CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Omul forceps

0 comentarii / 2329 vizualizări / 2 aprilie 2014

Pentru a face loc propriului partid si pentru a se consolida in pozitia de lider al opozitiei, Traian Basescu se comporta ca un forceps. Cu alte cuvinte, a sosit momentul in care isi poate permite sa-i dea la o parte si pe unii si pe altii, pentru a-si crea propriul culoar. Se reinventeaza din mers si castiga metru cu metru, luandu-si adversarii prin surprindere. Sunt destul de multi cei care ii numara zilele. Ii dezamagesc. Dupa ce se termina aceasta numaratoare, sunt toate sansele sa inceapa una noua.

Omul politic Traian Basescu, personajul hiperconflictual, extrem de imoral si care, timp de aproape zece ani, a umilit Constitutia si a pervertit multe dintre institutiile statului, a stat o vreme intr-un garaj. De unde putea sa nu mai iasa niciodata. Decat pe usa din spate, in lada de gunoi a istoriei. A fost suspendat si a fost si demis moral si politic prin votul cetatenilor Romaniei. A revenit la Cotroceni, parasindu-si garajul, ca rezultat al unor trucuri si al unor complicitati interne si externe care nu ai nicio legatura cu democratia sau cu statul de drept. Dar, chiar si asa, avea toate sansele sa vegeteze la Cotroceni pana la finalul mandatului. Si totusi a renascut. Din propria cenusa. Cum a reusit?

S-a aliat ba cu unul, ba cu altul. S-a aliat chiar si cu cei care nu doreau nicio alianta cu el, complimentandu-i, facand declaratii in favoarea acestora, inducand indoiala, nesiguranta si suspiciunea in tabara adversarilor politici. S-a miscat ca un titirez, insinuandu-se in tabara USL si imprastiind, cu ventilatorul, mizeria in toate directiile.

USL s-a rupt si fiindca Traian Basescu a actionat in acest scop. Evident, utilizand intreaga orchestra pe care a construit-o, pentru a o putea dirija.

Prima victima a fost Victor Ponta, umilit prin intermediul pactului de coabitare. Urmatoarea victima a fost Partidul National Liberal. Chiar daca acest partid nu a incheiat nicio intelegere, absolut nicio intelegere, cu Traian Basescu. Dar faptul ca, in mod repetat, acesta a utilizat o retorica asemanatoare cu cea practicata de liderii PNL, in frunte cu Crin Antonescu, repetatele sale asigurari ca USL nu se va rupe, desi Basescu avea si interesul, dar si informatii ca se intampla contrariul, precum si garantiile verbale pe care le oferea gratuit, in calitate de expert politic, cum ca liderul PNL este condamnat sa ajunga presedinte, intrucat intreg electoratul de dreapta va face zid in jurul lui, nu au facut decat sa il ajute sa-si atinga scopul.

Forcepsul a functionat. Prabusirea USL, indiferent cum a fost administrata de unii si de altii, a avut drept consecinta crearea unui electorat buimac, dar care isi manifesta totusi vointa de a se exprima politic. Pentru Traian Basescu, o parte dintre cetatenii dezamagiti de ruperea USL, dar mai ales de contraperformatele acestei aliante devin o prada. O tinta electorala. Cu cat forcepsul instalat de el lucreaza mai dur, terenul sau de lupta se largeste, iar sansele de a lovi cu succes atat in PSD, cat si in PNL cresc.

Asa se si explica de ce, in acest moment, Traian Basescu a renuntat la strategia de a-si lovi pe rand adversarii. Acum, atacurile sale sunt simultane. Avem, in cele de mai sus, o explicatie, cred eu corecta, a repetatelor intervenii publice care l-au avut luni protagonist pe Traian Basescu si in care fostul binom USL a fost atact la varf si in mod violent.

Cred ca a sosit momentul ca, la varf, cele doua partide foste aliate, PSD si PNL, sa inteleaga pericolul si sa contraatace, luandu-si in serios adversarul. Pentru ca altfel, asa cum aratam, dupa ce se va sfarsi numaratoarea inversa, iar Traian Basescu va trebui sa paraseasca Cotroceniul, exista pericolul sa inceapa o noua numaratoare. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998