CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9700 RON UP | 1 USD = 4.5955 RON UP | 1 GBP = 5.8118 RON UP

Orban – aproape KO

8 comentarii / 4569 vizualizări / 16 decembrie 2020

Ludovic Orban a încasat azi două lovituri care, cel mai probabil, îi pun capăt amibiției de a redeveni premier, cît și carierei politice la vîrf, cel puțin o lungă perioadă de aici încolo. Prima a venit de la Iohannis, care a dat semnalul public că e gata să-l desemneze premier pe Florin Cîțu, a doua de la decizia USRPLUS de a nu-l accepta pe Orban premier. De aici încolo, e aproape case closed pentru fostul premier.

Președintele Klaus Iohannis a transmis azi că va accepta propunerea prezumtivei alianțe PNL-UDMR-USRPLUS, indiferent „că este Orban, că este Cîțu”.
De aici, mesaj clar atît către Florin Cîțu și susținătorii săi să reziste pe poziții în fața presiunilor taberei Orban, cît și către USRPLUS să se mențină neabătut pe linia anti-Orban.
La fel de interesant, Iohannis a reluat o teză deja folosită de liberali în aceste zile, aceea că negocierile pentru noul guvern ar putea dura ceva mai mult decît s-ar dori: „dați-mi voie să vă dau câteva exemple fără să nominalizez țările, dar puteți să căutați datele foarte ușor pe internet. Recent s-au finalizat negocierile pentru guvern într-o țară din Uniune după doi ani jumate de la alegeri. Într-o altă țară europeană s-a format guvernul acum mai mult timp după opt luni de negocieri. Deci vă dați seama că suntem foarte departe de acel calendar foarte extins. Nu mă înțelegeți greșit, nici nu vreau să ajungem la așa ceva, dar trebuie să avem puțină răbdare să vedem cum negociază partidele. Este posibil să se înțeleagă în coaliția de centru dreapta și să vină cu o propunere, asta aștept eu ca și președinte, să se formeze o majoritate și să-mi propună un nume”.

„Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun, dar vedeți că negocierile sunt negocieri, ele câteodată merg bine și rapid, pe urmă se opresc, iarăși pornesc. Nu cred că este bine să îi împingem prea tare de la spate pe politicieni, pentru a evita greșelile care s-au mai făcut în România în formarea coalițiilor, să nu se discute problemele sensibile și ele, după un timp, să ducă la ruperea coaliției. Prefer să discute problemele și cele sensibile, să găsească soluții sau să găsească abordări comune și după aceea să guverneze cu folos pentru români și pentru România”, a mai spus Iohannis.

Președintele dă semne că pregătește opinia publică pentru o perioadă mai lungă de încropire a noului guvern.

Atît doar că Ludovic Orban nu are timp la dispoziție.

Marea negociere cu USRPLUS și UDMR nu implică doar funcțiile din guvern, ci și pe cele de la vîrful Parlamentului.

Numai că cele din urmă se aleg întotdeauna înaintea guvernului.
În 2016, noul parlament s-a întrunit pe 20 decembrie, iar a doua zi, spre exemplu, Dragnea era instalat la șefia Camerei Deputaților.
Premierul Sorin Grindeanu avea să fie desemnat abia pe 30 de decembrie și votat abia pe 4 ianuarie.
Acum, noul parlament se întrunește pe 21 decembrie, astfel că e foarte probabil ca marți să avem președinți aleși la Senat și Cameră.
Ori, în condițiile băltirii negocierilor per ansamblu, e clar că alegerile respective se vor derula după alt tip de tratative, în afara subiectului guvernamental.
USRPLUS ar putea obține, bunăoară, șefia Camerei pentru Dan Barna în parteneriat cu PSD, care ar primi la schimb șefia Senatului. Ori viceversa. Cele două partide au la Cameră 165 de voturi din 329, exact majoritatea necesară, iar la Senat, 72 din 136, adică mult peste majoritatea necesară.
Caz în care Orban rămîne și fără barca de salvare a carierei, și fără monedă de schimb pentru guvern.

Blocajul politic s-ar agrava dramatic, deschizînd drum către o formulă agreată și de PSD, guvern de uniune națională, și foarte posibil și de președintele Iohannis, mai ales că preferatul său, Nicolae Ciucă, a fost acceptat într-o asemenea versiune de către PSD încă din februarie, după demiterea guvernului Orban prin moțiune de cenzură.
Într-un asemenea guvern Marcel Ciolacu ar putea obține un post de vicepremier cu 2—3 ministere grele în parohie, deloc neatractiv pentru cineva care are interesul să-și sporească în acest moment puterea politică și hegemonia în partid, după neașteptata victorie în alegeri.
Fără o majoritate clar conturată la negocierile de la Cotroceni, Orban – care ar putea fi tentat să încerce cu degetul marea unui guvern minoritar – l-ar băga pe Klaus Iohannis în conflict cu decizia CCR nr.85 din februarie, cînd aceasta a stabilit categoric:

„Candidatul desemnat de Preşedinte la funcţia de prim-ministru nu reprezintă alegerea exclusivă a Preşedintelui, ci reprezintă rezultatul unor consultări şi/sau negocieri dintre acesta şi partidul politic care are majoritatea absolută în Parlament sau a celor parlamentare, dacă nu există o atare majoritate(…)Desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă la bază convingerea Preşedintelui României că persoana desemnată va putea să coaguleze o majoritate parlamentară în vedere învestiturii Guvernului, fundamentată pe elemente cu caracter obiectiv ce decurg, pe de o parte, din consultările cu partidele politice parlamentare, iar, pe de altă parte, din compoziţia politică şi actele Parlamentului” se mai arăta în decizia CCR care a anulat desemnarea lui Orban drept premier.

La cum se prezintă situația în acest moment, Ludovic Orban, omul care se visează primul politician, probabil din istoria lumii, desemnat oficial premier de trei ori în mai puțin de un an, are nevoie de o minune pentru a-și salva viitorul politic. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. „ca este Catu, ca este Orban”…oricum Ciuca va conduce guvernul…Catu executa intocmai si la timp, el n-are vointa proprie nici cat Orban, doar ca in cercul lui de interese nu sunt tradatori – el e doar mana bancilor in guvern, interesele personale sunt aproape satisfacute, iar Orban, deja, nu-si mai poate controla interesatii…mai mult, membri de partid, mai ales pedelistii (ca astia sunt cei mai multi si au experienta intoarcerii armelor), si-au reorientat „afectiunea”…Apoi, Orban are si exemplele Dragnea si Basescu despre cum se poate iesi din politica, daca superi „angajatorul”…Daca Dragnea-si executa osanda si ramane in istorie ca al doilea detinut politic postrevolutionar dupa Nastase (n-ar fi sperat la asa onoare!), Basescu are cel mai rusinos tobogan spre ghena politicii…Orban nu stie inca ce cale i s-a rezervat, dar nici UTI nu l-a „denuntat” de capul lui…si nici conditia fizica nu-i mai permite sa sara destul de sus…

 2. Repet. Cheia problemei a fost demisia lui Orban din pozitia de premier. Nu este clar daca a fost ideea lui sau a altuia si nici de ce a facut-o el. Daca era ceva de reprosat lui Orban dupa alegeri, aceasta nu putea sa fie decat activitatea sa de lider al PNL, nicidecum cea de prim ministru. Si atunci, de ce s-a lasat el de domnie, stiut fiind ca Palatul Victoria este sursa reala a puterii politice in Romania?
  Raspunsul nu poate fi decat unul singur. Nu s-a lasat el singur de domnie ci I s-a sugerat sa o faca de o maniera de nerefuzat, de catre singura persoana care putea sa o faca, presedintele Iohannis. De ce a facut-o presedintele? Simplu, pentru ca presedintele vedea cateva mutari mai in fata si dorea sa se asigure ca guvernarea va fi sub un control strict in urmatoarele saptamani de nesiguranta politica, generata de imperativul instalarii unui guvern reformator si (suficient de) stabil in Romania. Pentru asta este nevoie de un premier reformator, tehnic, imaculat si incoruptibil. Dar cum sa-l pui in functie presupunand ca l-ai avea disponibil, daca nu ai loc de Orban? Cu Ciuca al nostru la butoane, problema poate fi apucata mai pe indelete. Nu am nicio indoiala ca noul guvern se va naste ceva mai tarziu decat credem noi in acest moment.

  Nu poti sa faci reforma statului cu oamenii lui Orban in guvern. Nu poti sa numesti ministri importanti cu care sa vrei sa reformezi statul roman cu persoane tocmite la taraba si trase de sfori de nistie ratati care colcaie in jurul actualei clase politice. Cum necum, in vanzoleala de dupa alegeri, beneficiind si de penibilele declaratii ale lui Orban, facute la cald, cum ca PNL ca ar fi castigat alegerile parlamentare, Ionhannis l-a pacalit pe Orban care si-a acceptat demisia de la palatul Victoria. Indraznesc sa presupun ca lui Orban I s-a oferit la alegere demisia din pozitia de lider al PNL sau cea din pozitia de sef al guvernului. Iar Orban a ales corect, din punctul sau de vedere, cel putin deocamdata, pe termen foarte scurt. Pe termen lung, Orban nu are multa libertate de manevra. Si asta pentru ca nu controleaza bine partidul. Daca l-ar controla, ar indrazni sa joace cartea castigatoare pentru el a unei guvernari cu PSD. Dar nu controleaza partidul si din aceasta cauza, nu indrazneste sa o joace, nici macar la cacealma. Realizam acuma si la ce sunt bune unele personaje feminine precum Alina Gorghiu si Raluca Turcan in conducerea PNL, ori aproape feminine precum Rares Bogdan (mereu gata). Lor, mai poti sa le ceri cate ceva, unora precum Vasile Blaga, Falca sau Motreanu, nu prea puteai.

  Aseara, Orban inca mai spera ca partidul va face scut in jurul sau si il va mentine pe calul alb de lider maximo. Ganduri de om bolnav. Prin refuzul sau de a ceda Ludovic Orban va atrage oprobiul public al dreptei nu numai impotriva sa ci si a intregului PNL. In paralel cu evenimentele legate de negocieri, ruleaza si alte documentare in care ne sunt prezentate dovezi irefutabile ca PNL nu este altceva decat „aceeasi mizerie” ca PSD, iar reformarea statului, pe cine intereseaza, daca intereseaza, nu poate fi facuta decat de presedinte si de USR. In concluzie, inainte de a fi executat de Cotroceni, Ludovic Orban se sinucide singur, pulitic, in asteptarea propriei sale executii.

  • A venit scriptul de la SRI?

   ” presedintele vedea cateva mutari mai in fata”

   Ce face retardatul de Iohannis? Hahahahahaha

   • Cine e seful guvernului pe ziua de azi, Parpanghele? E cumva Orban?
    Ciociolacu sau Dragnila Berbeleac? Puie Montila sau Tataie Cariceanu? tablagiu prostovan care esti tu tablagiu

    • Parpanghele, vă vede lumea cât de proști sunteți!

     Vă jucați de-a furatul bugetului pe fondul genocidului securist.

     • Parpanghele, bah!
      De multe luni de zile ma tot framanta o problema.
      Nu inteleg si pace de ce la voi la unitate va da desteptarea in fiecare zi la 6:00 dimineata si nu din ora in ora, asa dupa cum ar fi cazul vostru.

     • Prostovane, SRI-ul va deconta cele 200 decese pe zi, distrugerea sistemului sanitar și raptul din timpul pandemiei.

      Caracterul tău de securist jegos este irelevant. Apa e udă, securiștii sunt niște căcați proști!

 3. […] Scriam ieri despre o problemă spinoasă a actualelor negocieri pentru guvern, anume că ele vin la pachet cu funcțiile de conducere al Camerelor, mai ales Dan Barna fiind interesat de șefia deputaților.Doar că negocierile pentru guvern pot dura săptămîni – ne-a avertizat chiar Klaus Iohannis – în timp ce parlamentul se va tranșa zilele următoare.Ce ar putea face un om care își dorește cu ardoare șefia Camerei, precum Barna, dar care nu poate aștepta finalul negocierilor cu PNL și UDMR?Răspunsul e unul simplu: un aranjament de culise.Cum votul este secret, cu buletine, nimeni nu ar ști cine cum a votat.PSD și USR își pot împărți parlamentul: deputăția pentru USRPLUS, Senatul pentru PSD.Nu ar exista nicio înțelegere oficială cu PSD care să expună USRPLUS oprobriului public.Vina pentru rezultat se poate da, practic, pe oricine.Astfel, ambele partide ar bifa cîte o mare reușită în contul lor.Doar că pentru Ciolacu ar apărea o problemă imensă.Neputînd să revendice pentru sine șefia Camerei, pe care o vrea cu disperare Barna, ar însemna că promoveze drept numărul 2 în stat, la Senat, pe altcineva din conducerea PSD.Iar greii listei senatoriale a PSD sunt nume precum Gabriela Firea, Titus Corlățean, Paul Stănescu ori Vasile Dîncu.Oricare dintre ei, odată ajuns numărul doi în stat poate deveni un pol de putere suficient de mare încît să pericliteze scaunul lui Ciolacu.Soluția e cea anunțată azi de liderul PSD: toți cei sus pomeniți fac parte din conducerea centrală a partidului și nu vor putea obține funcții în Biroul Permanent. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998