CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Opt voievodate

0 comentarii / 1591 vizualizări / 9 iunie 2011

Fac un mare exercitiu de imaginatie. Imi inchipui ca Presedintele Traian Basescu, pe mana premierului Emil Boc, ar putea intr-o luna, prin asumarea raspunderii, sa transforme Romania teritorial administrativa din temelii. Sa faca sa dispara judetele si sa puna in locul lor, asa cum a anuntat, opt voievodate. Peste litera si spiritul Constitutiei. Care prevede, in mod expres, ca pentru asa ceva e necesar un referendum. Peste capul Parlamentului. Unde, in Senat, Camera decizionala, Traian Basescu si-a pierdut majoritatea. Si impotriva oricaror reguli democratice. Sa vedem unde duc cele opt voievodate.
In urma cu 43 de ani, a avut loc ultima transformare administrativ teritoriala a Romaniei. Sub Nicolae Ceausescu. Un dictator comunist. Atunci au fost create judetele. Dar pana si Nicolae Ceausescu a prezentat acest proiect opiniei publice, un an intreg fiind consacrat dezbaterilor. Si cetatenii chiar au dezbatut. De pilda, initial, Braila si Galati erau un singur judet. La presiunea opiniei publice, au iesit doua. Apoi, tot sub dictatura comunista, a fost organizat un referendum. Cel putin, aparentele unui stat guvernat de o constitutie au fost pastrate. Dupa care au trecut ani de zile pana cand Romania s-a reasezat. Costurile au fost imense.
Crearea celor opt voievodate inseamna practic o concentrare a puterii de cel putin 5 ori mai mare. In loc de descentralizare are loc o centralizare. Daca intr-o luna apar voievodatele, tot intr-o luna apar si voievozii. Sau prefecti. Sau cum Dumnezeu vor fi numiti. In locul cui? In locul presedintilor consiliilor judetene. Care au fost alesi de populatie, in aceasta inalta demnitate locala. Ei si consiliile. Voievozii, care in acceptiunea lui Traian Basescu vor exista peste o luna, nu vor fi evident alesi. Ei vor fi numiti de Guvern. Adica de presedintele-jucator. Presedintele ii va dirija asa cum crede de cuviinta. Si este mai usor sa manipulezi 8 persoane numite, decat 41 de persoane alese, care mai au in spate si consilii tot alese. Ei vor fi subdirijorii alegerilor locale, care apoi vor determina, in buna masura, si rezultatele alegerilor parlamentare. (Sorin Rosca Stanescu)

Mai multe pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998