CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Opozitia s-a pus singura in pozitie de spagat

0 comentarii / 2500 vizualizări / 7 octombrie 2010

Tentativa de a introduce motiune de cenzura si de a-l suspenda pe Presedintele Traian Basescu are toate sansele sa se soldeze cu un rasunator esec. Motivul este ca opozitia si-a complicat singura situatia. I-a creat lui Traian Basescu un nesperat avantaj. Acum va fi mult mai greu, pentru PSD si PNL, sa faca ceea ce ieri putea sa faca pur si simplu.
Nu ma felicit pentru faptul ca am avut dreptate. In acest spatiu am scris foarte raspicat, in urma cu circa o saptamana, faptul ca, recurgand la oficiile Curtii Constitutionale, cele doua partide au intrat intr-o fundatura din care le va fi greu sa mai iasa. Iar cand vor iesi, vor iesi in piedere. Precizam nu numai faptul ca recursul la aceasta instanta inseamna pierdere de timp pentru PNL si PSD si castig de timp pentru PD-L si Traian Basescu, ci si ca, la capatul acestui experiment, Guvernul si Presedintele vor iesi in castig, in timp ce opozitia va juca la handicap. Asa s-a si intamplat. A iesit chiar mai rau decat presupuneam. Cum era de asteptat, Curtea Constitutionala, care efectiv nu poate interveni in chestiuni legate de proceduri interne aplicate in Parlamentul Romaniei, chiar daca ele conduc la un furt pe fata, nu numai flagrant dar si de mari proportii, s-a abtinut sa dea un verdict prin care sa constate ca PD-L a furat un numar urias de voturi si, prin aceasta, Legea pensiilor este o uriasa frauda. Mai mult chiar, acum, Curtea Constitutionala a validat furtul. Ma asteptam, chiar daca aceasta Curte Constitutionala politizata joaca in mod majoritar pe algoritmul puterii, ca macar de ochii lumii unu, doua articole din Lege sa fie declarate neconstitutionale. In aceasta situatie, opozitia tot ar fi avut mult de pierdut, pentru ca a irosit timp, iar puterea tot ar fi avut mult de castigat pentru ca, dupa 45 de zile, ar fi putut veni cu modificarea prin Parlament a respectivelor articole iar Legea tot ar fi fost batuta in cuie. Dar Traian Basescu nici nu a mai avut nevoie sa traga de timp. A convins Curtea sa declare ok si toate articolele din Lege. Pentru ca acum sa aiba posibilitatea sa faca o miscare super desteapta. Trimitand, sub pretextul omeniei lui, Legea din nou in Parlament. Isi cumpara fara bani si fara niciun efort inca un timp pretios.
Victoria psihologica este uluitoare. Si, de aici, o posibila victorie politica a lui Basescu. Cu totul altceva ar fi fost daca PSD si PNL, profitand pe loc de uriasul val popular indreptat impotriva Legii pensiilor si de socul produs de modul in care Legea a fost furata in Parlament, ar fi initiat imediat procedura de suspendare a Presedintelui. Daca nu ar fi fost posibil prin Parlament, intrucat majoritatea refuza sa se transforme in mionoritate, atunci ar fi putut fi stranse imediat semnaturi ale cetatenilor, obligand la organizarea unui referendum pentru demitere. Iar la referendum, Basescu ar fi pierdut in mod zdrobitor. Fara presedinte – jucator, majoritatea existenta s-ar fi dizolvat, alte partide preluand sarcina guvernarii. Acest scenariu atat de simplu, de rapid si cu sanse atat de mari de reusita a fost ratat in mod copilaresc. Pentru ca opozitia a incercat sa paseze decizia la Curtea Constitutionala. Care a jucat cu cine a jucat. Acum partizanii lui Basescu se vor putea opune suspendarii, invocand verdicul deja dat al Curtii Constitutionale. Care este un preambul pentru viitorul verdict, legat de insasi suspendarea. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998