CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9690 RON DOWN | 1 USD = 4.5823 RON DOWN | 1 GBP = 5.8022 RON DOWN

Oierul natiei, trei ani dupa gratii

0 comentarii / 1613 vizualizări / 20 mai 2013

Deputatul George Becali a fost condamnat azi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Instanţa a decis însă să schimbe condamnarea de 3 ani închisoare cu suspendare primită anterior de Becali în dosarul sechestrării de persoane în pedeapsă de 3 ani cu executare.

Cele două pedepse au fost contopite şi George Becali va face pedeapsa cea mai mare, şi anume de 3 ani de închisoare cu executare.
La ultimul termen al procesului, care a avut loc marţi, 14 mai, Dumitru Cioflină, fost şef al Marelui Stat Major General şi secretar de stat în MApN, a declarat în faţa judecătorilor că este nevinovat şi suferă de depresie încă din anul 2004.

„Atât în rechizitoriu, cât şi în motivele de recurs, DNA a mistificat adevărul în ceea ce mă priveşte. Am conştiinţa curată. Eu nu am încălcat niciodată regulamentele militare. Oamenii din subordine îmi spuneau ‘generalul Stoper’, pentru că nimic nu trecea de mine, nici măcar o virgulă. Din 2004, mă tratez de depresie profundă”, a spus Cioflină.

Şi fiica lui Victor Babiuc, Ioana Babiuc, a afirmat în instanţă că este nevinovată şi că nu are nicio legătură cu schimbul de terenuri dintre Becali şi MApN.

De cealaltă parte, procurorul de şedinţă a solicitat judecătorilor condamnarea tuturor inculpaţilor la închisoare cu executare: George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, Dumitru Cioflină, Ioana Cristina Babiuc.

În plus, procurorul a cerut ca pedeapsă complementară degradarea militară a lui Dumitru Cioflină şi plata de către inculpaţi a unor despăgubiri către Ministerul Finanţelor: George Becali şi Dumitru Cioflină – 423.000 dolari, George Becali şi Victor Babiuc – 448.000 dolari, reprezentând diferenţa de valoare între cele două terenuri schimbate cu MApN; George Becali şi Dumitru Cioflină – 21.000 dolari, reprezentând valoarea unui teren de 1,07 ha pe care Becali nu l-a mai dat MApN, precum şi menţinerea sechestrului asigurător pus pe bunurile inculpaţilor.

Procurorul a afirmat că George Becali şi ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi în mod greşit de instanţa de fond, care nu a ţinut cont de mai multe probe aflate la dosar.

George Becali a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, iar Victor Babiuc, fost ministru al Apărării Naţionale în perioada decembrie 1997-2000, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi luare de mită.

Dumitru Cioflină este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, iar Ioana Cristina Anca Babiuc, fiica fostului ministru al Apărării, a fost acuzată de complicitate la luare de mită.

DNA susţine că, în perioada 1996 – 1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de aproximativ 900.000 de dolari.

Potrivit DNA, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc, uzând de prerogativele funcţiilor de conducere pe care le deţineau în cadrul MApN, au aprobat schimburile de terenuri dintre Armată şi George Becali cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează proprietatea publică şi circulaţia juridică a terenurilor, în defavoarea statului.
„Cei doi inculpaţi au făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condiţiile în care instituţii ale statului şi funcţionari din cadrul MApN implicaţi atrăgeau atenţia cu privire la diferenţa de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului şi lipsa utilităţii terenului de la Ştefăneştii de Jos pentru minister. Pentru a da o aparenţă de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpaţi au inclus în Planul de apărare a ţării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de Jos”, susţin procurorii anticorupţie. Pe 24 mai 2012, un complet de trei judecători de la instanţa supremă i-a achitat pe inculpaţi, pe motiv că infracţiunii îi lipseşte unul dintre elementele constitutive. Decizia judecătorilor a fost luată cu unanimitate, însă hotărârea a fost atacată cu recurs de procurorii anticorupţie. (Agerpres)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998