CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ocaua dubla: cazul Lazaroiu si completele ilegale de la ICCJ

2 comentarii / 3071 vizualizări / 19 februarie 2019

În ultimele zile, a atins paroxismul un fenomen prea des întîlnit la noi, pe care l-am putea numi al dublei ocale, după începerea anchetării penale a Laurei Kovesi; atît ea, cît și presa care o susține au construit apărarea folosind exact argumentele de odinioară ale penalilor săltați de DNA: abuz, răzbunare politică, justiție manipulată etc. Și încă nu ne-am amintit de toate: pînă acum, s-a uitat cu desăvîrșire de cazul Lăzăroiu, de anul trecut.

Presa acoperiților nu deplînge doar anchetarea Laurei Kovesi, ci și faptul că ”munculița” ei e la un pas să se ducă pe apa sîmbetei din cauza deciziei CCR care deschide drum contestației în anulare pe motiv că, la ÎCCJ, completele de judecată de cinci magistrați nu erau legal constituite.

O prevedere clar prevăzută în Codul de procedură penală și în cazul căreia s-a modificat doar perioada în cadrul căreia se poate introduce contestația.
Azi, bunăoară, magistraţii ÎCCJ au admis contestaţia în anulare depusă de Dan Şova împotriva deciziei completului de 5 prin care a fost condamnat la închisoare, o admitere care provoacă, deja, iritare în rîndul deontologilor presei. Iritare care va lua amploare în zilele care vin.

De ce să se anuleze o sentință judecătorească doar pentru că acel complet a fost ilegal constituit?
Nu e asta un mare favor făcut corupților?

Răspunsul, paradoxal, e dat de aceiași deontologi.
Numai că într-un alt caz, nițel pe invers.
Mulți își mai amintesc, poate, teza lansată și susținută puternic anul trecut de către susținătorii DNA și ai Laurei Kovesi, potrivit căreia revocarea ei este ilegală și imorală, pentru că s-a bazat pe o decizie a CCR al cărei complet de judecători era ilegal.
Asta, pentru că unuia dintre judecători, Petre Lăzăroiu, îi expirase mandatul.
”Prin urmare, din luna martie un judecător CCR funcționează ilegal și se pune în discuție însăși legalitatea constituirii Curții. Dacă Curtea funcționează ilegal, atunci se mai ridică o întrebare: cât de legală este ultima decizie privind revocarea șefei DNA?” scria în iunie siteul G4media.ro.
Îi țineau isonul Revista 22 și multe alte publicații.
”Unul dintre judecătorii CCR, Petre Lăzăroiu, este în ilegalitate. Din luna martie, un judecător CCR funcţionează ilegal. În aceste condiţii, funcţionează legal Curtea? Dacă CCR funcţionează ilegal, cât de legală este ultima decizie privind revocarea şefei DNA? Aşteptăm explicaţiile de la CCR. În lipsa acestora, tragem concluzia că funcţionează ilegal. Şi nu este vorba aici de faptul că deciziile CCR nu se aplică retroactiv. Ci de recunoaşterea chiar de către CCR că se încalcă Constituţia” tuna cotidianul Adevărul.

Trăgînd linie și adunînd: anul trecut, pentru o mare parte a presei și a societății civile, era scandaloasă decizia CCR de revocare a șefei DNA pentru că era luată de un complet ilegal de judecători.
Anul acesta, pentru aceiași oameni, e scandaloasă decizia CCR privind contestația în anulare în cazul completelor ilegale de judecători care au trimis oameni la pușcărie prin încălcarea Codului de procedură penală.
Ocaua dublă, veșnica problemă a României. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Justitie putreda de sus pana jos. Jos sunt adevaratele drame:

    „Un grup de 25 de ONG-uri acuză statul român de complicitate la traficul de persoane și solicită Comisiei Europene ”să facă România responsabilă pentru obligațiile care îi revin în temeiul convențiilor internaționale împotriva crimei organizate și a traficului de persoane”, după ce, pe 12 februarie 2019, după aproximativ 9 ani de judecată, Tribunalul din Harghita a achitat 26 de persoane care ar fi condus o rețea de trafic cu minori. În acest dosar, 1087 de copii au fost identificați ca fiind exploatați în afara României. Activiștii subliniază, în acest context, că ”criminalitatea organizată câștigă intrucât sistemul de justiție din România permite ca o rețea de traficanți de persoane să scape”.

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22984969-25-ong-uri-acuza-statul-roman-complicitate-exploatare-dupa-26-membri-unei-retele-trafic-minori-fost-achitati-acestea-sesizat-comisia-europeana.htm

  2. Trepanatii fac politica pe model legionar sau bolsevic, nu au nici o legatura cu bunul simt si nu ii intereseza sa se faca justitie. „Cine nu-i cu noi, este impotriva nostra!” (precept leginar, transformat in lozinca comunista si, mai nou, in concept neo-marxist).

    Trepanatii nu sunt de capul lor, oricum sunt saraci cu duhul, sunt doar executanti folositi pentru a pune in aplicare ce dicteaza neo-marxistii de la Bruxelles.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998