recunoscuți ieri de George Maior, vor mai fi funcționînd și cîțiva prin parlament. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Și ce anume ar face Tăriceanu pentru a scăpa de pe Titanic? Se duce să concureze liberalii securizați prin PDL în alianță cu PNL?
    PSD-ul e în prăbușire liberă. Știm. USR e la 70%, moțiunea fiind ultimul hop pentru preluarea guvernării.
    Sau poate că Titanicul e tocmai șalupa SRI cu tot cu partidele compromise.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998