CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O realitate dezastruoasă: Europa nu e pregătită pentru temperaturi extreme

0 comentarii / 2327 vizualizări / 25 iulie 2022

Acest lucru este evident din numărul deceselor cauzat de valul de căldură de până acum – cu peste 2.000 de persoane despre care se știe că au murit în Spania și Portugalia, un număr estimat să crească atunci când datele vor fi publicate și în Franța, Regatul Unit, Belgia și Țările de Jos și din întreaga zonă Centrală. și Europa de Est, unde căldura a persistat și în acest weekend, scrie publicația europeană Politico.eu.

Nepregătirea Europei a fost vizibilă când incendiile masive s-au răspândit în Franța, Spania, Grecia și Portugalia săptămâna trecută și, în loc să desfășoare avioane suplimentare de stingere a incendiilor, UE abia era în discuții pentru cumpărarea acestora.
S-ar putea vedea, de asemenea, în impactul pe care valul de căldură l-a avut asupra economiei – cu energia, transportul și infrastructura tehnologică care se luptă să funcționeze la temperaturi care depășesc pragul de 40 de grade Celsius.

Pe măsură ce temperaturile au doborât recordurile din toate timpurile pe continent, inclusiv în Marea Britanie, oamenii de știință avertizează că nu e un incident izolat: căldura extremă se va înregistra din ce în ce mai frecvent, din cauza schimbărilor climatice.

La cel mai înalt nivel, guvernele europene pur și simplu nu reușesc să identifice în mod adecvat soluții pentru o planetă mai fierbinte. Toate țările UE au elaborat planuri naționale privind modul în care vor face față schimbărilor climatice. Dar ele sunt adesea doar schițate și nefinanțate.

Conform legislației UE, fiecărei țări membre i se cere să raporteze cât cheltuiește pentru așa-numita „adaptare la climă” – în ansamblu și sectorial. Analiza POLITICO arată că 20 din 27 de țări oferă detalii limitate sau nu oferă deloc detalii despre planurile lor de finanțare.
Căldura este cel mai mortal dezastru natural din Europa. În ultimele patru decenii, între 76.000 și 128.000 de oameni au murit în valuri de căldură, arată datele SEE.

Dar cel mai mare număr de decese legate de căldură din ultimele decenii a fost înregistrat nu în Spania sau Italia, de obicei fierbinți, ci în Germania, evidențiind rolul jucat de politicile locale și nivelurile de pregătire.

Potrivit OMS, mai puțin de jumătate din cele 27 de țări ale UE au planuri de contracarare a efectelor căldurii extreme asupra sănătății – iar dintre cele care o fac, mai mult de jumătate sunt insuficient finanțate.

Unele țări au început să ia măsuri după valul de căldură mortal din 2003. Franța a adoptat așa-numitul plan anti-caniculă pentru a alerta și proteja mai bine locuitorii; multe dintre autoritățile municipale și-au înregistrat, de asemenea, cetățenii cei mai vulnerabili, astfel încât aceștia să poată primi sfaturi de sănătate atunci când se apropie un val de căldură.

La Londra, aeroportul Luton a fost nevoit să suspende zborurile după ce căldura a deteriorat pista. O mare parte din sistemul feroviar din Regatul Unit a fost închis. În Țările de Jos, Amsterdam a recurs la pulverizarea cu apă pe podurile sale pentru a le menține funcționale, în timp ce în Italia, autostrăzile și liniile feroviare care leagă Trieste de restul țării a trebuit să fie închise, deoarece incendiile de vegetație au cuprins zona.
În Franța și Belgia, centralele nucleare au oprit sau redus operațiunile, deoarece apa de răcire a devenit prea caldă.
Nici măcar spațiul cibernetic nu este imun la căldură. Atât Google , cât și divizia de cloud a Oracle au suferit „eșecuri” ale unităților de răcire din Marea Britanie în această săptămână – Oracle indicând „temperaturi ridicate” drept cauză.

Adaptarea infrastructurii și a orașelor pentru a deveni rezistente la căldură va veni, de asemenea, cu un preț ridicat.

Majoritatea caselor din nordul Europei sunt construite pentru a reține mai degrabă decât pentru a elimina căldura și, de obicei, nu au unități de aer condiționat, ceea ce înseamnă că pentru a le face mai rezistente la căldură va fi nevoie de renovari în masă. Casele spaniole au aer condiționat de aproximativ patru ori mai mult decât cele franceze. Estimările din Marea Britanie variază de la 1 la 5% din locuințe, mai scrie Politico. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998