CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Omul de incredere

0 comentarii / 1561 vizualizări / 27 ianuarie 2014

Cine este, pana la urma, generalul Marcel Opris, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale? Este unul dintre oamenii de incredere ai presedintelui. Unul dintre stalpii regimului Traian Basescu. In aceasta calitate a participat la operatiuni secrete care au adus multiple beneficii politice locatarului de la Cotroceni si tot in aceasta calitate el detine informatii cu caracter exploziv. Care, daca ar fi divulgate, ar fi extrem de grave pentru protectorul sau. Dar acum exista o presiune motivata in sensul demiterii lui Marcel Opris. Iar presedintele are alternative. Cum va proceda?

Nu a mai ramas mult pana la sfarsitul mandatului lui Traian Basescu. La inceputul lui noiembrie, vom sti cu certitudine cine este noul presedinte. Asa cum a stabilit majoritatea parlamentara. Si, in mod cert, acesta nu va fi Traian Basescu. Pe de alta parte, sunt slabe sperante ca viitorul presedinte al Romaniei sa fie vreun apropiat sau chair vreo marioneta a actualului presedinte. Prin urmare, in masura in care generalul Marcel Opris a reusit sa creeze nemultumiri motivate in ceea ce-l priveste si in ceea ce priveste prestatiile serviciului pe care il conduce, este imposibil de admis ca, de astazi intr-un an, el sa se mai afle in functie. Indiferent ce ar face si cum ar proceda protectorul sau.

Una e sa pleci cu un picior in fund si alta printr-un truc. Printr-o aparenta sau chiar reala promovare. Pentru a traduce afirmatia de mai sus, voi prezenta un scenariu cat se poate de simplu si concis. Premierul Victor Ponta, dupa ce a constatat o realitate, si anume ca principala institutie vinovata de tragedia din Muntii Apuseni este STS care, in ciuda obligatiilor pe care le are, nu a reusit sa localizeze epava avionului, a asigurat cvorumul necesar in vederea convocarii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Institutie care poate analiza prestatia STS si care il poate demite pe seful acestuia. In acest scop, solicitarea a fost facuta de mai multi membri ai Cabinetului Ponta. Urmeaza ca presedintele Romaniei, care este si presedintele CSAT, sa convoace o sedinta in acest scop. O va face mai devreme sau mai tarziu, dar o va face. Nu are incotro. Acolo insa, indiferent cat de vinovat este Marcel Opris, el nu poate fi demis decat prin consens. Adica prin unanimitate. Ceea ce inseamna ca presedintele poate bloca o asemenea decizie. Marcel Opris ar fi astfel salvat, dar cu imaginea extrem de mototolita. La prima ocazie, deci imediat dupa pierderea mandatului de catre Basescu, generalul va zbura din functie. Si urat.

In raport cu acest scenariu, cred eu nu numai simplu si concis, ci si realist, Traian Basescu are si o alta varianta. Sa-l numeasca pur si simplu pe generalul Marcel Opris intr-o sinecura, undeva in strainatate, punandu-l astfel la adapost de mania USL. Urmand ca tot el sa desemneze un inlocuitor care va functiona ca si Opris, ca un executant perfect, in lunile de mandat care i-au mai ramas lui Basescu.

Tare sunt curios pentru care dintre variante va opta presedintele demis politic si moral, dar mentinut la Cotroceni printr-o serie de trucuri. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998