CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O sansa istorica pentru Victor Ponta

0 comentarii / 1479 vizualizări / 25 noiembrie 2013

Este meritul Guvernului condus de el, dar si un mare merit personal. Relansarea relatiilor cu China. O sansa istorica pentru Romania si, in egala masura, o uriasa sansa politica pentru artizanul noilor relatii. Ceea ce se poate intampla chiar in aceste zile si efectele care vor fi resimtite in Romania in urmatorii ani ar putea transforma relatiile traditionale romano-chineze, care in ultimii noua ani au fost mai putin vizibile, intr-un veritabil parteneriat strategic. Din care Romania sa iasa cu un urias beneficiu.

Nimeni nu se indoieste ca, istoric vorbind, apogeul relatiilor dintre cele doua state a fost atins in anii dictaturii comuniste. Sub conducerea lui Nicolae Ceausescu. Atunci, Romania era nu numai un partener economic extrem de importanta al Chinei, chiar un investitor in China, inclusiv de tehnologie, ci si un partener politic. Bucurestiul se transformase, prin diplomatia practicata sub Ceausescu, intr-o veritabila punte intre restul lumii si o China izolata atat in raporturile cu Statele Unite, cat si in raporturile cu Uniunea Sovietica si statele Europei Occidentale. Apoi a urmat o relativa scadere a intensitatii relatiilor romano-chineze, imediat dupa prabusirea blocului sovietic. In urma cu nouasprezece ani, relatiile politice cu China s-au incalzit din nou si acest proces a continuat sub presedintia lui Emil Constantinescu, atunci cand Adrian Severin era seful diplomatiei de la Bucuresti. Dar nici atunci relatiile romano–chineze nu au mai putut fi calificate drept parteneriat strategic si nici potentialul acestor relatii in plan economic nu a putut fi fructificat.

Odata cu guvernarea USL, iata ca situatia se schimba. Prima voce puternica a diplomatiei de la Bucuresti care a vorbit, socandu-i poate pe unii, despre relansarea parteneriatului romano-chinez a fost profesorul Andrei Marga, in scurta perioada in care a detinut portofoliul Externelor. Apoi a urmat Titus Corlatean care a lucrat inteligent, meticulos, consecvent pentru o reala relansare. A urmat vizita lui Victor Ponta la Beijing care a fost un succes, in ciuda admonestarilor si invectivelor proferate de la Cotroceni.

Iar in aceste zile vom asista la semnarea unor acorduri economice extrem de importante pentru viitorul Romaniei. Daca ele se vor concretiza, in viitorii ani, schimburile comerciale dintre cele doua tari vor creste exponential. In Romania vor intra multe miliarde de dolari sub forma de investitii directe, dar si in schimbul achizitionarii de catre China a unor cantitati impresionante de produse agroalimentare. Extrem de importanta va fi investitia Chinei in energie, reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, ce vor fi realizate de parteneri chinezi dupa tehnologia CANDU, reprezentand doar o parte.

Dar cred ca, pe termen lung, cel mai spectaculos proces care poate fi lansat in aceste zile la Bucuresti este ofensiva economica a Chinei in Europa Centrala si de Est, Bucurestiul putand sa joace, din aceasta perspectiva, importantul rol de placa turnanta. O placa turnanta a unor viitoare parteneriate intre China si cincisprezece state, dar si o placa turnanta a viitoarelor relatii dintre China si Europa zonei euro. Acea Europa care nu are astazi capacitatea de a injecta suficiente investitii nici in Romania, nici in celelalte cincisprezece state central si est europene. Din aceasta perspectiva, Romania, iata, se poate califica cu adevarat intr-un important rol de jucator regional. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998