CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O strategie riscanta a PSD: atacurile la familie

0 comentarii / 2464 vizualizări / 9 octombrie 2014

O parte însemnată a opiniei publice a luat foc, pe bună dreptate, după unele declarații fierbinți pe tema neîmpinirilor familiale ale unor candidați, venite în ultima vreme dinspre oamenii lui Ponta; criticile presei vizează în principal autorii atacurilor, numai că lucrurile stau altfel, în opinia noastră. Mai precis, e aproape cert că asistăm nu la derapaje individuale, ci la o strategie precisă de atac la adresa unor adversari ai premierului. O strategie precisă, dar nu și lipsită de riscuri majore.

E total improbabil ca strategii de campanie ai PSD să nu fi observat un amănunt: în mod curios, mai mult de o treime (5 din 14) dintre candidații prezidențiali actuali sunt necăsătoriți. Unii sunt văduvi, alții divorțați, alții nu au fost niciodată căsătoriți, dar au copii ”din flori”, cum se spune în popor.

Alți candidați, precum Iohannis, sunt căsătoriți, dar nu au copii.

Cît despre Tăriceanu, el are la activ și copii și nevastă, ba chiar un exces de neveste, cum ar spune Biserica.

Există, deci, un potențial front de atac pe această temă, cu priză la o mare parte a românilor, în special la publicul conservator ori mai puțin educat.
O strategie pe care PSD-PDSR-FSN a folosit-o încă din 1990, cînd răspîndeau că Radu Câmpeanu era patron de bordel la Paris, iar Corneliu Coposu trăia cu Doina Cornea, în timp ce despre Emil Constantinescu, un clip electoral social-democrat din 1996 insinua că are o amantă. Avînd aceeași școală fesenistă la bază, și Traian Băsescu a folosit din plin, în campanii, atacul la familie ori la persoană, vezi relațiile gay ale lui Năstase, caseta porno cu Geoană șamd.

Strategia PSD a început să se manifeste acum cîteva zile, odată cu anunțul deputatului conservator Codrin Scutaru privind apropiata lansare pe piață a legii familiei, ”O lege care să încurajeze românii de bun-simț să-și întemeieze o familie și să-și crească copiii în România” după cum s-a exprimat el.

O declarație care pregătea, parcă, ieșirea la rampă a familiei Ponta, într-o emisiune TV, unde soția candidatului, Daciana, a trîntit următoarea cugetare: ”În spatele președintelui trebuie să stea familia. Noi nu am vorbit foarte mult despre relația noastră, despre familia noastră. Am ținut-o în spatele camerelor. Din bun simț. Noi suntem o familie unită și care ne iubim și poate că acum este momentul să arătăm lucrul acesta, ca să ne cunoască oamenii. Președintele trebuie să fie un om care are copii și știe până la urmă ce e bine pentru copiii lui. Iar ca tată, cred că ia deciziile și în funcție de acest aspect, sau mai bine zis, în primul rând în funcție de acest aspect”, a declarat Daciana Sârbu.

Aproape concomitent a venit și declarația purtătorului de cuvînt al campaniei lui Ponta, am numit-o pe Gabriela Vrînceanu Firea, cu atac direct, de această dată, la Klaus Iohannis: „Nu esti un om complet fara sa cresti un copil si consider ca, mai ales, acea afirmatie pe care poate a facut-o (sa spunem din greseala, dar ea ramane in spatiul public) si anume ca neinvestind in educatia copiilor a investit in imobiliare, domnul Iohannis practic a spus ceea ce gandea, ca intr-un fel pune mai mult pret pe investitia in imobiliare decat in educatia copiilor (…) In toate statele civilizate cei care doresc sa ajunga presedinti provind din familii complete, sunt casatoriti, au copii, au nepoti, au trecut prin toate etapele vietii”. Firea a mai spus ca, in mod „categoric”, faptul ca Iohannis nu a infiat copii este un defect pentru un viitor presedinte.
Ca o paranteză, faptul că însuși fondatorul PSD, Ion Iliescu, nu ar fi ”un om complet” după aceste standarde nu e o gafă, ci o pagubă colaterală asumată, la urma-urmei pesediștii se bășicaseră serios acum doi ani, cînd Gigi Becali decretase la TV că ”Ion Iliescu nu are dragoste, nu are credință, nu are copii”.

Revenind, a doua zi, celălalt purtător de cuvînt al PSD, Dan Șova, a mers pe aceeași linie, sărind, de această dată, la gîtul Elenei Udrea, despre care a afirmat public că ”va trebui să își clarifice relația cu Traian Băsescu”.
”Cred că este o relație pe care toată lumea și-o dorește lămurită, mai ales de când a ieșit doamna Udrea și ne-a lăsat pe toți cu gura căscată, că ne-a zis că va fi Prima Doamnă. Eu nu am înțeles la ce s-a referit. Așa a declarat dânsa”, a spus Șova.

Coincidență?
Greu de crezut, mult mai probabil e, cum spuneam, că asistăm la o strategie de campanie după toate regulile.

Pe marginea ei se pot face, însă, două observații majore.
Prima e aceea că, dacă a ajuns să recurgă la asemenea atacuri, puterea poate fi suspectată de panică în sondaje.
A doua e că deschiderea unui front ”familial” comportă multe riscuri pentru familia Ponta-Daciana. Nu de alta, dar dacă vreunui adversar i-ar trece prin cap să răspundă cu aceeași monedă, ar avea marfă pe alese din evenimentele ultimilor 10-12 ani. Că doar Tăriceanu nu deține monopolul zburdălniciei în materie de experiențe amoroase…(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998