CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Orban o da la intors de frica alegerilor din SUA: legea 5G, aminata pentru la anul

1 comentariu / 3900 vizualizări / 2 noiembrie 2020

O schimbare bruscă de poziție a guvernului României în raport cu celebra lege 5G; conform unei dezvăluiri făcute azi de Ludovic Orban, aceasta a fost decăzută din statutul de maximă urgență și va fi dezbătută în parlament abia anul viitor. Premierul nu explică de ce a lăsat-o mai moale, hodoronc-tronc, dar e clar că la mijloc e frica de o perspectivă neplăcută, din acest punct de vedere cel puțin: alegerea lui Biden ca președinte.

”Avem un proiect de lege care este aproape gata, așteptăm un nou Parlament, nu avem încredere că actualul Parlament poate să adopte proiectul de lege. Va stabili câteva reguli legate de licitația 5G, proiectul de lege ține cont de Memorandumul care a fost convenit cu SUA și care ne oferă garanții că în urma licitației cu 5G poate să fie selectată o firmă care să nu ne creeze probleme de siguranță națională sau care să nu ne afecteze diferite domenii de activitate.” a spus Orban pentru Europa Liberă, azi.

Să amintim pe scurt cîteva fapte.

Scriam la începutul lunii septembrie despre precipitarea bruscă a evenimentelor în cazul legii 5G, punctînd eforturile administrației Trump de a intra în alegeri cu anunțul a cît mai multe victorii în lupta cu chinezii, la loc de cinste stînd blocarea Huawei în Europa.

”Anul trecut, în iunie, guvernul adopta prin HG Strategia 5G pentru România, care stabilea că anul acesta trebuie să avem deja implementată tehnologia în cîteva mari orașe, cu București în frunte.
Pentru asta, licitația 5G trebuia organizată pînă la finele anului trecut.
În august, Iohannis era chemat intempestiv la Casa Albă pentru a i se înmîna de către Trump un ”to do list”, cu problema 5G în frunte, și se semna de acum celebrul Memorandum pe subiect, ținut la secret cîteva luni.
Cum se știe, licitația nu a mai avut loc în toamnă, nici în primăvara acestui an, nici în vară. Noul termen este ultimul trimestru din 2020.
Pe 4 august, aproape pe șest, ministerul Comunicațiilor lansează spre dezbatere publică mult așteptatul ”Proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G”, elaborat strict după normele Memorandului.
După doar cîteva zile de la expirarea celor 13 zile, reprezentanții autorităților (minister, ANCOM șamd) organizează o ședință de dezbatere publică pe marginea proiectului cu reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri – inclusiv șeful Huawei România – ai presei etc.
E și mai clar că se merge pe repede înainte.
După alegerea sa ca lider al PSD, la congresul recent, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, face o afirmație foarte interesantă: devenit incompatibil, conform legii, el anunță că rămîne la șefia autorității – speculînd perioada legslă în care poate opta – pînă cînd proiectul guvernului va intra în dezbatere parlamentară:
”Cred că în următoarele două-trei săptămâni intră acest proiect în dezbatere parlamentară, într-o formă care transpune cât se poate de clar memorandumul. Poziţia mea e cât se poate de clară şi v-o transmit încă o dată: susţin total transpunerea memorandumului cu Statele Unite, fără niciun fel de nuanţe, semnat anul trecut între noi, Guvernul României, România, până la urmă, şi Statele Unite ale Americii. E un memorandum care în săptămânile viitoare îşi va găsi transpunere în legislaţie, pentru că memorandumul nu ţine loc de lege”. ” scriam în analiza amintită.

Și mai avansam ipoteza că, presat de timp, guvernul Orban va recurge chiar la asumarea răspunderii pentru trecerea cît mai rapidă prin parlament a legii dorite de Trump.

Numai că timpul a trecut și, ce să vezi?, guvernanții noștri parcă au uitat de legea 5G. Iar acum, Orban vorbește de lăsarea ei în grija viitorului parlament, ceea ce înseamnă cel puțin primăvara anului viitor.

De unde marea schimbare a guvernanților noștri?
E simplu: ultimele săptămîni au adus cu ele nenumărate dezbateri și analize internaționale pe marginea unui subiect fierbinte: speranțele îndreptățite ale chinezilor că Joe Biden, dacă va fi ales președinte, va renunța la embargoul asupra giganților IT chinezi, chiar dacă agenda sa promite constrîngeri dure asupra Chinei în privința acordurilor de mediu.

Altfel spus, președintele Biden ar putea tolera Huawei, spre deosebire de președintele Trump. Cum regimul Iohannis-Orban nu deține vreo Mama Omida care să le garanteze victoria lui Trump, a ales cea mai facilă soluție: tărăgănarea legii 5G, cel puțin pînă după alegerile de mîine, cînd s-ar putea lămuri dacă nu cumva e cazul să șteargă cu buretele declarațiile belicoase anti-Huawei și să aibă vreo ”revelație” de ultim moment: la urma-urmei, ce avem noi cu băieții ăștia de la Răsărit? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Mai probabil slugoii securiști au sărit în poziție de drepți fără să ia în calcul niscaiva detalii gen legi.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998