CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O victorie a opozitiei: CCR a decis ca legea eutanasierii câinilor fără stăpân este neconstituţională

0 comentarii / 1456 vizualizări / 11 ianuarie 2012

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, azi, sesizarea depusă de PSD şi PNL privind neconstituţionalitatea legii eutanasierii câinilor fără stăpân.

Curtea Constituţională a decis că art. 6 şi 8 din lege încalcă Constituţia.D ecizia este definitivă.

Conform sesizării PSD-PNL, problema eutanasierii şi a condiţiilor în care este dispusă aceasta este „principala problemă a legii”, eutanasierea este o măsură extremă, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu.

Documentul relevă că eutanasierea este contrară principiilor şi prevederilor Declaraţiei Universale a Drepturilor Animalelor, proclamată la Paris, în 1978. „Legea adoptată nu face referire la legislaţia de protecţie a animalelor, nu include niciun principiu de protecţie şi asigurare a respectării drepturilor animalelor şi, în general, prevederile de protecţie a drepturilor acestora sunt minime”, afirmă sursa citată.

Sesizarea semnalează că eutanasierea trebuie să rămână o măsură excepţională, care se dispune în condiţii excepţionale, fiind încurajată soluţia viabilă a „reducerii reproducţiei neplanificate a câinilor”, prin sterilizarea acestora. „Eutanasierea este totdeauna individuală şi nu colectivă. Nu pot decide comunităţile, oricât de legitim şi democratic ar părea, eutanasierea câinilor fără stăpân”, se arată în documentul menţionat, citat de Agerpres.

Legea câinilor fără stăpân a fost adoptată în luna noiembrie 2011 de Camera Deputaţilor şi prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale consultă populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998