CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O zi aparte si un scandal care refuza sa ia amploare: jaful de la Kogalniceanu

8 comentarii / 5293 vizualizări / 25 noiembrie 2021

Ziua de 24 noiembrie se numără printre cele mai stranii de multă vreme încoace, una în care s-au petrecut evenimente de mari proporții, dar care, culmea, nu au produs consecințe majore, ba chiar e suspect de liniște. Și totuși, scandaluri precum jaful orchestrat și derulat ani de zile la baza militară americană de la Kogălniceanu ar fi trebuit să aibă urmări dramatice și chiar să conducă, în opinia noastră, la amînarea instalării noului guvern.

Să amintim faptele, pe scurt.

Aflăm ieri că DIICOT a destructurat o rețea de infractori români care de 4 ani de fură motorină din baza americană de la Mihail Kogălniceanu, paguba însumînd 2 milioane de dolari.
Mai aflăm că, tot ieri, DIICOT a derulat ample operațiuni în întreaga țară, fiind vizate infracțiuni de trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranți, criminalitate informatică, trafic de droguri și infracțiuni împotriva patrimoniului, cu consecințe deosebit de grave.
47 de acțiuni operative distincte, 457 de mandate de percheziție domiciliară și 367 de mandate de aducere.
Între acestea, descinderi la două puncte de lucru ale Rompetrol, companie deținută de KazMunayGas (KMG) International, din Kazahstan.

Nu e vreo legătură între aceste toate operațiuni, ceea ce ridică uriașe semne de întrebare asupra modului de lucru al procurorilor români.
Pentru că declanșarea într-o zi anume a unui uriaș număr de acțiuni simultane, dar separate, aduce mai degrabă cu pregătirea unei ofensive gen debarcarea aliaților din Normandia, nu ca o zi de muncă oarecare pe frontul parchetelor.
Să fi fost ieri vreun sfînt ocrotitor al procurorilor care trebuia celebrat astfel?
Cum și pe ce criterii se grupează în sertare informații ținînd de zeci de infracțiuni diferite pentru ca apoi să se dea lovitura contra lor într-o singură zi?
Ori poate s-a făcut întreg showul pentru a se estompa pe cît posibil o infracțiune anume, mai specială?

Furtul de motorină de la Kogălniceanu este, în opinia noastră, un eveniment excepțional, o foarte gravă breșă de securitate la nivelul NATO și al României, o rușine pentru țara noastră dar, mai ales, pentru armata ei și o pată greu de șters în relația cu partenerul strategic american.

Jaful de la baza americană a fost reclamat, înțelegem, de SUA, care a făcut și estimarea pagubei: 2 milioane de dolari.
La rezonabilul preț de 1,5 dolari pe litru, rezultă o cantitate de aproape 1.400 de tone de combustibil. Greutatea a 40 de avioane militare Lockheed C-130 Hercules.

Cum a fost posibil ca șapte inși să opereze nestingheriți între 2017-2021 într-o zonă înțesată de peste o mie de militari americani plus alții români, o zonă în care ești arestat și doar dacă încerci să faci o poză turistică estivală?
Într-o unitate NATO plină de camere video și alte dispozitive de supraveghere?

Dacă s-a putut fura motorină cu cisternele de ce nu s-ar fi putut fura și arme, la fel de lejer?
Informațiile livrate de DIICOT spun ceva încă mai horror: s-a furat motorină pînă și din zonele dedicate efectuării unor exerciţii tactice militare situate pe raza judeţului Constanţa.

Adică motorina destinată tancurilor și blindatelor americane care trebuie să apere România de invazia rușilor, să zicem. Și care s-ar putea trezi în caz de nevoie cu rezervoarele goale.
Dacă asta nu e lezarea gravă a siguranței naționale nu știm ce ar mai putea fi.

Problema furturilor de combustibili din unitățile americane e una extrem de sensibilă după scandalurile produse în ultimii 20 de ani în teatre de luptă din Orientul Mijlociu.

În 2009, un ofițer american a pledat vinovat, spre exemplu, într-un proces privind furtul de combustibili în valoare de 40 de milioane de dolari de la baze din Irak.

Acum trei ani, alt scandal uriaș în SUA, după ce a ieșit la lumină furt de combustibili din unități americane din Afganistan de 154,4 milioane de dolari.

Furtul de 2 milioane de dolari de la Kogălniceanu nu pare la fel de grav.
Dar există o imensă diferență: Irak și Afganistan erau dușmanii, nu aliații strategici ai Americii.
În România, americanii au fost prădați de camarazii lor, cum s-ar spune.

Baza de la Kogălniceanu are paza și controlul la punctele de acces asigurate de armata română.
Care e principala responsabilă, deci, de jaful comis.

Cum a putut armata română să ”rateze” o rețea criminală timp de patru ani de zile?
Cum a putut Direcția de Informații a Armatei (DGIA) să doarmă în front?

Fuseseră deja preveniți: în 2015 avusesem celebrul caz al afaceristului Dumitru Martin, care șpăguise un important ofițer american pentru obţinerea unui contract în valoare de 10,35 milioane dolari la baza Kogălniceanu.
Pe fir intrase FBI, iar Dumitru Martin a fost arestat în urma unei anchete a FBI care a durat 17 luni și în cadrul căreia au fost folosiţi doi agenţi sub acoperire.
Acel incident grav ar fi fost un motiv suficient pentru ca vigilența armatei române să se înzecească.

După mai puțin de doi ani de la scandalul șpăgii, iată că intra, însă, în funcțiune, rețeaua de furt de motorină cu cisterna.

Între 2017-2019, șeful Armatei era Nicolae Ciucă, mai apoi ministru al Apărării. Șef al DGIA era generalul Marian Hăpău.
Sub ochii amîndurora, ne amintim, s-a produs și marele scandal al deturnării de fonduri operative către vila și mașina unui general.

Nici lui Ciucă, nici lui Hăpău nu li s-a clintit vreun fir de păr în scandalul fondurilor furate.

În ziua în care explodează mega-scandalul – deja internaționalizat – al furturilor de la baza americană, Ciucă e instalat la cîrma Guvernului.

Acum cîțiva ani, un ministru român al Apărării, Adrian Țuțuianu, a demisionat doar din cauza unui comunicat de presă eronat.
Cu alți ani în urmă, un general din fruntea Statului Major General, Mircea Chelaru, a fost demis doar pentru că a invocat într-o declarație existența unor „grupări de tip mafiot” în România, care generează crima organizată şi sînt „interesate să avem un stat slab” pentru ca aceste forţe să poată „opera”.

Acum, avem în fruntea guvernului un șef al Statului Major General în mandatul căruia chiar s-a pus pe picioare o asemenea grupare de tip mafiot care a penetrat ditamai unitatea NATO, proiectată să ajungă curînd una dintre cele mai mari din lume.

La baza Kogălniceanu s-au derulat anual, din 2017, ample operațiuni militare cu participarea a sute de militari, tancuri, elicoptere, avioane.
S-au perindat, totodată, în vizită pe acolo președintele Klaus Iohannis, în 2017, miniștri, parlamentari, oficiali străini de rang înalt. În mai anul ăsta a fost o delegație a congresului SUA, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a fost acolo în vară, iar luna trecută însuși șeful Pentagonului, Lloyd J. Austin III, a venit la Kogălniceanu.

O întrebare de bun simț: cumva, hoții de motorină operau și în timpul acestora vizite?

Plus altele, esențiale:

1) Este furtul de motorină o afacere 100% românească sau sunt implicați și militari americani?
2) Cine a amorsat scandalul: partea americană sau cea română? Ori poate partea americană la ”sugestia” unei anumite părți române?
3) Este implicat în anchetă FBI, la fel ca în cazul Martin?
4) Este o simplă coincidență detonarea scandalului fix în momentul instalării lui Ciucă la cîrma Guvernului?
5) Este o simplă coincidență declanșarea altor 46 de acțiuni ale DIICOT, ieri, pe lîngă cea de la Kogălniceanu, fără legătură, însă cu jaful de la malul mării?
6) Poate fi acceptată ideea că diriguitorii Armatei Române din anii 2017-2021 nu au nicio responsabilitate pentru jaful de la Kogălniceanu? Că generalul(r) Ciucă va continua, senin, să prezinte garanții solide de încredere și securitate NATO?  (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Ce jaf de la Kogalniceanu? O amărâtă de motorină? Pai nu este cumpărată din banii nostri? Armata asta nu sta in RO pe banii românilor? Nu am platit noi pana acum americanilor contracte de 30 milarde de euro? Nu le plătim si șederea in România? Pension! Am dat asa ceva la Sănătate? La Educație? Hai sa fim serioși, americanii sunt niste spoliatori. Ei sunt adevăratii hoți. Pe asa-zișii hoți nici nu i-as considera așa, ei au avut curaj sa ia inapoi ceea ce statul român dă cu mare grandoare unor militari straini ca sa ne apere de bau-baul care nu există. Un pretext sa se aciuiasca la noi si sa ne provoace numai probleme cu toti vecinii.

  • Nu există niciun baubau, nea Ioane. Nu. Nici Crimeea n-a fost invadată de nimeni. Nimeni nu masează trupe la granița cu Ucraina. Nimeni nu ne-a furat Basarabia.
   Cum spuneam, nu există niciun BAUBAU. Există însă un BOU. Mare. Tu.

   • Doar securitatea mai promoveaza tampenii ca cele scrise de tine, incorecte factual sau istoric :)))))))))))))))

 2. Ion… Câta dreptate ai!!

 3. „În România, americanii au fost prădați de camarazii lor,”….
  De unde atata siguranta in afirmatie? Din exemplele de mai sus rezulta ca parte din soldatii americani nu erau straini de asemenea mismasuri! Poate au lucrat impreuna, shoulder by shoulder?
  Si bravii nostri sub/ofiteri procedau asemanator; furau benzina- in perioadele de criza- si o vindeau amatorilor de chilipiruri.
  Yankeyii participa la jaf, fac estimari si ne cer sa platim, doar avem punga larga!
  Evreilor le patim regeste pentru Holocaust doar ca taca despre despagubirile acordate, ilegal, sasilor de catre bizonul retard din Deal!

 4. ”motorina destinată tancurilor și blindatelor americane care trebuie să apere România de invazia rușilor” bati câmpii domnule Bogdan Tiberiu IACOB, populismul nu este numai in politica, iata ca si in presa

 5. Păi știu ei americanii cu cine se pun?Vor fetițe gratis pentru plăceri?Să le placă și țeapa.Cel mai al dracului ar fi să se trezească cu o alarmă adevărată și motoarele să facă pîr-poc.

 6. Le-a furat americanilor gardul de la Baza militară, de ce nu le-ar fura și motorina? hahaha. Herr și Reno pe ciomentarile astea, sînt troli haștag rezist. Faceți ceva pe ei

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998