CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Orban, despre scandalul Airbus: ”O golanie a Boeing”

0 comentarii / 1890 vizualizări / 11 februarie 2011

Wikileaks amorsează un nou scandal, documente postate pe net arătînd că firma Airbus ar fi încercat să mituiască oficiali români pentru a obține un mega-contract, în 2008. Omul care a încheiat contractul respectiv, Ludovic Orban, dezminte categoric acuzația, pentru Inpolitics, și spune că asistăm la ”o golănie a celor de la Boeing”.

Un document transmis în 2008 de Ambasada SUA de la Bucureşti Departamentului pentru comerţ de la Washington susținea, potrivit Wikileaks, că reprezentanții concernului franco-german EADS, care construiește și Airbus, ar fi încercat să mituiască oficiali ai guvernului român pentru ca aceștia să cumpere aeronave de acest tip, pentru înnoirea flotei Tarom.
Cel care deținea funcția de ministru al Transporturilor în acel moment, liberalul Ludovic Orban, afirmă, însă, că ”asistăm doar la o golănie a celor de la Boeing”.
Orban spune că la mijloc e vorba de un episod din răfuiala perpetuă a celor de la Boeing cu rivalii de la Airbus, iar România cade la mijloc în acest scandal, cu pierderile de imagine de rigoare. ”Nu a existat nici o tentativă de mituire din partea Airbus, nu s-a pus vreo clipă problema de așa ceva. La vremea cînd se discuta contractul respectiv, noi aveam anumite probleme cu Airbus, pentru că aveam în flota Tarom două aparate de ale lor care, fiind foarte mari, nu erau rentabile decît pe curse foarte lungi, gen New York sau Beijing, și cu grad de încărcare de peste 80%. Din acest motiv eram în discuții cu ei, la un moment dat, să le dăm aparatele înapoi și să ne dea, în schimb, patru avioane mai mici. Am vrut să îi dăm chiar lui Băsescu unul dintre acele Airbusuri, pentru că se tot văita că avionul lui de la Romavia nu face față cerințelor. În plus, noi mai aveam o problemă creată de dotarea Tarom atît cu Airbusuri cît și cu Boeinguri, ceea ce ne obliga sa avem două echipe diferite de întreținere, costurile fiind mai ridicate, astfel că am decis, la un moment dat, să ne axăm doar pe una dintre cele dou firme, indiferent care, ca să reducem costurile respective, în viitor. Licitația a fost cîștigată de Boeing pentru că a făcut oferta cea mai bună, dar după golănia asta cu Wikileaks, eu unul, sincer, i-aș trimite acasă cu contractul lor cu tot, așa ceva nu se face” mai spune fostul ministru.

Interesant de menționat, acum mai bine de un deceniu a existat un alt scandal similar în România, dar ”pe invers”, după că Tarom a achiziționat cinci aeronave Boeing, intermediar al afacerii fiind un american apropiat al lui Petre Roman, l-am numit pe Philip Herbert Bloom, arestat ulterior, în SUA, tocmai pentru dare de mită la nivel înalt. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998