CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9192 RON UP | 1 USD = 4.6852 RON UP | 1 GBP = 5.6962 RON DOWN

Opinia politologilor: o noua suspendare i-ar fi fatala lui Basescu

1 comentariu / 1751 vizualizări / 20 mai 2010

La trei ani de la prima suspendare democratică a unui președinte post-decembrist, tema în cauză revine, cel puțin în analizele politologilor, iar estimările nu sunt tocmai favorabile lui Traian Băsescu.

Într-o declarație acordată ziarului ”Puterea”, reputatul politolog Daniel Barbu lansează o teorie spectaculoasă, anume că o nouă suspendare a președintelui i-ar întrerupe definitiv cariera la Cotroceni, din cauza pierderii încrederii populației. ”Dacă nu dau rezultate aceste mişcări de protest organizat, cu oameni de ordine şi lozinci în versuri, frustrarea oamenilor va duce la mişcări dezorganizate, la anarhie în stradă, prin care se va forţa demiterea Guvernului. Cum ştim, Băsescu va adopta din nou soluţii de forţă pentru impunerea unui favorit, ceea ce ar putea duce din nou la suspendare. Risc şi fac o predicţie: la un nou referendum, Băsescu ar rămâne suspendat” afirmă politologul. El explică, totodată, că ”Eroarea fatală a fost discursul din 6 mai. În situaţii grele din trecut, Băsescu a câştigat adoptând un discurs uman faţă de cei defavorizaţi şi un discurs dur, coroziv, împotriva potentaţilor zilei. Pe 6 mai, a atacat oamenii obişnuiţi cu aceeaşi duritate, folosind un ton triumfalist şi autoritar, cum făcea înainte cu politicienii. Practic, se citea satisfacţia pe figura lui când a anunţat: “Am decis să scoateţi voi bani din buzunar”. Astfel, nu mai e problema unui partid sau a altuia, pe care omul simplu să o arbitreze privind la televizor, în timp ce preşedintele-jucător loveşte în teren. Discursul său obraznic, muşcător şi cinic a fost îndreptat de astă dată spre cei mulţi.
Băsescu a fost văzut ca poziţionându-se de partea celor puternici şi lovindu-i pe cei slabi. Fiecare român a simţit că poate fi lovit la fel de dur de preşedinte, când îi va veni rândul. A pierdut instantaneu simpatia electoratului” conchide Barbu. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. E foarte clar ca pana nu o sa avem o cmnoadnare cu executare nu putem vorbi de justitie. De ce sa-l mai judeci pe unul 5 ani de zile, sa mai fie tot scandalul public daca la sfarsit recunosti ca e vinovat, dar ii dai cu suspendare sau il achiti ca pe AN. Eu nu cred ca procurorii sunt prosti, ei constata savarsirea unor infractiuni chit ca le constata la comanda politica. Dar comanda aia politica se termina la parchet, instantele nu raspund niciunei comenzi, nici macar vreunui imperativ moral. Oamenii vor sa vada condamnati, vor un pic de justitie. De exemplu, pe AN nu l-as baga decat un an-doi la executare, pentru un baiat fin ca el ar fi mai mult decat suficient si exemplar. Asa cum s-a creat DNA-ul, un fel de parchet special, ar trebui sa se creeze si un corp special de judecatori pentru infractiunile economice si de coruptie, iar judecatorii respectivi sa beneficieze de protectie speciala pentru ca deocamdata dau semne ca le e frica sa ia decizii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998