CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ofensiva anti-criza: tirguri si piete volante

0 comentarii / 1788 vizualizări / 8 august 2010

Oricât de negre ar fi veștile legate de efectele crizei, nesfârșitele scandaluri de pe scena politică și previziunile sumbre privind disponibilizările sau anunțatele scăderi ale veniturilor și iminentele măriri de prețuri la tot și la toate, există printre bucureșteni un soi de optimism balcanic, care ține în fiecare week-end Capitala „în priză”.

Capitala târgurilor

La acest sfârșit de săptămână, în ciuda temperaturilor caniculare, Bucureștiul a dat pe dinafară de târguri, expoziții, manifestări sportive și concerte în aer liber. Pe bulevardul Aviatorilor, zeci de anticari și-au expus oferta în cadrul târgului „Antique c`est chique”. Piese de mobilier, tablouri, statuete, porțelanuri, lustre, ceasuri, jucării de pe vremea Regelui Mihai, nelipsitele patefoane și gramofoane, chiar și obiecte gospodărești rurale, din vechime – godinuri, roți de car din lemn -, etc. au adunat sute de curioși, dornici să vadă cam ce lucruri aveau prin case străbunicii noștri. Unii dintre aceștia au plecat fără nicio lețcaie în buzunar, dar fluturând mândri câte un peisaj sau portret cu rama scorojită sau vreo păpușă cu cap de porțelan, cum se făceau odată. Celor care gustă acest gen de shoping adoră să cumpere amintiri, obiecte încărcate de energiile oamenilor, care nu se mai află demult printre noi. E ca și cum și-ar dilata, într-un fel, propria viață, trăiesc prin aceste lucruri senzații din alte timpuri și le suprapun peste cele actuale sau vor să fugă, măcar spiritual, în vremurile bune. Există și cumpărători care își rescriu istoria familiei, după ce aduc un samovar vechi de 200 de ani în casă ori o masină de cusut din vremea lui Pazvante. „Uite, ăsta a fost ceasul bunicului, Dumnezeu să-l odihnească, iar asta e păpușa cu care se juca Maica Mare, acum 100 de ani.” le-ar putea explica ei, vizitatorilor.
O gamă interesantă de obiecte expuse spre vânzare o constituie albumele și pozele de familie vechi sau vederile din străinătate, de la începutul secolului trecut, scrise, deja, pe verso. Cineva vindea o lucrare grafică înfățișându-l pe Hitler, pentru doar 600 de lei. Două jilțuri florentine se dădeau pentru 4200 lei, iar statuetele din marmură costau între 250 și 800 de lei.
Un alt târg de suveniruri și antichități a avut loc concomitent cu cel de pe Aviatorilor și pe strada Smârdan, în centrul Vechi. La doi pași, pe Lipscani, lumea se înghesuia la un târg de carte. Chiar dacă soarele dogorea deasupra și în aer erau cel puțin 40 de grade Celsius, nimic nu i-a oprit pe bucureșteni. În curtea facultății de Agronomie, îi aștepta alt târg: cel cu produse tradiționale țărănești.

Sport și „produse proaspete”

Tot în acest week-end s-au organizat în București mai multe piețe volante cu produse proaspete, în zona Universității, Academiei, Chibrit, etc. Reclama, difuzată frecvent pe postul național de radio suna cam așa: „Produse proaspete la 1 leu kilogramul…” Numai că, în momentul când bucureșteanul ajungea față în față cu…produsele proaspete, situația se schimba brusc. Ca la noi! „Aaa, tocmai s-a terminat promoția! Ne pare rău! Vă putem oferi fructe, chiar mai scumpe, dacă doriți!” Dar n-a prea dorit nimeni, așa că, bucureșteanul a rămas cu …privitul, iar vrednicii producători cu fructele și legumele borșite!
Pe bulevardul Kiseleff, circulația rutieră a fost interzisă. Și nu puțini au fost cei care s-au bucurat de aruncări cu mingea la coșul de baschet, de o partidă de badminton sau ping-pong. La estrada grădinii Cișmigiu iubitorii de muzică clasică au putut asculta „live” arii de operă și operetă, iar în jurul prânzului, atmosfera din parc era una efervescentă, semn că bucureștenii nu s-au dat bătuți în fața crizei. (Răzvan Mateescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998