CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9773 RON UP | 1 USD = 4.6189 RON UP | 1 GBP = 5.8269 RON UP

O stire teribila despre Ucraina e fake de proportii. Marele mister: cum a penetrat presa romaneasca?

29 comentarii / 10562 vizualizări / 12 iunie 2022

O știre devastatoare pentru imaginea Ucrainei explodează în presa română a zilei și ajunge prompt de la noi și în cea de peste Prut: armata lui Zelenski a dat ordin de încorporare a femeilor de pînă la 60 de ani. Nu poate exista lovitură mai grea decît asemenea informație, pentru că transmite lumii că armata Ucrainei e, practic, KO. Cînd ajungi să îți trimiți femeile la luptă e grav de tot. Există două mici probleme: știrea e fake, iar sursa invocată este legendara Pravda rusească, care nici măcar nu e, de fapt, sursă. De cînd a devenit Pravda o sursă de informații pentru aproape întreaga presă română? Și cum de nu s-a verificat marele fake?

”Şeful Statului-Major General al Armatei ucrainene a dat un ordin de începere a mobilizării femeilor. Documentul semnat a fost publicat de expertul militar rus Boris Rojin, comunică publicaţia rusă Pravda.ru. General-locotenent Serghei Şaptal a ordonat centrelor de completare a Forţelor armate ucrainene ca până la 15 iunie să pregătească lista femeilor care sunt înrolate. Până la sfârţinutul lunii, comandamentele militare trebuie să înroleze toate femeile ucrainene cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani” așa sună știrea care, atît cît am putut verifica, are ca sursă primară ziarul Adevărul.

UPDATE: Noi verificări relevă că înaintea Adevărul știrea a apărut la Rador, agenția Radioului de stat, în cursul zilei de ieri.

Ulterior e preluată de un număr mare de mass-media, de la presa main-stream la cea de nișă, pentru a trece inclusiv Prutul, în presa moldovenească.
Fie că citează Adevărul, care la rîndul său citează Pravda, fie că citează doar Pravda.ru, există un numitor comun: nicăieri nu se postează și linkul către respectivul articol. Un motiv ar fi și că articolul e de negăsit în Pravda.

Iar informația e total falsă.

Agenția ucraineană de presă UNIAN, cu sediul la Kiev, a transmis acum cîteva ceasuri, în urma unui anunț al Centrului pentru Combaterea Dezinformarii (JRS) din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei:

”Propaganda rusă răspândește un fals despre presupuse pregătiri în Ucraina pentru mobilizarea femeilor în rândurile Forțelor de Apărare.
Se observă că o serie de canale Telegram pro-ruse au difuzat o fotografie a unui document presupus semnat de șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Serhiy Shaptala, în care se precizează că centrele teritoriale de recrutare ar trebui să organizeze evenimente pentru înregistrarea femeilor în vârstă. 18 până la 60 până la 31 iunie 2022.”
„Totuși, această informație nu corespunde realității, iar documentul în sine este fals”, subliniază JRS. – „După cum a remarcat recent șeful OTCC din Cernihiv și JV O. Honcharuk: „Dacă vorbim despre situația actuală, nu este nevoie de recrutarea obligatorie a femeilor pentru serviciul militar”.
JRS subliniază că acest fals este conceput pentru consumatorii „casnici” din Ucraina și ”își propune să creeze centre de instabilitate socială în unele regiuni”.
Un anunț similar a fost difuzat de JRS și pe canalul său de Telegram.
Presa ucraineană dezminte pe larg fake-news-ul rusesc, în frunte cu agenția națională de știri Ukrinform.ua.

Și totuși, cum a ajuns în presa mare de la noi o informație de proporții nucleare, dar falsă, dintr-o sursă falsă (pentru că nu Pravda a difuzat-o) și, mai ales, dintr-o sursă rusească, adică exact din stirpea celor care fie au fost banate cu totul în spațiul european de la începerea războiului, fie s-a recomandat insistent să fie ignorate? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

29 Comentarii

 1. Pentru că fake-ul ăsta pregătește lepădarea de Zelenski.

  • Dar daca nu e o stire falsa, ci o dezvaluire? Pai dupa ce Ucraina a pierdut 200.000 de militari in confruntarea cu Rusia, iar barbatii dau bir cu fugitii, cine sa se mai bata cu rusii pentru a-i salva dosul lui Zelensky?

 2. blob:https://web.telegram.org/f5b2ee7d-2c11-43a2-82fc-40d0de2fde4f
  Asta se pare ca este documentul care vorbeste de mobilizarea femeilor. Oricum, exista un ordin in vigoare care vizeaza concentrarea in zona de operatii a unitatilor de aparare teritoriala, care nu sunt armata regulata. Acestea sunt destinate apararii localitatilor unde sunt constituite, nu au in dotare armament greu, dar au in componenta si femei.

 3. pentru ca prostovanii ca Bogdan Tiberiu Iacob sa aiba ce scrie

  • Du-te-m mă-ta de rebut, marş la fabrică-napoi,
   Cât te scremi, sub orice nume, ne arăţi că eşti gunoi.

  • Bou notoriu pe aicea, după nume şi renume el e-ntruna
   Boulică, Vasilică, Pişulică, Căcălică, toate de la puţa mică.
   Minte n-are, da’ vorbeşte,
   Toată ziua şi-o beleşte!

   • In politics, interzici aceste comentarii huliganice, va compromit.

    • Căca-s-ar în gura ta Zdreleanska,
     Maimuţa ucraineană buboasă,
     UrsCureanule

    • Cel care comentează atăt de murdar este nimeni altul decât Cornel Dan Niculae. El postează și pe Incorect Politic cu numele gheorghe pe stul nou și Nicu Pândaru.

     • Da tu cine eşti, Dragos? Eşti cel care chiar face mizerie peste tot?

     • Cornel Dan Niculae, ți-am prins schema de lucru. Schimb-o că altfel o să ai parte de multe probleme în justiție. Te-am înțeles că ai o problemă cu Militaru, dar să știi că Militaru o să afle schema rostogolită chiar de tine pentru inventarea unor fapte care nu există. Gheorghe pe stil nou ești tu, iar Nicu Pândaru tot tu ești. Ai folosit același IP. Ghinion, Niculae. Probele nu mai pot fi șterse.

     • Dragos e deci Vasilica Militaru, postatorul diversionist!

  • «În afară de ecumenişti cine mai vrea să compromită mănăstirea Părintelui Justin? Cazul Vasilică Militaru…[după ortodoxinfo]
   Articolul denigrator apărut pe site-ul rezistenta.ro face parte dintr-o serie de încercări nefericite de a prezenta într-o lumină favorabilă adunările schismatice pe vechi din România.
   Autorul informațiilor rau-voitoare la adresa Părintelui Justin Pârvu, cum că ar fi fost hirotonit de către o biserică stilistă, este Vasile Militaru.
   Diversionistul demascat. Cazul Vasilică Militaru.
   Vasile Militaru este absolvent al Liceului de Aviaţie din Bacău [în realitate al unui liceu industrial în care se formau mecanici pentru Aerostar Bacău – n.g.]. Din agent imobiliar fără scrupule, ataşat de o puternică ideologie agnostic-materialistă, suferă o convertire bruscă prin întâlnirea cu pr. F. Şi, folosindu-se de sinceritatea acestuia, este introdus in cercul de ucenici de încredere ai Parintelui Justin.
   Cuprins de o vrie mistică cu coloraturi milenariste, Vasilică Militaru vinde toate posesiunile şi vine cu soţia la Mănăstirea Petru-Voda. Parintele Justin il dojeneste pentru gestul extrem, dar intr-un final il ajuta sa-si faca o casa mai la vale de Manastire. Se integreaza in peisaj ca sofer si paznic la Manastirea Paltin de maici. In prezent, fiica dumnealui locuieste in Bacau.
   [În realitate, în altă parte, Vasilică Militaru sugerează că a plecat în 1993 de la Bacău şi ca să scape de „mafia politică“ – n.g.]
   Însă apetitul de materialism mundan transformat brusc în viziune apocaliptică, nu prevesteşte niciodată nimic bun.
   Vasilică Militaru se înscrie la Facultatea de Teologie de la Sibiu, terminand studiile cu o dorinta arzatoare de a ajunge preot. Imi aduc aminte ca Parintele Justin il tempera in acea perioada: “Mai baiete, sa mai stam, sa ne rugam, sa mai avem oleaca de rabdare”.
   Dorinta de afirmare a personajului Vasile Militaru il determina sa caute solutii alternative. Intra sub influenta D-nei Cuta de la Dobreni si iese oficial din Biserica Ortodoxa Romana pentru a se afilia la gruparea Preoteasa. In toamna anului 2012 este “hirotonit” preot.
   Legaturile gruparii stiliste Preoteasa cu gruparile religioase paralele din Ucraina au fost dezvaluite pe larg in mai multe articole pe internet.
   Abia acum “preotul” Vasile Militaru isi arata adevarata fata, purcezand la distrugerea si denigrarea sistematica a ctitoriei si numelui Parintelui Justin.
   Proaspat “hirotonit”, Vasile Militaru isi incepe propovaduirea credintei printr-o serie de procese penale absurde cu maicutele din Manastirea Paltin. Fire litigioasa si provocatoare, se lauda si ameninta in permanenta cu influenta de care dispune in mediile judecatoresti din Piatra Neamt, influenta pe care a capatat-o prin accederea la gruparea Preoteasa.
   Ultima interventie a lui Vasile Militaru este cand in nici o luna de zile, pe fondul tulburarilor create de Sinodul din Creta, concepe un articol biografic cu substrat stilist in care neaga hirotonia Parintelui Justin Parvu, citand copios din carticica masonului Alui Gheorghe din Piatra Neamt. Pe parcursul analizei sale, V.M. voaleaza modul in care vorbaria prolixa si scrierea obscura, sunt adoptate nu in virtutea unei meticulozitati istorice, ci ca un soi de stratagema. Pentru un ochi neavizat lucrarea pare stiintifica, documentata istoric, insa a doua zi este vadita drept un fals grosolan de situl Manastirii Petru-Voda.
   Sa ne reamintim cu totii, pentru o clipa, ca viata omului jertfelnic nu poate fi stearsa printr-o trasatura de condei.
   Creatia mitica a “istoricului” Vasile Militaru nu a avut viata lunga. Insa “preotul” Vasile Militaru ramane in continuare camuflat in zona Petru-Voda lucrand sistematic, pe toate fronturile, la erodarea ctitoriei Parintelui Justin Parvu.»
   Sursa:
   https://ortodoxinfo.ro/2017/03/02/inafara-de-ecumenisti-cine-mai-vrea-sa-compromita-man-parintelui-justin-cazul-vasile-militaru-si-cazul-gurie-grosu/

   Militaru Vasile spune (7 decembrie 2017 la 14:05):
   «Rog Redacția ortodoxinfo să rectifice erorile din articolul În afară de ecumenişti cine mai vrea să compromită-mân părintelui Justin…
   Vasile Militaru a aflat adevărata credință: ISLAMUL. Transmit tuturor creștinilor ortodocși un călduros: ALLAHU AKBAR. Călugării din Petru Vodă îl vor afla pe adevăratul Dumnezeu: ALLAH slăvitul.»
   Coprie spune (7 decembrie 2017 la 19:23):
   «L-ai aflat pe satana. De el vei avea parte…»

   • Eu am aflat recent că Militaru a trecut la religia mozaică. Vrea să facă unirea evreilor cu ortodocșii români, că așa este scris la Apocalipsa lui Ioan. Vreau să știu ce n-a făcut Militaru că ce a făcut s-a tot spus pe inpolitics. E tare personajul ăsta de i se face o așa propagandă.

    • Degeaba spui de tine că eşti „tare personajul“, căci eşti doar jalnic şi penibil, iar la cum ataci deopotrivă şi creştinismul şi iudaismul, este posibil mai degrabă chiar să te crezi musulman, că eşti destul de scrântit să treci de la o religie la alta şi apoi iar la alta, în capul tău. Numai în ultimele 3 luni ai comis cel puţin două ameninţări grave, infracţionale, împotriva a două persoane.

  • Donati si matale 5 bani pentru saitul meu kkt5media.

 4. Dacă e cineva care crede măcar o secunda ca o știre se la Rador nu a fost trecuta prin filtrul celor care ne dictează cum sa ne trăim viata, atunci acela merita sa se castreze pentru ca stirpea lui sa se oprească la el! Ai nostrii( nu ii laud) știu ei ce știu și părerea mea este ca vorba lui Jim:
  „This is the end my friend
  Beautiful friend
  The end!!!!!!!!”

  • Noua ”ne dictează cum sa ne trăim viata”, AMERICANII !
   Am inteles corect ?

   • Acuma și tu! Eu nu merg chiar asa de hadânc! Ma refeream la ai nostrii melteni de pe aici de prin pădurile mioritice!
    Dar poți sa o iei și asa mai pe long run!

 5. Ce este in dezavantajul Ucrainei este fake. S-a consumat multa energie sa se demonstreze ca e fake. Dar cate fake-uri se propaga despre Rusia si nu se sesizeaza nimeni.

  • Corect Ioane. Toate cozile de topor din mass media romaneasca sunt slugi la americanii care raspandesc ura famigliei mafiote Biden in estul Europei. Priviti poza, ce cauta costumul taranesc romanesc la acest articol? Si o intrebare. Huliganii politiei politice securist iohanniste au libertatea marsava la atacul celor ce comenteaza? Pana cand inpolitics?

 6. Ştiri false au fost şi vor fi până se termină conflictul armat.Mai grav că nu se prezintă şi crimele de război comise de ucrainieni,de asemeni folosirea locuitorilor ca scuturi umane şi distrugerile proprilor localităţi prin bombardamente.
  Dacă mai e cineva care crede că într-un răzbel numai unii sunt albi şi ceilalţi sunt negri să ia şi să citească numai despre al doilea război mondial!
  Repet opinia mea,acest conflict nu trebuia să aibă loc,dar,din păcate,nici SUA şi nici gaşca de la Kiev nu a vrut asta.Interesele geostrategice americane le pot înţelege,dar că găşcarii kieveni şi-au băgat ţara în distrugere nu!În câţi zeci de ani îşi vor reveni?

  • Tare mi-e teamă că jocul maimuţei râioase de Zelensky o să-l plătim cu toţii, inclusiv românii. Vom încetăţenii ucrainenii şi le vom plăti şi „reconstrucţia ţării“ prin participarea la bugetul comun al (mu)UE.

 7. In termeni neaos romanesc – FACATURA. Stire de rahat. Cine a lansat-o mai putin conteaza. Minciuni de ambele parti. Mint rusii, mint si ucrainenii mai dihai. Cum spune romanul, PAT si PATASOL. S-au terminat barbatii in Ucraina si au ramas femeiile. Alta e vrajeala, sa va spuna baiatul:
  – barbatii din Ucraina nu vor sa lupte, care poate spala putina, lasa alt prost sa moara pe front. Doar sa ii ia cu arcanu, daca mai au pe cine. Smecherii au plecat in primele zile. Oligarhi cu geamantanele pline cu dolari sau euro plus amanta si nevasta. Acum cateva zile eram in mall-ul Auchan la cumparaturi. In fata mea doi HALDAI doua MATAHALE de indivizi. Ghici ce erau. Ucraineni, faceau piata. Buni de razboi, sa moara pentru patrie. E as. Au spalat putina in Romania. Daca ii intrebam de ce nu se duc in Ucraina sa apere tara cred ca ma linsau. Nu am vazut o televiziune din Romania sa trimita un reporter sa intrebe barbatii ucraineni refugiati la noi de ce nu se duc sa lupte pe front!!!???. Sunt o gramada de HALDAI.

  Concluzia.
  Parca spunea unul, mare filozof, caaaa….PATRIOTISMUL este ultimul refugiu al unui idiot!. Deci, sa nu fim idioti, lasam patriotismul deoparte si sa ne aparam fiecare pielea!. Asta fac si ucrainenii, nu a mai ramas in tara decat pielea femeilor!

  • Tocmai te-ai căcat pe gura care ţi-e şi cur, ca să ne spui, sub anonimat, că tu nu eşti patriot.
   Mare şmecher bulangiu şi căcăcios pe toate găurile spurcate la mall de gorilele ucrainene.

   • Inpolitics aceasta nu-i libertate de exprimare, De ce o admiteti?Va plac, va reprezinta huliganismele securiste?

    • Sisilicu „Papalagă“cică comentesză când scrie „prostovanii ca Bogdan Tiberiu Iacob“, dar pe tine nu asta te deranjează, ci dacă-l bagă cineva unde merită pe Papalagă, UrsCureanule belit şi de bube isprăvit!

  • Pe care ti-o luăm la poştă

 8. Cum a penetrat presa romaneasca? Pentru ca „presa mainstream” oficioasa este controlata de fondurile comunitare, fondurile nationale, banii ONG-urile, banii agentiilor de publicitate, adica DE BANI STRAINI si de banii statului.

  Romania este o colonie imputita. Aici citesti ca „economia merge bine”, in presa americana scrie negru pe alb „stagflatie, recesiune, criza” pentru Europa si America. Romania ca economie nu este atractiva si nu este recomandata, este o economie de gunoi, de exemplu Samsung produce telefoane IN TURCIA, cu tot cu inflatie si problemele lor economice, NU in Romania !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998