Opriti scandalul plagiatelor pina nu se rastoarna Romania
0 comentarii / 3778 vizualizări / 2 iulie 2012
Traian Băsescu iese la rampă în scandalul plagiatelor și cere politicienilor care se fac vinovați de asemenea fraudă să se retragă. Ce glumă bună! Povestea a ajuns și așa prea departe, dacă evenimentele iau amploare riscăm să întoarcem țara cu fundul în sus. Pentru că în România, chestiunea ”ai plagiat/nu ai plagiat” e aproape identică cu ”ai fost/n-ai fost comunist”. În România se plagiază și doina, și balada, și zborul păsărelelor, și lucrările artistice, și cele științifice. Se plagiază tot, iar a pedepsi vinovații ar însemna, oricît de trist sună, să tragi pe tușă aproape tot boborul.
Scandalul plagiatului lui Ponta începe să îmbrace forme ridicole, caraghioslîcul e total, ar fi de rîs dacă nu ai da în jur numai peste dinți strînși și peste figura televizată a Andreei Pora, concediată nu demult de Hotnews pentru copy-paste, înfierînd cu mînie proletară furtul de care s-ar face vinovat premierul.
Caragiale ar avea materie primă din greu asistînd la scandalul plagiatului, dar, uuups…el însuși l-a furat pe Bubico de la maestrul Dostoievski, și a mai fost și scandalul ”Năpasta”, care l-a și determinat, de altfel, să părăsească România.
Unde naiba s-ar ajunge dacă am da de pămînt cu plagiatorii?
La balamuc, probabil, pentru că în România se fură și se copiază tot.
Cu ceva ani în urmă, pînă și regina magiei albe, Maria Câmpina, s-a trezit acuzată de altă pirandă cu glob de cristal că i-a plagiat o carte cu descîntece. (Curios, oare victima de ce nu a reușit să prevadă asta?).
S-a plagiat și o frunză verde de turism, nu demult, s-au plagiat slogane electorale.
Ori poate ați uitat că faimosul ”Să trăiți bine!”, al știm noi cui, era furat după urarea similară făcută de Ceaușescu prin anii 80, la finele unui congres al PCR?
S-a plagiat pînă și un scrînciob: acum cîțiva ani, firma israeliană Plaza Center, care proiectase Dîmbovița Center, voia să construiască „Roata Bucureștiului”, la doi ani după ce o intenție identică fusese anunțată de altă firmă multinațională, Trigranit, în propriul mega proiect, renumitul „Esplanada City Center”. Scandal, amenințări cu procese etc…
Prin 2007, avocații trustului Intact s-au înființat la ușa Realității TV cu somația de a se renunța urgent la sloganul “Născut pe 1 Decembrie”, folosit în campania “Tu faci România” a postului respectiv. Asta, pentru că sloganul era, practic, identic cu sloganul din anul precedent, “M-am născut de 1 Decembrie” al Antenei 1.
Printre cele mai furibunde organe de presă contra plagiatului lui Ponta e un cotidian, trebuie spus, al cărui patron a devenit celebru și ca plagiator, după ce a copiat hălci întregi, acum vreun deceniu și jumătate, dintr-o carte americană de economie, pentru propria carte despre capitalism. Nici după ce a fost dat în vileag miliardarul nu s-a învățat minte: acum vreo doi ani el era prins în propriul ziar cu editoriale plagiate după ”The daily telegraph”.
Au existat și cazuri tragice: secretarul general al Consiliului Legislativ, Vasile Popa, s-a sinucis acum cîțiva ani după ce Academia Cațavencu l-a acuzat de plagiat. În scrisoarea de adio, Popa își ruga familia să dea în judecată săptămînalul în cauză, clamîndu-și nevinovăția.
Au plagiat, la noi, marii scriitori, cazul Eugen Barbu fiind emblematic, au plagiat filosofi (Liiceanu?), au plagiat și plagiază savanți.
Sfîrșitul tragic al marelui poet român Paul Celan, care s-a sinucis în 1970 la Paris, a fost grăbit, se spune, de acuzația că ar fi plagiat un poet german.
Un alt mare poet a avut, din contră, de cîștigat: regretatul Adrian Păunescu a cîștigat prin anii 90 un proces cu cinci zerouri, în dolari, cu firma Sony, care îi plagiase un vers pentru o reclamă la un telefon mobil.
Prin anii 80, Cătălin Crișan cînta cu foc o melodie, ”Vorbește marea”, care plagia grosolan bucăți din ”Fantoma de la operă”, a lui Andrew Lloyd Webber. De rîsul curcilor e că Webber, la rîndul lui, era acuzat în Occident că a plagiat în ”Fantomă…” bucăți din ”Fata din Far West” a lui Puccini. Se întîmplă și la case mari!
Se plagiază pînă și moțiunile: acum doi ani, actuala putere depunea în parlament o moțiune de cenzură contra guvernului Boc al cărei text era copiat după un articol din presă.
În ultimii 22 de ani, mai ales, în România toată lumea a plagiat pe toată lumea. Miniștri, senatori, deputați, lideri de partid, procurori generali, medici, academicieni, artiști, scriitori, cercetători, inventatori, aproape nu există domeniu de activitate care să fi scăpat fenomenului de furt intelectual. În instanțele autohtone s-au judecat mii de procese de acest tip, multe de răsunet.
Mulți specialiști autohtoni din învățămînt spun, neoficial, că 80% dintre lucrările de doctorat și 90% dintre cele de diplomă sunt copy-paste după alte creații.
A fura intelectual e cel puțin la fel de rău cu a oferi șpagă pentru rezolvarea mai lesnicioasă a unor treburi. Imaginați-vă, însă, ce ar însemna pentru România să se ceară într-o zi tuturor celor care au dat vreodată șpagă să facă un pas în spate și să-i lase în față pe ceilalți: probabil eșalonul unu ar rămîne de-a pururi neocupat.
În consecință, spre binele unei țări de șmecheri și plagiatori, opriți scandalul plagiatelor pînă nu se răstoarnă România cu fundul în sus. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza