CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9700 RON UP | 1 USD = 4.5955 RON UP | 1 GBP = 5.8118 RON UP

O poveste legendara cu gunoaie. Nicio legatura cu Romania

2 comentarii / 2635 vizualizări / 23 iulie 2021

Azi, e o legendă americană: marea criză – cea mai mare – a gunoiului, din februarie 1968.
O grevă a gunoierilor pornită pe 2 februarie de la refuzul primăriei New York de a încheia cu ei un contract ferm – cel anterior expirase cu cîteva luni în urmă – și de aloca ceva bani în plus, considerînd că deja plătește prea mult. Trei zile mai tîrziu, presa relata numai despre munții de gunoaie acumulați pe străzile orașului(foto). Primarul John Lindsay bătea cu pumnul în masă cerînd intervenția Gărzii Naționale, dar viziunile lui nu coincideau cu cele ale guvernatorului Nelson Rockefelller, timp în care gunoaiele sporeau pe străzi, iar furia cetățenilor creștea necontrolat. Primarul Lindsay a apelat la alte sindicate din salubritate să colecteze gunoiul în contul camarazilor lor, dar a fost refuzat.
După opt zile de grevă și de acumulare a gunoaielor, municipalitatea a cedat în fața solicitărilor, iar greva s-a sfîrșit.

Dar au existat urmări neașteptate.

Inspirați de confrații newyorkezi, la cîteva zile după încheierea grevei din Big Apple au declanșat o grevă similară gunoierii din Memphis, majoritatea zdrobitoare negri. După cîteva zile de negocieri eșuate, primăria a aruncat gaze lacrimogene către greviști, ceea ce nu a dus decît la înrăutățirea situației.
La Memphis a descins însuși Martin Luther King, marele lider spiritual al negrilor din SUA, care a ținut două discursuri, pornind de la cauza gunoierilor din oraș și extinzînd pînă la situația tuturor negrilor din SUA.
Al doilea discurs, legendarul ”Am fost pe vîrful muntelui”, a fost rostit pe 3 aprilie, în fața a zeci de mii de oameni.
”Națiunea e bolnavă. Necazurile năpădesc țara. Peste tot confuzie. Dar mai știu că, într-un fel, cînd e mai întuneric vezi mai limpede stelele” spunea King. ”Problema este nedreptatea. Problema este refuzul administrației Memphisului de a fi cinstită și corectă în relația cu cei din serviciile publice, în cazul de față angajații de la salubritate” adăuga el.

A doua zi după marele discurs, Martin Luther King a fost asasinat într-un hotel din Memphis și a devenit o legendă.
Municipalitatea s-a grăbit să rezolve greva gunoierilor, satisfăcîndu-le cerințele. Întreaga America a fost cuprinsă de un val de proteste în urma uciderii lui King.
Robert F.Kennedy, aflat în cursa pentru nominalizarea drept candidat prezidențial, a preluat imediat discursul și pozițiile lui King, dar a fost, la rîndul lui, asasinat cîteva săptămîni mai tîrziu.
Grevele gunoierilor nu au impulsionat doar lupta pentru drepturile negrilor din SUA, ci și pentru drepturi ale omului, în general, și nu doar din America.

Opt zile de probleme cu gunoiul în cel mai mare oraș american, New York, au fost destule pentru a declanșa un lanț întreg de reacții care au zguduit cea mai puternică țară a lumii.

În România, criza gunoaielor durează de șapte luni și încă e departe de soluționare. Deocamdată, am intrat în stare de alertă nouă peste starea de alertă veche. Welcome to Bucharest! (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Deci noi tinem, cu gunoierii, v-ati prins?

    Mai ales acum de cand cu starea de alerta.

    • În stare de alertă se pot face plăți către Romprest sau continuă blocajul, prostovano-securistule?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998