CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O tara cu doua guverne

0 comentarii / 1401 vizualizări / 31 mai 2012

Sub aspect politic, Romania traverseaza una dintre situatiile cele mai ciudate din istoria recenta. Un presedinte si executivul lui au gestionat atat de rau Romania incat a fost necesara preluarea guvernarii de catre opozitie, inaintea alegerilor locale. USL este silit sa repare din mers un motor avariat. Si minunea ar fi posibila. In ciuda faptului ca este un an cu doua sau poate cu trei alegeri. Exista, insa, o singura conditie. Ca Victor Ponta sa fie singur la volan. Si ca masina guvernamentala sa aiba un singur motor. Si o singura frana.
Nu este usor sa construiesti un guvern al unei coalitii. Care sa functioneze bine. In care reprezentantii PNL sa nu le dea peste degete reprezentantilor PSD. Si invers. In care toata lumea angajata in Executiv sa poata trage in aceeasi directie. Indiferent de interesele personale, de partid sau de grup. Cu atat mai greu poate fi realizata o asemenea coeziune in vremuri de criza. Si in conditiile in care aparatul de sub ministri apartine inca adversarilor politici. Ca, de altfel, si aparatul existent in prefecturi. Ca sa nu mai vorbim de deconcentrate, unde sunt fixati pe pozitii, ca intr-un veritabil insectar, oameni ai PDL asumati politic de acest partid. Dar handicapul cel mai mare al Guvernului Ponta se afla in celalalt palat. In Palatul Cotroceni.
Acolo, la Palatul Cotroceni, beneficiind de un buget nesimtit, de cinci ori mai mare decat cel existent sub mandatul lui Ion Iliescu, in vremea cand, departe de a se afla in criza, Romania inregistra importante cresteri economice, Traian Basescu si-a putut construi un veritabil guvern. Numerosii consilieri de la Cotroceni dubleaza, practic, Executivul, acoperind fiecare portiune a terenului de joc. Schimbari de legislatie pe vremea Guvernului Boc, despre care vom vorbi in curand, imputernicesc oameni ai Presedintelui, plantati in Guvern, sa controleze, sa supervizeze si, de fapt, sa controleze cele mai importante resurse ale economiei nationale.
Puterea guvernului de la Cotroceni este ridicata la scara prin cuplarea acesteia cu DNA, cu ANI, cu DIICOT si cu serviciile secrete, controlate de Presedinte atat prin directorii pusi de el, cat si prin adjunctii acestora.
Atunci cand regimul Traian Basescu se va prabusi cu adevarat, ultima reduta de rezistenta a sa va fi SPP. Care, si el, controleaza destul de strans miscarile Guvernului Ponta. Dar pana se va prabusi regimul Traian Basescu, institutiile de forta il slujesc pe actualul presedinte. Si il ajuta sa guverneze.
Chiar daca se preface ca nu mai este un presedinte-jucator – mai putin in ceea ce priveste politica externa –, Traian Basescu sta ca eminenta cenusie in fruntea unui guvern paralel. Guvernul de la Cotroceni. Acest guvern nu are niciun interes ca celalalt guvern, cel legitim, Guvernul Victor Ponta, sa-si poata exercita atributiile.
Rezulta doua lucruri din cele de mai sus. Ca guvernul de la Cotroceni este antiproductiv, deci inamic in raport cu Guvernul din Palatul Victoria. Si ca, prin urmare, aceasta situatie trebuie sa inceteze. Cum altfel decat prin schimbarea Presedintelui?(Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998