CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O palma indirecta de la Obama pe obrazul lui Basescu

0 comentarii / 1546 vizualizări / 30 septembrie 2012

Președintele SUA îi oferă, indirect, de peste ocean, lui Traian Băsescu și acoliților acestuia, o lecție de autentică democrație și eleganță politică printr-un discurs rostit în această săptămînă. O lecție care va rămîne, din păcate, mai mult ca sigur fără ecou într-o țară al cărei lider a ridicat insulta birjărească și mojicia la rang de politică de stat.

Concret, preşedintele Barack Obama i-a îndemnat pe americani să exercite presiuni asupra Congresului pentru ca acesta să adopte planul său de ajutorare a debitorilor imobiliari aflaţi în dificultate pe care l-a propus în februarie, argumentând că el va ajuta familiile şi clasa mijlocie, relatează AFP. „Prezentaţi-vă la Capitoliu şi spuneţi-le, când se va relua sesiunea Congresului la Washington, că ar face bine să pună mâna să muncească”, a declarat Obama în discursul său săptămînal radiodifuzat. „Voi faceţi tot ceea ce puteţi pentru a vă asuma responsabilităţile. Congresul să facă şi el acelaşi lucru”, a adăugat preşedintele american. Acest plan ar urma să le permită titularilor unor împrumuturi imobiliare sufocaţi de rate să economisească aproximativ 3.000 de dolari pe an din împrumuturile contractate, prin dobânzi mai mici. Pentru finanţarea planului, Obama a propus în februarie impunerea unei „mici taxe celor mai mari bănci”, în numele responsabilităţii băncilor în criza creditelor de tip „subprime” (ipotecare cu risc) în perioada 2006-2007. Însă acest plan nu a fost niciodată introdus să fie votat în Congres, unde republicanii au preluat începând din 2011 majoritatea în cadrul Camerei Reprezentanţilor, deţinând controlul de facto asupra tuturor deciziilor referitoare la buget.

Aflat în campanie electorală, pentru Obama ar fi fost simplu, cu o gîndire precum cea de pe Dîmbovița, să instige poporul american prin mesaje repetate contra republicanilor, pornind de la refuzul acestora de a da curs unui plan binevenit celor mulți și necăjiți. Președintele american ar fi putut lesne să demareze o reglare directă de conturi cu susținătorii republicani ai contracandidatului său. Vă mai amintiți, desigur, mesajele tip ”Nu pot ei fura cît puteți voi vota” ale lui Traian Băsescu, sau acelea vizînd majoritatea ticăloșită a celor 322 de parlamentari care l-au suspendat acum 5 ani.

Mesaje repetate ani de-a rîndul, obsesiv, pînă la reducerea instituției parlamentare la dimensiunea unei gloate de paraziți îmbuibați, care ar trebui zdrobită sub bocanc.
Obama, exponentul unei societăți civilizate și democrate, a ales altă modalitate de a trage parlamentul de urechi, una elegantă, deși usturătoare, în felul ei: a făcut apel la cetățeni doar să își exercite unul dintre atributele constituționale, acela de a face presiuni, fiecare pe lîngă alesul său, în favoarea introducerii proiectului de lege amintit pe ordinea de zi a congresului.
Fără cuvinte tari, fără atacuri deșănțate, fără insinuări mizere.
Și, mai ales, fără instigarea americanilor către măsuri anti-congres, precum înjumătățirea propusă de Băsescu, drept pedeapsă pentru un parlament care a refuzat adesea să i se supună.

Să comparăm apelul lui Obama către americani cu cel al lui Băsescu și al oamenilor săi către români, acela de a boicota votul la referendum, o altă modalitate democratică prin care un cetățean poate acționa asupra unui politician care îl dezamăgește.
Din orice capăt ai apuca-o, dai peste niște diferențe. Unele ”mici”, care fac diferența între o țară autentic democrată și una care încă mai mustește de nostalgia ”tătucului” și a dictaturii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998