CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Omorati-l pe Mihai Gadea!

0 comentarii / 2729 vizualizări / 15 martie 2012

Se intampla ceva extrem de straniu. Dialogul pe care Mihai Gadea l-a avut la Antena 3 cu premierul Mihai Razvan Ungureanu a spart toate ratingurile. Cu toate acestea, s-au gasit o multime de personaje dispuse sa-l atace violent pe Gadea. Si sa-l acuze de neprofesionalism. Si, sau de faptul ca a fost prea bland. Ca nu si-a nimicit interlocutorul. Ca nu l-a calcat in picioare pe Ungureanu. Ca s-ar fi lasat dominat de acesta. Cat de justificate sunt aceste acuzatii?
Eu simt nevoia de la bun inceput sa precizez ca o parte, din pacate destul de consistenta, a presei noastre da dovada intr-adevar de lipsa de profesionalism dar si de lipsa de etica. Si se face vinovata de un comportament necivilizat. Ceea ce se intampla, din pacate, si in ceea ce priveste atitudinea unor concetateni fata de actul jurnalistic. Si argumentul care sustine afirmatia de mai sus este urmatorul: ca in orice democratie, si in Romania au loc dispute si chiar batalii politice. Presa, si mai ales presa de atitudine, are si ea dreptul si obligatia de a se pronunta. Se poate si ea plasa de o parte sau de alta. Dar, la fel cum politicienii nu se pot erija in jurnalisti, nici jurnalistii nu au dreptul sa o faca pe politicienii. Exista asadar o linie care desparte cele doua categorii, astfel incat ziaristul care devine politician trebuie sa aiba decenta sa anunte acest lucru. Si invers. In aceasta ordine de idei, daca un jurnalist apara imaginea unui politician sau, dimpotriva, il dezavueaza, un alt jurnalist poate veni cu argumente care sa demonstreze, in ambele ipoteze, contrariul. Si este cat se poate de normal. Un singur lucru este anormal. Ca, pentru “vina” de a critica un politician sau de a-l elogia, jurnalistul sa fie insultat si atacat, ca persoana, de catre un confrate. O asemenea atitudine nu este nici etica si nici deontologica.
Exact asta i s-a intamplat lui Mihai Gadea. Persoane care se pretind membri ai breslei jurnalistilor l-au atacat si l-au insultat, fie fiindca nu a incercat sa-l incolteasca pe Mihai Razvan Ungureanu, fie fiindca a incercat dar ar fi facut-o neindemanatic. Si asa a ajuns Mihai Gadea tarat, pe neasteptate, intr-o mocirla a insultelor.
In jurnalism nu exista retete. Si cu atat mai mult in tehnica interviurilor. Exista reporteri faimosi, pentru ca realizeaza dialoguri spontane extrem de interesante si fara o pregatire prealabila. La fel cum exista si ziaristi faimosi pentru dialogurile lor atent elaborate si minutios documentate. Sunt doua cai diferite, care pot conduce la succes. Ceea ce i s-a imputat lui Gadea este ca nu si-ar fi pregatit suficient de temeinic interviul cu primul ministru al Romaniei. Si ca, in aceste conditii, Ungureanu l-ar fi dominat pe Gadea. De retinut ca toate aceste atacuri vin dintr-o singura zona. Cea a sustinatorilor, din presa, ai regimului Traian Basescu. Ceea ce ne da de gandit.
A avut loc un fel de parada a tonomatelor Basescu. Cei care l-au atacat pe Gadea au ignorat cu buna stiinta – fie pentru ca sunt basisti, fie pentru ca sunt frustrati sau doar invidiosi pentru uriasul succes al emisiunii sale – faptul ca interlocutorul sau exceleaza in arta evaziunii. Mai mult decat atat. De nenumarate ori, Ungureanu a raspuns punand, la randul sau si insistent, alte intrebari. Si a facut-o in asa fel incat, daca Gadea ar fi insistat, ar fi fost nepoliticos. Pentru ca, totusi, un realizator de emisiune este un amfitrion. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998