CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Oare vor indrazni?

1 comentariu / 2121 vizualizări / 27 august 2014

Din nou, domnul Victor Ponta se spala pe maini. Stie ca ordonanta e penala. Si atunci nu o semneaza el insusi. Asteapta sa plece din tara, astfel incat, spre sfarsitul acestei saptamani, Liviu Dragnea sa conduca, in calitate de vicepremier, o sedinta a Guvernului, la capatul careia sa isi puna el insusi numele sub ordonanta. Un act normativ cu dedicatie. Iar dedicatia se exprima in doua cuvinte “fraudarea alegerilor”. Sau in unul singur, “santaj”.

De ce, pe de o parte, premierul Victor Ponta a incurajat si a sustinut public aceasta ordonanta de urgenta si de ce nu isi asuma raspunderea de a o semna? Si nici macar de a se afla in tara in momentul adoptarii de catre Guvern a deciziei. Care este tinta acestui act normativ care nu trece prin Guvern si probabil nu va fi atacat de Avocatul Poporului, despre care se spune, din ce in ce mai insistent, ca a ajuns prizonier al regimului Ponta? Aproape toata lumea vorbeste exclusiv despre primari. Si anume ca, in prezent, primarii nu pot pleca de la un partid la altul, pentru ca isi pierd functia. Solutia este, spune Dragnea, o asemenea lege care sa-i pasuiasca o saptamana, doua si sa le dea posibilitatea sa aleaga. Ca si cand, atunci cand au candidat, ei nu se aflau intr-un partid. Si nu au fost sustinuti de catre acel partid pentru a castiga. Si nu au fost votati de cetateni pentru ca acestia doreau nu numai un primar destoinic, ci si o victorie a respectivului partid. Din aceasta perspectiva, santajul si mita le constituie banii de la Guvern. Acesti bani sunt rezultatul tuturor birurilor puse pe populatie si pe societatile comerciale. Guvernul, care conduce practic administratia centrala, are obligatia sa redistribuie acesti bani catre comunitatile locale. In functie de nevoile acestora. Si fara a face discriminare in raport cu interesele politice. Lucru care nu se intampla. Banii sunt dati cu dedicatie. Ca dovada ca asa stau lucrurile, nu exista absolut nicio statistica care sa ne arate care este totalul sumelor de bani care au ajuns, in 2014 sau in 2013, in fiecare localitate a tarii, asa incat sa-si dea oricine seama cat anume a pompat Guvernul catre propriii primari si cat catre primarii opozitiei.

Guvernul stie foarte bine ca un primar vrea sa-si indeplineasca cat mai multe dintre angajamentele luate fata de comunitate, pentru a mai putea fi inca o data ales. Ori asta, in conditiile Romaniei, care nu este un stat decentralizat sub aspectul administratiei publice locale, depinde de banii dati de domnul Dragnea. Sau macar promisi. De aici, santajul. Esti alaturi de noi, primesti bani. Nu esti alaturi de noi, nu primesti. Si inca o consecinta: unii primari sunt duplicitari. Se fac frate cu dracul pana trec puntea. Dupa care raman tot liberali. Ori Liviu Dragnea vrea sa-i oblige sa treaca, cu arme si bagaje, la PSD. Sau, ma rog, la un partid care nici macar nu a participat la alegeri, cum ar fi cel initiat de domnul Calin Popescu Tariceanu. Si de ce? Pentru a deveni agenti electorali ai socialistilor.

Atentie insa, chestiunea cu primarii este cea mai mica miza. In spatele acesteia, se poarta adevarata batalie. Batalia pentru consilieri. Si pentru mjoritatile din consiliile primariilor si cele de la nivel judetean. Consilierii au un statut special. In sensul ca, daca nu isi fac treaba, daca se abat de la linia politica a partidului care i-a pus acolo, pot fi revocati. Iar partidul plaseaza alti consilieri, in ordinea decrescatoarea a voturilor primite in alegeri. Domnul Liviu Dragnea vrea, in realitate, sa le construiasca acestor consilieri cumparati de PSD o imunitate. Sa nu mai poata fi dati afara de marele Partid National Liberal daca sunt tradatori sau daca joaca la doua capete. In felul acesta, PSD, utilizand parghiile guvernamentale, incearca, inaninte de alegeri, sa-si refaca majoritatile in consilii, majoritati care ii pot tine la respect si pe primarii celorlalte partide si, prin intermediul acestui mecanism, sa poata obtine un avantaj in alegeri sau chiar sa le poata frauda.

Ce face, de fapt, Victor Ponta? Schimba prin cateva acte normative, cum a fost de curand si cealalta ordonanta de urgenta care stimuleaza turismul electoral si votul multiplu, regulile jocului cu cateva luni inaintea alegerilor prezidentiale. Si nici macar nu are curajul sa incerce acest lucru in mod transparent, prin intermediul Parlamentului in care detine majoritatea. De ce? Pentru ca acolo, vrand-nevrand, au loc analize si dezbateri, iar o lege poate fi atacata la Curtea Constitutionala. Un decret-lege nu. Ordonanta de urgenta este echivalentul fostului decret-lege care a stat la temelia dictaturii comuniste.

Schimbarea regulilor in timpul jocului este insa interzisa, chiar daca se face prin ordonante de urgenta pe care numai Avocatul Poporului are calitatea de a le ataca la Curtea Constitutionala. Calitate pe care nu si-o exercita. Daca PSD incearca astfel sa fraudeze alegerile si sa-si legalizeze frauda, atunci ar fi bine sa stie ca marele Partid National Liberal, respectiv Alinata Crestin Liberala, denumire sub care participa la aceste alegeri, ar putea sa boicoteze scrutinul. In caz ca nu se sesizeaza autoritatile penale. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Sictir RSR.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998