CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O nenorocire care nu vine singura

0 comentarii / 1731 vizualizări / 31 mai 2011

Ingrozit de scaderea de popularitate a PD-L, Traian Basescu a decis sa schimbe legea. Legea electorala. Construind, astfel, o formula prin care, in mod artificial, partidul prezidential, pe care isi intemeiaza statutul de presedinte-jucator, sa obtina in alegeri un castig necuvenit. Adica mult mai mare decat creditul real pe care i-l acorda romanii. Si astfel, primarii vor fi alesi la capatul unui singur tur de scrutin. Aceasta lege este nenorocita. Si creeaza o nenorocire. Si, mai grav decat atat, atrage si alte nenorociri in trena ei.
Pana in prezent, primarii erau alesi intr-unul sau in doua tururi de scrutin. Daca un candidat obtinea peste 50 la suta, era ales si puteam spune ca victoria sa a fost asigurata printr-un singur tur de scrutin. Daca, insa, cum se intampla mult mai frecvent, niciunul dintre candidati nu reusea sa obtina majoritatea, atunci in final se bateau primii doi clasati iar electoratul decidea. Si, astfel, alegerea avea loc in doua tururi de scrutin. Acest mecanism avea dezavantajul de a-l obliga pe cetatean sa se duca de doua ori la urna de vot in alegerile locale si, in plus, obliga partidele la cheltuieli mai mari. Pentru propaganda electorala. In schimb, in acest sistem, finalmente castiga primaria cel care, la data alegerilor, era sustinut de mai mult de jumatate dintre cetateni. Iar aliantele politice puteau fi create in mod democratic, de jos in sus, in virtutea acestui mecanism.
Alegerea primarului intr-un singur tur de scrutin afecteaza in mod grav mecanismul democratic. De ce? Pentru ca, in acest fel, este perfect posibil si plauzibil ca o personalitate locala sa devina reprezentantul intregii comunitati, chiar daca el este votat doar de catre 20, 30 la suta dintre cetatenii care se prezinta la urne. Intrucat jumatate dintre electori nici nu mai voteaza, se va ajunge in situatia in care vom avea primari care nu sunt sustinuti, in mod real, decat de 10 sau cel mult 15 la suta dintre cetateni. Neavand in spate un vot real al unei majoritati reale, acesti primari nu vor avea nici autoritate, nici credibilitate si, ca atare, nu vor putea apela decat rareori cu succes la sprijinul populatiei. Enuntul de mai sus este valabil pentru toti cei care urmeaza sa fie alesi prin mecanismul votat astazi in Camera Deputatilor. Indiferent daca ei sunt primari ai PD-L sau ai altor partide. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998