CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O veste proastă: România – șanse tot mai slabe să scape de vizele americane

11 comentarii / 4392 vizualizări / 24 mai 2023

Rămasă printre cele 3-4 state europene care au nevoie de vize pentru SUA, țara noastră se îndepărtează și mai mult de o realizare la care nădăjuduiește de vreo două decenii: admiterea în programul Visa Waiver. Un memorandum cu americanii care se discută în acest moment în guvern arată că lucrurile merg spre mai rău și nu spre mai bine.

Programul Visa Waiver include cîteva zeci de state ai căror cetățeni nu au nevoie de vize pentru șederi limitate la 90 de zile în SUA. În afara unor state din fosta Iugoslavie, de Bulgaria ori Cipru, mai toată Europa e scutită de vize. De două decenii, nu există an în care guvernanții români sau americani să nu ne dea asigurări că intrăm în program. Rînd pe rînd au intrat cam toate statele foste comuniste, ultima, Croația. Noi nu.

Din păcate, România nu va ajunge prea curînd în program din același motiv pentru care nu vom intra în Schengen.
România e la granița de răsărit a UE, e un furnizor de imigranți ilegali în SUA și, mai ales, de criminalitate organizată.
Acum 11 ani, bunăoară, cînd se discuta insistent admiterea Poloniei, voci din Congresul american avertizau că extinderea programului Visa Waiver pentru a include şi Polonia va spori riscul ca teroriştii să ajungă în SUA, amintind că inclusiv unii antentatori de la World Trade Center intraseră în baza programului Visa Waiver.
Ghinionul Poloniei, cea mai pro-americană țară fostă comunistă, era granița cu Belarus ori Ucraina, țări în care infracționalitatea era la cote uriașe și prin care puteau tranzita cetățeni asiatici încă și mai dubioși.

Din același motiv nu scapă de vizele de SUA țări precum Israel, unde un sfert dintre cetățeni sunt arabi, Turcia, țară musulmană și gemînd de refugiați musulmani din alte state, ori Cipru, unde există o parte controlată de turci.

Polonia a scăpat de vize, cu greu. România și Bulgaria, nu. Perspectiva unor valuri de imigranți din Asia sperie și Schengenul și SUA.

Mai grav pentru România, pe lîngă infractori și imigranți din est, ea însăși e o țară de emigranți în zări mai calde.

Ori, autoritățile americane au punctat mereu că românii vor scăpa de vize atunci cînd vor putea demonstra că merg în SUA în vizită, nu ca să rămînă acolo.
”Dacă economia dumneavoastră se va consolida, dacă acesta devine locul unde tinerii vor să stea, unde toţi oamenii vor să stea, atunci vor rămâne aici, în România, pentru că România este cel mai bun loc în care ei să îşi realizeze visele, în loc să încerce să se ducă în SUA, sau Spania, sau Italia, sau Marea Britanie sau Franţa sau Germania” spunea ambasadorul Mark Gitenstein în 2010.

Deocamdată, imigrația românească nu scade, ci crește vertiginos.
La fel și exportul de crimă organizată.

Memorandumul dezbătut azi în guvernul Ciucă înființează la București o unitate americană de investigații criminale transfrontaliere(UICT), al cărei scop va fi strângerea de probe, schimb de informații și facilitarea urmăririi penale a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră.
Cele mai importante activități criminale care vor fi documentate la București de investigatorii americani sunt traficul de droguri, traficul de persoane, fraudele financiare și economice, migrația ilegală a cetățenilor români la frontiera de Sud cu Mexicul, respectiv la Nord cu Canada.

Dacă SUA a luat această decizie, după 25 de ani de parteneriat strategic, înseamnă că lucrurile nu merg deloc bine. Practic, e semnalul că un Washington exasperat a decis să ia problema în propriile mîini, pentru că ai noștri sunt depășiți de situație. Iar perspectiva scăpării de vize se îndepărtează exponențial. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Nu-i bai, cică Adrian Țucărman va elibera vize pentru românii care vor să scape din România. Și-așa ăsta se pricepe la orice și își dă cu părerea oricând. Va da și vize pentru USA.

 2. Credea cineva ca parteneriat strategic inseamna altceva decat jecmanirea tarii si folosirea ei ca groapa de gunoi? Parteneriat in acest caz nu inseamna o relatie intre 2 , ci doar intr-un sens: de la noi spre ei.

  • Serios? Nu te-ai săturat de parteneriatul strategic cu URSS, Rusia sau cum dracu i-o zice, din 945 încoace, tot de la noi spre ei și niciodată invers? A fost bine, nu? Mai vrei?

 3. […] Autor: Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

 4. Este o problema groaznica atunci cand oameni europeni si crestini vor sa se mute in SUA sa munceasca.
  In acelasi timp, SUA isi aduce anual cateva sute de mii de africani, arabi si asiatici fara niciun fel de viza, nu conteaza religia lor. Scuza este ca sunt „refugiati/azilanti”. Acelasi tratament nu l-au primit refugiatii de razboi din Europa, de ex. Serbia, Bosnia, Ucraina, Georgia.
  De decenii peste granitele SUA trec anual milioane de mexicani si sudamericani fara niciun fel de viza, fara niciun control.

  Sectiile de politie chinezesti din Europa si SUA erau rele si ilegale, corect.
  Sectiile de politie americane din Romania nu sunt la fel? Sau alea sunt bune pentru ca asa spune propaganda de partid si de stat?
  Statul de drept selectionat si manevrat de Hegemon nu poate lupta singur cu criminalitatea?

  • Ce tratament primiti? Medical? V-ar trebui!

 5. CNN : „Exclusive: China operating over 100 police stations across the world with the help of some host nations, report claims ”

  Politico : „Italy is home to the largest number of unofficial Chinese “police stations” globally, a report by a Spanish human rights group said.
  Safeguard Defenders said Monday it had identified 48 more stations, 11 of which are in Italy, with others located in Croatia, Serbia and Romania among other countries.”

  • harneală hamericană gătită de hactiviştii de la Safeguard Defenders, conduşi de Michael Caster, de ocupaţie „Human Rights Advocate, Researcher, and Non-Profit Professional”, care înainte de a fi propagandist CIA anti-China, din 2019, a fost instruit în 2015 la Harvard Kennedy School, unde se fabrică activiştii rezist de solda Soros-CIA. De la ăsta (mercenar chief la Safeguard Defenders) a luat harneala ta CNN şi Politico cu „102 overseas police stations in 53 countries”. Nu e nimic oficial ci e propagandă pentru duşi şi fraieri, ca şi ajutorarea lui Trump de către China sau Rusia ca să ajungă preşedintele SUA.

   • Daca sectiile de politie chinezesti de peste mari sunt naspa si ilegale (corect), cele americane cum sunt ? Stat american nu suntem.
    Daca TikTok si telefoanele chinezesti ne spioneaza si trebuie interzise, Instagram, Apple, serviciile americane ce fac?

    Romaniei si romanilor le este luat Schengenul, dar „refugiatii” sirieni, africani, ucraineni nu au nevoie de Schengen in Europa, intra lejer, incaseaza ajutoare sociale babane, primesc cazare moca. Transportatorii ucraineni sunt de facto in Schengen, nu stau la coada cu romanii.
    Romanilor le este respins accesul la programul Visa Waiver, dar mexicanii si alti imigranti intra si ies cand vor muschii lor in SUA, nu ii intreaba nimeni de viza.

    Este o ipocrizie si un dublu standard occidental imputit, iar romanii sunt ciuca batailor.
    Ungaria este anti-americana, anti-UE, anti-NATO, dar are Schengen si este parte a programului Visa Waiver.

 6. Emigrația românească nu “crește vertiginos“, ci e în scădere de vreo câțiva ani buni. Iar SUA primesc cu mult drag medici și ingineri români, educați pe banii noștri, ai birnicilor din România.
  Decât să plângem după Visa Waiver, care interesează doar o mână de oameni, mai bine i-am obliga pe emigranți să achite costul studiilor superioare la stat. Așa cum (bine) făcea Nicolae Ceaușescu. În State diploma ți-o cumperi cu banii tăi, și e scumpă rău.

 7. Țin vizele pentru că în afară de staful Antenelor se duce dracu in America ? Dacă mâine se ridică se fac de râs …..poate să fie câteva fete vesele să-și dorească și câțiva lăutari in rest cine să se ducă ? Plecăm la cules de Porumb in America ? La cartofi ? …..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998