CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ofensiva Chinei si starea Americii

0 comentarii / 1490 vizualizări / 8 mai 2011

Expertii in economia mondiala afirma ca, in 2016, China trece pe locul intai ca putere economica. Enuntul nu are doar o valoare simbolica. Plasarea unui stat in fruntea topului mondial schimba fundamental ordinea internationala. Pentru ca statul respectiv va face regula jocului. La fel cum, de o suta de ani, regula jocului este facuta de America.

Probabil prima consecinta va fi ca planeta nu va mai tolera exceptia de la regula. Adica existenta unei monede, cum este dolarul american, care poate fi tiparita in orice cantitate, de cate ori doreste trezoreria. Fara acoperire in economia reala si fara acoperire in stocurile de aur. Probabil ca a doua consecinta ar putea fi ori consolidarea monedei europene, ori disparitia ei. Euro nu va mai fi ce a fost, ci altceva.
China a anuntat oficial ca va renunta la circa doua treimi din uriasa rezerva de stat. Pe cale de consecinta, ea va alege sa arunce pe piata o suma uriasa, cuprinsa intre doua si trei mii de miliarde de dolari. Acest eveniment va antrena caderea dolarului si un declin mai rapid al economiei americane. Astfel, China ar putea trece pe primul loc mai devreme de 2016.
Dar unde se vor duce banii chinezilor? Singurul mod rational de a-i cheltui rapid sunt investitiile masive pe care le-ar putea face Beijingul. Unde? In acele economii unde se poate cumpara ieftin. Pentru ca, ulterior, sa se poata inregistra profituri semnificative.
Romania este un stat aflat, cum se spune, la fundul sacului. Nu sunt lipsit de imaginatie. Imi pot imagina o stare si mai rea a lucrurilor, daca actuala putere continua sa se mai cramponeze de guvernare. Dar oricat s-ar inrautati situatia economica a Romaniei si situatia romanilor, acest fenomen de degradare accelerata nu anuleaza sansa teoretica pe care o avem de a ne transforma intr-un obiectiv important al investitiilor chineze.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998