CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Oile ratacite printre rape si munti

1 comentariu / 2496 vizualizări / 13 iunie 2014

Optsprezece liberali rataciti. Optsprezece oi care se pierd de turma. Si care incearca sa se refugieze in munti, pentru a aluneca in rapa. Este o posibila definitie a unui ONG creat de Calin Popescu Tariceanu, din neputinta de a face, pentru moment, un partid politic. Sau de a prelua PNL. Un ONG in care s-au strans nu numai frustratii, ci si cativa fosti ministri ai Cabinetului Ponta II. Ce perspective are miscarea declansata joi?

Experienta pe care am acumulat-o in atat de multi ani, in care, zi de zi, am facut analize politice, imi spune ca acest ONG s-a nascut mort. Ca incercarea lui Calin Popescu Tariceanu este sortita esecului. Iar oile ratacite din PNL sau cel putin o parte dintre ele se vor intoarce, dupa un timp, in acest partid. Dupa ce isi vor fi consumat si frustrarile si sperantele. La fel cum, iata, urmeaza sa se intoarca, sigur, pe calea onorabila a unei fuziuni, si alte oi ratacite, amagite de o alianta cu Traian Basescu si intrate in PD, pentru a forma ceea ce astazi cunoastem sub numele de PDL. Un PDL, in fine, fara Traian Basescu.

Calin Popescu Tariceanu este un caz. Cu totul si cu totul special. Caruia ar merita sa-i dedicam nu o simpla analiza, ci chiar o carte. Sau un scenariu de film. Este refondator al PNL din anii ’90. Un intelectual rasat. Un om politic bine cusut si care, nu de putine ori, si-a demonstrat verticalitatea. A condus PNL un intreg ciclu si a avut rezultate bune. Apoi a condus unul dintre cele doua guverne performante ale Romaniei. Era suficient sa stea nemiscat in PNL. Ar fi avut cele mai mari sanse de a deveni acum presedintele acestui partid. Si poate candidat prezidential. Intr-un mod cu totul si cu totul inexplicabil, l-am vazut intr-o dimineata catarandu-se pe treptele Palatului Victoria, pentru a bate palma cu cel pe care partidul, printr-o decizie democratica luata de o majoritate covarsitoare, l-a decretat drept adversar politic. S-a dus la Victor Ponta, primind in schimb o functie efemera. Cea de presedinte al Senatului. Si o intreaga logistica, pentru a demonta, din exterior, PNL. Pentru a demantela acest partid. Pentru a-l readuce in bratele sufoncante ale PSD. Demisionat si anuntand fel de fel de tentative vizand crearea unui nou partid liberal, la un moment dat, Calin Popescu Tariceanu a facut inca un gest cu totul si cu totul surprinzator. Si totodata confuz. A incercat sa se reinscrie, nestatutar, in partidul pe care l-a parasit. Iar acum, dupa ce a esuat, Tariceanu a zamislit un ONG. Care va deveni candva sau nu va deveni niciodata un partid.

Cel mai proeminent personaj din proximitatea sa este un al fost demnitar liberal, domnul Daniel Chitoiu. Un personaj tenebros. Ridicat de fosta conducere PNL in demnitati inalte. Vicepresedinte al partidului. Secretar general. Ministru al Industriei. Ministru al Finantelor. Pe vremea in care eu il acuzam pe domnul Chitoiu ca a tradat PNL in favoarea PSD si ca a devenit o sluga speciala a lui Victor Ponta – speciala, pentru ca, asa cum a constata DNA, a avut si o agenda proprie -, ceilalti colegi liberali ma priveau cu neincredere si cu scepticism. Mai de curand, unii colegi au avut aceeasi reactie atunci cand le-am spus ca domnul Chitoiu va pleca cu arme si bagaje, dar nu si cu banii stransi, asa cum i-a strans, alaturi de Calin Popescu Tariceanu. Si, fapt de necrezut, Tariceanu il va primi. Pe cine? Pe Chitoiu. Pe acelasi Chitoiu cu care, de nenumarate ori, in Delegatia Permanenta si in Biroul Politic National, Tariceanu a avut extrem de dese confruntari. Acuzandu-l pe Chitoiu ca tradeaza liberalismul facand politica lui Victor Ponta. Iar Chitoiu replicandu-i ca este depasit si ca nu stie ce spune. Si iata ca, astazi, Chitoiu s-a lipit de Tariceanu ca un timbru de plic. Iar Tariceanu l-a primit cu bratele deschise. Acesta sa fie noul suflu liberal? Acesta sa fie liberalismul autentic?

M-am oprit asupra acestor doua exemple, pentru ca ele sunt extrem de elocvente in tentaiva mea de a da un raspuns la intrebarea: „Ce vor, de fapt, oile ratacite din PNL?”.

Din pacate, primul raspuns si ma tem ca si cel definitiv este ca adeptii noului ONG umbla cu limba scoasa dupa sinecuri. Pe care, fireste, Ponta le promite.

Facebook

Ce vor oile ratacite ale PNL? Care este tinta lor reala? Cum se explica balbaielile de-a dreptul tragice ale unui liberal autentic, cum este CPT? Cum se explicaa strania lui asociere cu un Chitoiu? Care are o agenda proprie fara nici un fel de legatura nici cu liberalismul si nici cu margica scapata sub forma unui ONG de oile ratacite ale PNL. (Sorin Roșca Stănescu)

Citiți mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Dar,domnule Rosca,dumneavoastra de cand sunteti liberal????? Cu putina decenta, nu v-ar strica sa reanalizati situatia reala din PNL !! Iar despre cat de mult l-ati marginalizat si nu s-a profitat de experienta prezentei acestuia in PNL CE PUTETI SPUNE?!??????

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998