CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

O posibila explicatie a unei manevre-soc: mar otravit de la Germania pentru Macron

21 comentarii / 8298 vizualizări / 22 aprilie 2022

O manevră absolut stupefiantă s-a produs ieri, cînd trei premieri, al Germaniei, al Spaniei și al Portugaliei au semnat împreună un apel pentru realegerea lui Macron la scrutinul de duminică. O încălcare gravă a normelor democrației occidentale, un amestec politic extern brutal în alegerile franceze. Deși, dacă ne gîndim mai bine, sunt șanse mari să fie încă mai rău de atît: o lovitură ca la biliard îndreptată nu în favoarea, ci împotriva lui Macron.

Cancelarul german Olaf Scholz, premierul spaniol Pedro Sánchez şi cel portughez António Costa au semnat împreună un articol publicat ieri în mai multe cotidiane europene, printre care Le Monde şi El Pais, în care le cer francezilor ca la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa să voteze ‘‘candidatul democrat”, pentru că aceste alegeri sunt ”critice” şi trebuie apărate ”valorile europene’‘.

Fără să-i numească explicit pe cei doi candidaţi, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, cei trei şefi de guvern au sugerat evident în apelul lor un vot în favoarea celui dintâi, transmite Agerpres, citînd marile agenții de presă ale lumii.
”Alegerea cu care se confruntă poporul francez este crucială pentru Franţa şi pentru fiecare dintre noi în Europa. Este alegerea între un candidat democrat care crede că Franţa este mai puternică într-o UE mai puternică şi autonomă, şi o candidată a extremei drepte, care se alătură deschis celor care atacă libertatea noastră şi democraţia noastră”, notează în articol Scholz, Sanchez şi Costa.

”Populiştii şi extrema dreaptă din toate ţările noastre au făcut din Vladimir Putin un model ideologic şi politic, făcându-se ecoul revendicărilor naţionaliştilor. Ei au copiat atacurile împotriva minorităţilor şi diversităţii. Ei împărtăşesc visul lui Putin al unei naţiuni uniforme”, continuă cei trei şefi de guvern, criticând în acest pasaj opoziţia politicienilor conservatori, precum Marine Le Pen, faţă de primirea migranţilor.

”Avem nevoie de Franţa alături de noi (…) O Franţă care apără valorile noastre comune, într-o Europă în care noi ne recunoaştem, care este liberă şi deschisă către lume, suverană, puternică şi generoasă deopotrivă”, insistă cancelarul german şi premierii spaniol şi portughez.

”Şi această Franţă se află pe buletinul de vot din 24 aprilie. Sperăm că cetăţenii Republicii Franceze îl vor alege”, îşi încheie ei apelul adresat electoratului francez.

Să o luăm metodic.

Ne amintim că, în 2014, Klaus Iohannis anunța după victoria în alegeri că primise în campanie o scrisoare de încurajare de la Angela Merkel, pe care refuzase, însă, să o dea publicității tocmai pentru a nu-și crea un avantaj incorect față de adversari. Dacă pînă și standardele scăzute ale politicianului Iohannis au dus la această atitudine, ce să mai spunem de gestul unor înalți politicieni europeni care scriu nu unui candidat preferat, ci direct unui popor, îndemnîndu-l să voteze într-un anume fel?

Să vedem, însă, ce părere are Macron însuși despre asemenea manevre.
”Vor fi tentative de a ingerinţă ale Turciei la alegerile prezidențiale din 2022” denunța el, ritos, anul trecut, în martie, la postul France 5. Să mai spunem că Recep Erdogan fusese acuzat de ingerinţă electorală în Germania, în 2017, când le-a ceruse alegătorilor germani de origine turcă să voteze împotriva partidului Angelei Merkel.

Macron și Merkel, deci, erau în trecut de părere că un lider străin care îndeamnă fie și pe ai săi conaționali dintr-o țară să voteze într-un anume fel încalcă normele democrației și ale bunului simț, ba chiar constituie un pericol menit să pună în discuție relația cu țara condusă de acel lider.

Iată că avem acum un gest halucinant, prin care premierul celei mai mari țări europene, secondat de doi mai mărunți, agățați, cum spuneam, mai mult de acoperire, se amestecă fățiș în alegerile altui stat, cu doar 72 de ore înaintea scrutinului.

Olaf Scholz își dorește foarte mult victoria lui Emmanuel Macron, ar fi marea concluzie. Atît de mult încît face rabat de la normele elementare ale politicii și ale democrației.

Dar dacă nu e chiar așa?

Am mai scris și altădată despre fabuloasa manevră prin care echipa americană de campanie a președintelui bolivian Gonzalo de Lozada i-a asigurat, în 2002, un nou mandat, deși se plasa nu mult înaintea alegerilor pe locul 4 în sondaje. Iar una dintre loviturile de excepție a fost dată în felul următor: cineva din echipa americană a rugat un apropiat din Departamentul de stat american să adreseze o rugăminte specială către ambasadorul american din Bolivia. Iar acesta nu a putut refuza. Așa că a ieșit prompt cu un interviu în presa boliviană în care îl lăuda copios pe marele adversar al lui Lozada. Urmarea nu era greu de intuit: o țară profund anti-americană, Bolivia l-a abandonat rapid pe contracandidat și a apelat tot la conservatorul Lozada.

Nu altul ar putea fi efectul – voit sau nu – al amestecului lui Scholz în favoarea lui Macron.
Deși noi am paria că voit.

Simpatia francezilor pentru germani nu a fost niciodată prea mare, iar ultimii ani arată o scădere accelerată.

Un sondaj IFOP (Institut Français d’Opinion Publique) pentru Fundația Jean-Jaurès și Fundația Friedrich-Ebert arăta, nu demult, o scădere a simpatiei franceze cu privire la nemți: dacă în 2012 unul din 5 francezi avea o „imagine foarte bună” asupra Germaniei, în 2020 cifra scăzuse la doar 8%.
Tensiunile franco-germane la nivel european sunt de mult știute și considerate o vulnerabilitate a politicii europene. Dar, cel mai important aspect, presa occidentală și analiști de prestigiu au remarcat întreg anul trecut că ieșirea din scenă a Angelei Merkel și intrarea lui Olaf Scholz, dublate de eventuala realegere a lui Macron, ar reprezenta ocazia perfectă pentru Franța de a elimina Germania de la butonele principale ale conducerii UE.

Dincolo de asta, mai există doua chestiuni majore: Germania are o relație foarte bună – și extrem de criticată mai ales în prezent – cu Rusia lui Putin și s-a opus îndîrjit unor sancțiuni prea dure pentru Kremlin ori livrării de armament ucrainenilor.
În spatele lui Macron adastă, pe de altă parte, Casa Albă, interesată de distrugerea relației dintre UE, dar mai ales Germania, și Rusia lui Putin.

De ce ar vrea Germania să iasă președinte al Franței Macron și nu Le Pen, care, ca și germanii, are o părere ceva mai puțin aspră despre relația cu Rusia?
De ce ar vrea Germania să iasă președinte un politician care ar putea micșora dramatic influența Berlinului la Bruxelles?
De ce ar vrea Germania un președinte care insistă cu crearea unei armate europene, ceea ce ar obliga Berlinul să bage în armament sutele de miliarde pe care le-a economisit în ultimele decenii grație existenței umbrelei NATO? Și tot așa…

De dragul ”valorilor occidentale”, ale ”democrației” șamd?
Să fim serioși.
Articolul-manifest al lui Scholz a fost făcut mai mult ca sigur ca să atîrne de picioarele lui Macron și nu ca să-i sufle vînt în pînze.

În treacăt să punctăm o frază-cheie din text, la adresa lui Le Pen și a susținătorilor săi: ”Ei au copiat atacurile împotriva minorităţilor şi diversităţii. Ei împărtăşesc visul lui Putin al unei naţiuni uniforme”.

Ori, se știe foarte bine că marea problemă a francezilor este, de ceva ani încoace, imigrația scăpată de sub control, în special din zona islamică; de altfel, scăderea simpatiei francezilor pentru germani în ultima vreme, conform unor analiști de top, e cauzată de încurajarea de către regimul Merkel a migrației din Orientul Mijlociu, după 2015.
Cum să stimulezi votul pro-Macron insistînd pe exact spinoasa problemă a imigrației, punct major în discursul Marinei Le Pen?
Și de ce doar trei lideri europeni cer realegerea lui Macron? De ce nu s-au mobilizat mai mulți, eventual toată UE? Doar Germania plus două anexe de ochii lumii simt marele pericol Le Pen?

E prea devreme să se fi cuantificat sociologic impactul articolului de ieri al lui Scholz la electoratul francez. Dar sunt șanse mari, în opinia noastră, ca el să fie doar un măr otrăvit oferit actualului președinte francez. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

21 Comentarii

 1. Iată-i pe mai marii „lumii civilizate” cum dau „din colt în colț” și fac „corp comun” ca să prevină „trezirea popoarelor” din „marea minciună” în care au fost scufundate sistematic. Și să nu vadă decât „adevărul oficial”; și să nu conștientizeze că lungul lungul șir al ticăloșiilor și al abuzurilor au ajuns la scadență… Și că a venit timpul ca înseși popoarele să se ridice ca să reinstaureze democrația pierdută, furată, falsificată, mimată…
  –––
  … Putea crede cineva că abuzurile și silniciile din ultimii 30 de ani, mai ales, ne-stopate la timp, nu vor crea „precedente”, și că nu vor produce consecințe primejdioase, pentru chiar existența omenirii ?
  Iar azi, la un pas de catastrofă, ce facem? Înghițim „propagandă” și „clocotim” de ură la adresa „celor răi”; dar refuzăm să vedem că „marea criză” își are rădăcinile tocmai în lăcomia /aroganța / lașitatea / nepăsarea / tăcerea și duplicitatea noastră, a „lumii civilizate” – prizonieri ai „marii minciuni planetare”. Și nu vedem că „lumea civilizată” și-a „pierdut busola”, căutând soluția crizei tocmai prin „exacerbarea” cauzelor crizei ! (culmea prostiei omenești !)
  Unde vom ajunge amplificând abuzurile, lăbărțând minciuna, împroșcând ura ? Deja, „moartea”, sau extreminarea „celor răi” (azi unii; mâine ?…), e „soluția agreată” de tot mai mulți „civilizați” !
  … Cu mințile întunecate de ura „cel bun vs. cel rău”, alunecăm spre lupta „care pe care”; și, de nu ne vine mintea la cap, greu de crezut cum vom mai scăpa teferi…

 2. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 3. Sunt disperati! S-au unit tiranii! Care sunt valorile europene care trebuie aparate? Mizeriile pe care incearca sa le impuna? Acum ii implora pe cetatenii pe care i-au abuzat, carora le-au ingradit drepturile, le-au afectat sanatatea si demnitatea, le-au impus constrangeri ne-democratice, sa isi aleaga aceiasi tortionari! De ce se considera mai presus de contracandidata care e de partea cetatenilor? Le este teama ca poporul se va trezi si ii va da un sut un fund acestui Macron care a facut din Franta o marioneta?

  • Francezii nu s-au trezit. Au ales s-o lase pe Le Pen sa-si plateasca rata la banca sovietica. Prostovanilor, europenilor nu le plac criminalii de razboi.

   • Mai du-te dracu de cretin oligofren,

    • Uitasem, sugi pula!

     • Eşti un căcat cretin, impotent la propriu şi la figurat. D-aia nu poţi avea argumente ci doar pula-n gură şi în cap. Ţi-au fecundat creierii toţi avortonii planetei, de cât s-au slobozit în tien, curvo de pripas. Apoi s-au pişat pe tine şi s-au căcat în gura ta, de-aia îţi iese din ea preaplinul din care verşi pe-aici. Marş la canal, „Pulin“ zdreanţă penală.

     • „Volodimir PuLin“, care produce spume la gură pe aici, e curva căcaţilor din batalionului Azov care s-au pişat pe el şi s-au căcat în gura lui, e zdreanţa penală a Azovilor din Ucraina, refugiat în România din laşitate şi de la prea mult spart în gură şi în cur de la Azovi.

   • Prostanacule, Macron din care categorie a criminalilor face parte? A ”elitelor”?

    • Armata eliberatoare, tocătoarea de săraci, întârzie, ia niște muie prin Ucraina.

     Prostovanii vor muri de sărăcie lucie.

     • „Pulin“ cretinu’ o ia pe şi-n gât, că-i place mai tare ca-n cur. L-au spart ăia din Azov până s-a refugiat în România şi acum varsă pe aici slobozul cu care l-a încărcat batalionul.

 4. Ioseb Besarionis dze Jughashvili, georgianul mai bine cunoscut noua sub numele de Joseph Vissarionovich Stalin a rostit a sa celebra fraza: ”Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile!”! Asa ca… felicitari Macron!
  Votul prin corespondenta, votul in sistem electronic nu reprezinta nimic altceva decat malversatiuni…
  La cum arata “democratiile consolidate” astazi, mai ca-mi vine sa afirm ca sunt de preferat sistemele totalitare si ale lor dictaturi!.. aia, macar, nu mai incearca sa ne minta ca al nostru vot conteaza!
  NU, votul nostru NU MAI CONTEAZA!
  NU, democratia populara A MURIT!
  SI, DA, pervertirea votului, ingerintele sunt permise – CAT TIMP VIN DIN PARTEA “AIA” BUNA!… Macron nu ar fi castigat in viata lui aceste alegeri, daca votul popular ar fi fost masurat, numarat si contorizat! – pe de alta parte, ma bucur… ca al noatru “ficus’” e cam incurcat, urmare acestui rezultat
  Daca rusii se baga in alegerile “democratice” ale altora – e “MAUVAISE”… daca altii o fac, clar e pentru salvgardarea democratiei…
  Pe scurt: hai SICTIR, mincinosilor!
  Recunoasteti – cu subiect si predicat – ca noi, fraierii de cetateni, n-avem niciun drept! Nici macar ala de vot, pierdut de mult – in unele state asumat (ama state totalitare), in altele “digitalizat” (alea zise si democratice).
  Daca tot fura astia – a se vedea inclusiv votul de astazi, din Franta – solutia nu poate fi decat una: lipsa participare la vot! … macar sa nu se mai poate legitima prin prezenta la urne (ca, altfel, “oamenii lui Stalin“ se ocupa de numaratoare).
  Bref: fara vot, fara participare la orice fel de scrutin, FURTURILE LOR VOR FI DATE IN VILEAG!
  Altfel spus: NU MAI MERGETI LA VOT, daca vreti sa AFLATI ADEVARUL!

  • cica varianta up-date la varianta Stalin, este ca, conteaza cine anunta rezultatele votarii. Nu stiu daca ati fost atenti, la nici 20 de minute de la inchiderea votarii, toata media anunta victoria lui Macron.(?!)
   Si la noi, Cristoiu si frantuzita Marcela Feraru decretau ca musai macron tre sa castige ( dupa principiul: „sigur e inchisa cooperativa si n o sa si poata cumpara biscuiti.. sau ..mai bine ma vaccinez ca sa pot merge in evropa sa mananc salam pe banca din parc..”

  • Nu vă ia nimeni dreptul de a fi extrem de prostovani.

   • Eşti un căcat cretin, oligofren impotent cu scula bleagă şi la capul fără creier. D-aia nu poţi avea argumente ci doar pula-n gură şi în cap. Ţi-au fecundat creierii toţi avortonii planetei, de cât s-au slobozit în tien, curvo de pripas. Apoi s-au pişat pe tine şi s-au căcat în gura ta, de-aia îţi iese din ea preaplinul din care verşi pe-aici. Marş la canalul Azov in Ucraina, „Pulin“ zdreanţă penală

 5. & Francezii și Franța l-au votat pentru a doua oară pe „Franț” Emmanuel Macron , ?

 6. @ Probabil spaima militarilor și a politicienilor că nu își vor mai primi pensiile și indemnizațiile slarii îi face pe Iohannis și Ciucă și Dîncu „să invoce” „Forța” din ,,Războiul Stelelor” pentru a le oferi echipamente, pensii, indemnizații, salarii și „protecția apărării terestre”, ?

 7. Dupa reteta „dulapu” vs Dancila, iata ca si frantuzilor le o venit randul. Doamna Le Pen este pe post de iepure. Fandositii de frantuzi, n o putut nici ei contracara aranjamentele din culisele celor cu sange albastru si iata i intr un scenariu in care numa „ploaia de la waterlo”ii mai poate salva. Vor avea, poate, mai multa compasiune pentru RO si altii.., intelegand astfel jocurile care se fac peste capul natiunilor. Asa ca, sa speram ca ploaia va venii pana la urma..

  • Eric Zemmour era Dăncila care trebuia să îndepărteze pericolul care a trecut, Le Pen.
   Nici cu Zemmour n-a mers pentru că declarațiile lui tanti se băteau cap în cap cam cum o bați tu în cap zi lumină.

   • Pulin este un căcat cretin şi oligofren, un impotent cu scula bleagă şi cu sloboz în borş la cap, în loc de creier, care n-a futut nimic în viaţa lui decât pe mă-sa, când a prins-o bolândă la pat, după care l-a futut tot batalionul Azov. D-aia are doar pula-n gură şi în cap. I-au fecundat creierii toţi avortonii planetei, de cât s-au slobozit în el, curvă de pripas, zdreanţa bulangiilor care s-au pişat pe el şi s-au căcat în gura lui, de-i iese din ea preaplinul vărsat pe-aici. „Pulin“ e o zdreanţă penală din Batalionul Azov – Ucraina, refugiat în România din laşitate şi de la prea mult spart în gură şi în cur.

 8. Inteleg ca un prost (informat) nu stie ca Rusia castiga.
  „Russian victories are starting to mount in these early days of the new operation.”
  O scrie Politico in acest articol in care ucrainenii nu mai au gloante.
  https://www.politico.com/news/2022/04/25/ukraine-weaponry-russia-war-00027406

  „Eighty miles north of the city Mariupol, First Lt. Ivan Skuratovsky, serving in the 25th Airborne Brigade, told POLITICO that help needs to come immediately.

  “The situation is very bad, [Russian forces] are using scorched- earth tactics,” the 31-year-old married father of two said via text. “They simply destroy everything with artillery, shelling day and night,” he said via text.

  He fears that if reinforcements in the form of manpower and heavy weaponry — particularly air support — don’t arrive in the next few days, his troops could find themselves in the same position as those in Mariupol.

  Skuratovsky described his soldiers’ situation as “very desperate.”

  “I don’t know how much strength we will have,” he said, adding that the troops under his command around the city of Avdiivka, near Donetsk, have gone without rest since the start of the war. At least 13 of them have been wounded in recent weeks, he said, and they are running dangerously low on ammunition, reduced to rationing bullets.”

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998