CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Oameni striviti in inima Europei

0 comentarii / 1420 vizualizări / 20 ianuarie 2013

Continui demersul meu in sustinerea unei amnistii. A punerii in libertate a mii de oameni. Evident, a celor care nu au fost si nu sunt cu adevarat periculosi pentru siguranta cetateanului. De ce exista institutia amnistiei? Pentru ca este necesara. Si daca exista si este necesara, ea trebuie pusa in aplicare. Din cand in cand. Sub regimul Traian Basescu, acest mecanism democratic nu a functionat. Si s-a ajuns intr-o situatie infernala. Care ne singularizeaza, din nou, in Uniunea Europeana. Supraaglomerarea penitenciarelor, dublata de inexistenta conditiilor adecvate de munca pentru gardieni si de executarea pedepselor pentru detinuti, obliga statul roman la reflexie. Si nu numai. Este necesara actiunea. Iar prima miscare la indemana autoritatilor este o amnistie.
60 de detinuti stau inghesuiti intr-un spatiu in care ar trebui sa se afle doar 20 de persoane. Norma de 4 metri patrati pentru o persoana nu poate fi respectata in Romania. Se aplica atunci un truc. O norma de 4 metri cubi. Ceea ce este cu totul altceva. Detinutii sunt transformati in sardele. Deseori, sistemul lor nervos cedeaza. Iar gardienii sunt confruntati cu situatii care le depasesc posibilitatile de interventie. Si viata gardienilor este pusa in pericol.
Suntem obligati de morala crestina, de omenia pe care de-a lungul secolelor au dovedit-o romanii dar si de normele europene sa cautam si sa gasim solutii. Uitandu-ne cu atentie la ceea ce se intampla in state model ale Uniunii Europene. Cum sunt Austria, Germania, Franta, Italia sau Spania. Ce se intampla acolo si nu se intampla la noi? Bogdan Popovici, arhitectul Forum Invest, cea mai puternica organizatie din Romania, consacrata dezbaterilor publice – culmea ironiei – a devenit o victima colaterala, alaturi de sotia lui Marina, in faimosul proces contrafacut “Trofeul calitatii”. Si este intemnitat. Face acolo ceea ce stie sa faca si a facut o viata intreaga. Comunica cu semenii lui. Si ne transmite informatii. Care acum, pentru mine, ca secretar al Comisiei senatoriale pentru drepturile omului, devin aur curat. Si ce ne spune Bogdan Popovici?
In statele mai sus mentionate, detinutii stau cate doi in camera. Nu cate 60. Cearceafurile, paturile, uniformele, pana si mancarea sosesc in folii. Totul este de buna calitate. Se munceste in penitenciare. Pentru ca oamenii doresc sa faca acest lucru. Si pentru ca au unde. Prima lor grija este sa se califice intr-o meserie. Detinutii castiga bani frumosi. De la 500 la 2000 de euro pe luna. Mai mult decat chirurgii ori senatorii din Romania. Cu acesti bani, isi amelioreaza viata, in care singura privatiune este libertatea. Si raman cu bani si pentru dupa. Au dreptul la vizite conjugale lunare. Cate 10 ore. Vorbesc la telefon cat vor. Au chiar sauna si uneori piscina. Dispun de televizoare si de oricate DVD-uri cu filme doresc.
CSM ar trebui sa-i oblige, inainte de a-i numi, pe toti judecatorii si procurorii sa viziteze cateva penitenciare din Romania. Eventual, si din Europa. Si abia apoi sa se apuce sa condamne. Prima miscare catre un sistem mai bun, in care totusi saracia bugetului isi va spune cuvantul, este prima amnistie. Eliberarea celor care, in mod normal, nu au ce cauta acolo. Apoi, din economiile realizate, sa inceapa ameliorarea conditiilor. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998