CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O sansa pentru Victor Ciorbea

2 comentarii / 1910 vizualizări / 4 septembrie 2014

Sau pentru Avocatul Poporului. E vorba de una si aceeasi persoana. De una si aceeasi institutie. Am avut o lunga discutie cu fostul prim-ministru al Romaniei, cu fostul senator liberal. Am inteles ca a avut o serie de dificultati legate de buna functionare a institutiei. Mai mult, prima controversa serioasa, legata de modul in care intelege sa reprezinte interesele cetatenilor, dateaza chiar de la numirea sa. Este vorba de controversata si, as spune eu, ticaloasa ordonanta de urgenta a Guvernului legata de invatamant. Am aflat ca, foarte curand, in fine, va exista un rezultat. De cea de-a doua ordonanta ticaloasa, numarul 45, care incurajeaza turismul electoral si votul multiplu, domnul Ciorbea a scapat. Intrucat PNL a gasit o solutie de a o ataca in justitie si apoi la Curtea Constitutionala. Dar acum noi i-am pus in brate o noua sesizare. Privind ultima ordonanta, cea care legalizeaza, 45 de zile, traseismul. O bomba cu ceas. Asa ca domnul Ciorbea mai are o sansa. Cred eu ultima.

Este vorba, pana la urma, atat de imaginea si prestanta institutiei pe care o reprezinta, cea de Avocat al Poporului, cat si de onoarea domniei sale. O onoare pentru care a muncit din greu. Pana acum nepatata. In ciuda inerentelor greseli pe care le-a facut in calitate de demnitar PNTCD, CDR si de prim-ministru. O onoare aflata astazi pe muchie de cutit. Pentru ca, daca in ceea ce priveste prima ordonanta exploziva a Guvernului, cea legata de invatamant, contestata nu de un partid sau de altul, ci mai mult, de intreaga societate civila, domnul Victor Ciorbea are scuza ca abia deschisese clanta institutiei si ca a trecut un timp necesar pentru acomodarea sa si cu o mare intarziere, intr-una din zilele urmatoare, va da totusi un raspuns – vom vedea ce fel de raspuns –, daca in cazul celei de-a doua ordonante s-a putut spala pe maini, intrucat, data fiind urgenta, dar si o fereastra de oportunitate, marele Partid National Liberal a reusit sa ajunga cu ea la Curtea Constitutionala, acum, in cazul celei de-a treia ordonante, daca nu raspunde prompt si corect, domnul Victor Ciorbea nu mai are nicio sansa. Isi va lega imaginea publica, prezenta si viitoare, de Victor Ponta. De PSD. De ciolan.

Avocatul Poporului se afla sub o uriasa presiune. Dincolo de presiunea morala la care m-am referit mai sus. Si dincolo de orice presiune artificiala venita din partea vreunui partid politic, a societatii civile sau a partenerilor euroatlantici ai Romaniei care, la unison, condamna acest act legislativ al Guvernului. Domnul Ciorbea, in calitatea sa de Avocat al Poporului, este supus unei presiuni obiective. Presiunea timpului. Daca este clar ca urgenta acestui act normativ nu se justifica in niciun fel, dovada fiind chiar faptul ca ordonanta de urgenta a fost publicata de Guvern in Monitorul Oficial dupa ce incepuse sesiunea parlamentara – deci Executivul ar fi putut sa initieze o lege care sa fie trecuta prin Legislativ –, in schimb se justifica o alta urgenta. Cea a reactiei institutiei Avocatului Poporului. Alegerile bat la usa. Pe nimeni nu incalzeste o concluzie tardiva a domnului Victor Ciorbea. Ce folos ar avea societatea daca domnia sa s-ar pronunta in plina campanie electorala sau, eventual, dupa ce se produc alegerile scurtcircuitate si accidentate prin abuzul guvernamental? Intre timp, migratia primarilor si consilierilor, acum permisa printr-un abuz al Guvernului, a inceput. Ce se va intampla cu acesti demnitari locali daca se va constata, la capatul drumului, printr-o decizie a Curtii Constitutionale, ca au incalcat legea primind verde de la un Guvern care, la randul sau, a incalcat legea? Ce vor face primarii si consilierii in culpa si, mai ales, ce vor face prefectii care, in plan local, sunt obligati, inainte de toate, sa respecte Constitutia? Si ce va face democratia de la Bucuresti care, dupa alegerile prezidentiale, accidentata fiind, va merge in continuare schioapa?

Ne e greu sa ne imaginam, dar raspunsul la toate intrebarile de mai sus, precum si la multe altele inca nepuse sta in pixul domnului Victor Ciorbea. Imensa povara!

Pentru a fi mai bine inteles, trebuie spus ca numaratoarea inversa a inceput de astazi, de la ora 10:30 dimineata, cand solicitarea PNL a primit un numar de inregistrare. Nu numai ca Avocatul Poporului trebuie sa se pronunte, dar obligatia sa o faca repede. Nu isi poate permite sa taraganeze o decizie care este vitala in ceea ce priveste modul, democratic sau nu, in care se vor desfasura alegerile prezidentiale. Asteapta o decizie din partea domniei sale partidele politice din Romania. Asteapta societatea civila. Asteapta Uniunea Europaena si Statele Unite. Asteapta mii de alesi locali, pusi intr-o situatie stranie. Dar, mai ales, asteapta 20 de milioane de cetateni romani.

Nu as vrea sa fiu in pielea de Avocat al Poporului a domnului Victor Ciorbea. Dar daca as fi, sunt sigur ca as face fata. Va face si el fata? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. O sansa-n pastili maii de securist basist.

  2. Hai sictir. La toti Liberalii adevarati le-ati dat cu picioru.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998