CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O zi nebuna pentru democratie. Ce urmeaza?

5 comentarii / 5611 vizualizări / 24 februarie 2017

Joi, 23 februarie, a fost una dintre cele mai spectaculoase zile din ultimii ani, evenimente cu impact asupra democrației succedîndu-se vertiginos, de la o oră la alta, ceea ce a făcut, oarecum, dificilă inter-relaționarea lor. Încă un semn că anul care abia a început va fi unul al marilor schimbări. În bine? În rău? Deocamdată e prematur să ne pronunțăm. Deci, ne vom mulțumi doar să consemnăm.

Un prim eveniment major a fost ședința anuală de bilanț a DNA. Una cu atît mai interesantă, cu cît venea după o perioadă extrem de dificilă pentru Laura Kovesi (verdictul de plagiat 4%, dezvăluirile lui Ghiță, scandalul Black Cube etc). Din nefericire, Kovesi nu pare să fi învățat lecția modestiei, dimpotrivă. O ședință cu aură de congres PCR, cum remarca Ion Cristoiu și nu doar el, în care totul a fost prezentat la superlativ și nu a existat măcar o umbră de autocritică, fie și de ochii lumii.
De la ședință au lipsit, în premieră, reprezentanții SRI. Iar motivul nu a fost de colea: conform purtătorului de cuvînt al instituției, Ovidiu Marincea, deciziile CCR din ultimul an au decuplat serviciul de DNA; nemaiformînd o echipă, nu își mai avea rostul prezența la bilanț.

O înțepătură din partea SRI, am putea spune despre această absență.

Ea nu înseamnă nimic, însă, pe lîngă atacul în valuri la adresa DNA venit ieri fix din tabăra aliaților.

”Oameni de bună-credință din societatea civilă și din presă recunosc, în particular, faptul că DNA a exagerat, de exemplu, cu cererile de arestare preventivă ori cu mult dezbătuta acuzație de abuz în serviciu, mai la îndemâna procurorilor decât o investigație complicată pe infracțiuni mai bine definite(…)Ignorând slăbiciunile DNA, făcându-ne că nu vedem scandalurile în care sunt implicați unii procurori sau trecând repede peste legăturile penale ale unor șefi de servicii secrete implicate în lupta anticorupție nu facem decât să lăsăm monopolul asupra acestor subiecte unor personaje obscure și rău intenționate, care au tot interesul să arunce cu noroi asupra unei instituții ce trebuie să joace în continuare un rol important în România” scrie România liberă.

”DNA risca sa rateze sansa de a indrepta erorile si derapajele din trecut daca nu va schimba ceva in modul de functionare. Institutie esentiala intr-o Romanie condusa de administratii corupte, DNA a inceput sa contabilizeze cateva esecuri exploatate din plin de adversarii traditionali din politica si presa(…) Cum s-a ajuns totusi la unele excese? Cum se explica rateurile acumulate intr-un timp atat de scurt? “In mare parte sunt fapte care in alte circumstante n-ar fi ajuns in fata judecatorului. Nu faci coruptie din orice”, mi-a explicat unul din procurorii cu experienta ai DNA. Au fost insa cazuri cand s-a facut din aproape orice. Mai grave sunt insa situatiile unde s-au cerut si s-au dat arestari, iar in final s-au pronuntat achitari. Vom plati scump la CEDO valul de arestari preventive dispuse si acolo unde nu s-a dovedit in final ca exista vreo culpa penala(…)Una din cauzele majore ale deprofesionalizarii unor anchete DNA trebuie cautate inclusiv in colaborarea cu SRI(…)Mai multi procurori DNA au raportat situatii in care ofiterii SRI participau la audieri, instalati in birourile procurorilor. Potrivit surselor din sistem, ofiterii erau prezenti zilnic in institutie, unde isi faceau aparitia de cele mai multe ori neanuntati. “Cei de la SRI veneau si cu denuntatorii lor, pe care-i gaseam martori protejati in unele dosare si inculpati in altele. Veneau de mana cu oameni aflati sub influenta lor”, semnaleaza unul din anchetatorii cu care am stat de vorba in documentarea acestui articol” lovește nemilos și Hotnews.

Nici nu ne-am dezmeticit bine că vine și Sorina Matei, altă apărătoare tradițională a Binomului, cu propriile nemulțumiri. Lovește matematic, dar nu mai puțin aspru, dovedind că cifrele prezentate la bilanț de către Kovesi (achitări în 10% dintre procese) sunt false, iar realitatea e mult mai neplăcută: ”Adevăratele rezultate: Achitările definitive ale DNA au crescut de la 8,98% în 2015 la 13,2% în 2016”.

O lovitură grea pe aceeași temă vine și din partea europarlamentarului german Markus Ferber, după convorbiri la București cu înalți oficiali:
„Sunt extrem de dezamăgit că, la 10 ani de la aderarea României la UE, nu s-au făcut progrese în combaterea corupției și în eforturile de creare a unei justiții independente”.

Răstimp, la palatul Cotroceni se petrec lucruri stranii: președintele primește noii miniștri care trebuie să depună jurmîntul – niciunul respins de șeful statului -, și îl gratulează pe Grindeanu cu aprecierea că executivul s-a întărit prin această mișcare. Dar, mai ales, îi primește cordial și zîmbitor pe ”penalii” Dragnea și Tăriceanu. Știți care, cei care nu au fost invitați la recepția de Ziua Națională ca să nu murdărească imaginea președinției și a democrației. Bine că s-a putut la ziua DNA.
Nu doar că îi primește, dar îi mai și conduce, politicos, la plecare(!!!)
Dragnea se declară încîntat de atitudinea președintelui. ”Am constatat ca Iohannis a avut azi o atitudine civilizata si normala. Sper să fie ceva de durată!”

Ce or gîndi manifestanții din piață, aflați în a 24-a zi?

De cealaltă parte, PSD se face cît poate că uită de subiectul casei prezidențiale, în ciuda gravității maxime a scandalului. Altă mișcare stupefiantă.
Raluca Turcan lansează oferta de fuziune cu USR, Nicușor Dan o contrează dur cu un refuz instantaneu.
Evenimentele continuă să se producă: dinspre România liberă vine vestea-șoc că a concediat doi stîlpi ai DNA, Mălin Bot și Ondine Gherguț, pe motiv de criză financiară.

O lovitură teribilă vine dinspre BNR cu țintă palatul Cotroceni, lucru cu totul ieșit din comun.
”Președintele României a obosit de multă vreme să mai repete sloganul cu care a câștigat alegerile, pentru că bătălia cu lucrul bine făcut a fost pierdută, iar dacă vrem dezvoltare trebuie să repornim bătălia” afirmă Adrian Vasilescu, vocea guvernatorului Mugur Isărescu.
Ce s-o ascunde și aici, dincolo de cuvinte?

În fine, un alt mesaj, cu adevărat exploziv, vine de la Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa si Eurasia din Departamentul de Stat al SUA, care a sustinut ieri o prelegere la Universitatea Ovidius (UOC):

”Democratia este cea mai sigura atunci cand legea se aplica in mod egal, in mod echitabil, tuturor, chiar si politicienilor de nivel inalt, si nimeni nu este mai presus de lege. Atunci cand statul de drept este slab, coruptia si nepotismul prospera, iar liderii se concentreaza asupra intereselor personale in defavoarea celor ale cetatenilor. Cand statul de drept este slab si coruptia larg raspandita, actorii straini pot da mita, pot cumpara, controla politicienii, presa, partidele si in cazuri extreme preiau tari fara invadare sau folosirea fortei”.

Este pentru prima oară cînd într-un mesaj al unui diplomat străin nu se mai vorbește de corupții ”interni”, din mediul politic ori afaceristic, ci se trage semnalul de alarmă asupra ”macro”-corupției generate de țări străine cu interese mari în colonizarea României(?!!!)

La cine să se refere, oare, reprezentantul american? Și ce consecințe ar putea avea decriptarea mesajului său de către diriguitorii statului român?

23 februarie, o zi nebună pentru democrație…
Și, da, se îngroașă gluma! (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. ….Si daca la cele de mai sus adaugam recenta declaratie a dlui.Junker cu privire la „necesitatea” unei UE cu doua viteze( dupa Brexit) , atunci este evident ca Romania TREBUIE SA ALEAGA INTRE SUA SI UE( GERMANIA) , daca vrea sa pastreze o urma de suveranitate ; adica o politica coerenta si unitara in perspectiva celor 100 de ani de la Marea Unire…ce-i drept ar fi o premiera ….

 2. Ce urmeaza? Foarte simplu, un razboi pe toate planurile (mai putin cel militar) intre SUA si Europa (de fapt Germania) pentru controlul coloniilor. Dupa 8 ani de administratie Obama in care America s-a preocupat doar de relatia cu Asia, noua administratie Trump isi intoarce fata catre Europa, unde descopera… ca Germania&satelitii au preluat controlul total, fentandu-i pe americani. Cuplul Luluta&Klaus=Love este privit ca favorabil Germaniei, sprijinita si de neolibs&Soros, in timp ce SRI este inca sub controlul unor sefi scoliti – si probabil racolati – in SUA. In timp ce fostii sustinatori neolibs+Obama, inclusiv ambasadorii americani care s-au perindat pe aici, pierd teren si incearca sa se agate de putere prin diverse mijloace, cum a fost si protestul din piata, neocons+Trump isi cauta aliati printre putinele structuri care nu sunt inca total infestate de stipendiatii fostei administratii. Dupa „sucirea” SRI si a acoperitilor sai din presa, ne putem astepta la tot mai multi corifei ai diverselor tabere, care isi schimba subit orientarea, in urma unor stimulente generoase primite pe cai oculte, sau pur si simplu a unor ordine de zi pe unitate. Casa pierduta de Iohanis mai trebuie doar sa miaune, ca are rolul evident de pisica aratata prezidentului, daca nu schimba urgent barca. De aici si politeturile cu „penalii” din coalitie, care merg 100% pe mana administratiei Trump. Iar suprizele vor curge in aceasta primavara. In toata inclestarea asta furibunda intre doua gasti de cozi de topor, mai este oare cineva care sa sprijine si interesele Romaniei?

 3. Schimbarea de comportament a d-lui Iohannis este nefireasca si greu de digerat.. de fapt voi folosi termenul pe care il aveam in minte de la inceput: e de-a dreptul gretoasa si „nenaturala”. Mai ales dupa atitudinea aroganta cu care deunazi ii jignea pe cei pe care acum ii gratuleaza si trateaza cu curtoazie. La doar cateva zile distanta ! Asta spune multe. Poate o lasam mai moale cu „ein Mann, ein Wort”..
  Schimbarea pare sa fie urmarea unor mesaje venite de peste Ocean, dar, cel putin in egala masura, cred ca are legatura cu motivele pentru care a pierdut casa din Sibiu: toate indiciile conduc spre concluzia ca, pentru a intra in posesia casei respective, familia d-lui Iohannis a folosit documente plastografiate si acte false. E vorba despre acelasi domn Iohannis care, de cate ori are ocazia, ne spune cum e cu „statul de drept” ?!

 4. sistemul se curata singur.

 5. Referitor la articolul Hotnews, mai exact pasajul “Una din cauzele majore ale deprofesionalizarii unor anchete DNA trebuie cautate inclusiv in colaborarea cu SRI”, lucrurile trebuie aduse in matca fireasca, intrucat pare ca se arunca pisica..
  Faptul ca o unitate de parchet beneficiaza de informatii provenite de la structuri informative, pentru a deschide cazuri sau a le exploata in cazuri aflate deja in derulare, nu are cum sa fie decat util pentru procuror (prezumam ca aceste informatii sunt valoroase si verificate).
  Deprofesionalizarea NU vine de aici. Problema poate veni insa din faptul ca s-au construit cazurile doar pe aceste informatii, eventual dublate cu interceptari (ale caror mandate s-au obtinut, probabil, tot pe baza informatiilor provenite de la structura informativa) si cu denunturi. Unde e munca de profesionist a procurorului ? Informatia de valoare se obtine greu si se verfifica la fel de greu. Insa, apoi, procurorul este cel care trebuie sa construiasca cazul pana la acea consistenta care este in masura sa convinga judecatorul.
  Rateurile despre care ni se vorbeste in articolul Hotnews nu au cum sa fie cauzate de un prea semnificativ aport informativ, ci, cel mai probabil, de incapacitatea DNA de a construi o speta viabila in instanta, pe baza unei informatii primite de la SRI.
  Da, apropierea prea mare SRI-DNA este (a fost ?) nociva, dar asta e oarecum o alta problema.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998