CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Orban – pionul DNA, Ciolos, USR si misiunea lichidarii PNL

0 comentarii / 4938 vizualizări / 12 decembrie 2017

Pe măsură ce lațul justiției se strînge în jurul gîtului lui, președintele PNL face jocuri politice aparent tot mai aiuritoare. Că declarația afaceristului Urdăreanu, la ultimul termen al procesului de corupție al lui Orban se anunță de-a dreptul periculoasă și anunță zile negre pentru liberal e una; dar că printre cei care vor deconta problema Orban va fi și PNL e cu totul alta. În fapt, pare că Orban și-a propus drept misiune îngroparea deplină a partidului Brătienilor. Și dacă liberalii nu se trezesc rapid, ar putea chiar să reușească.

O înduioșătoare poveste de dragoste se țese în aceste zile între PNL, USR și viitorul partid al lui Cioloș, tocmai anunțat public de fostul premier. Cele trei forțe au participat la o ședință alături de cîteva ONG-uri, apoi au descins în stradă, umăr la umăr, protestînd față de putere.

Drept e, ce-i mai frumos pe lume decît unirea, cum ar fi spus Moș Ion Roată?
Numai că și el a avut dificultăți în a înțelege principiile unirii, așa cum erau enunțate de boier.
Nici noi nu prea înțelegem ce beneficii va aduce unirea celor trei partide sus-pomenite.
Despre fuziune nu a suflat nimeni un cuvînt, și ar fi extrem de complicată o asemenea manevră, atît timp cît liberalii nu au reușit nici pînă azi, după trei ani și jumătate, să digere complet fuziunea cu PDL.

Cît despre alianță, rîd și curcile.
Se știe foarte clar, azi, că unul dintre motivele eșecului PNL în alegerile locale și de parlamentare de anul trecut s-a numit USB, respectiv USR.

Pentru simplul motiv că oamenii lui Nicușor Dan au luat voturi nu de la PSD, ci de la PNL.

Lucru care a și stîrnit furia liberalilor, după alegeri.

Despre USR, se vorbește insistent că e o creație sută la sută a serviciilor secrete, care aveau nevoie de o structură devotată în interiorul parlamentului după decesul cazonei UNPR.

PNL, în schimb, e singurul partid din ultimul deceniu și jumătate care a încercat o opoziție la imixtiunea serviciilor în politică și economie și care a luptat pentru adoptarea unor legi clare și democratice ale siguranței naționale.

În prezent, USR, ca orice construcție improvizată, se cam face țăndări. Ori, cînd partidul de unică folosință se consumă, e nevoie de o soluție alternativă.
Așa se face că e lansată la apă varianta B, adică partidul lui Cioloș, în uralele lui Ludovic Orban.

Ca și USR, noul partid va trage voturi tot din zona dreptei, că doar nu o să dea atacul la fanii PSD.
PNL avea pînă acum o căpușă, tocmai s-a pricopsit cu două. Exact cînd partidul începuse să mai urce nițel în sondaje, s-a trezit că e aruncat pe masă partidul lui Cioloș.

La ce ar duce o alianță politică PNL-USR-România 100?

La o regrupare a voturilor PNL de acum un an-doi?

Defuncta CDR măcar avea o logică: sub aceeași pălărie erau adunate voturi de dreapta, de la PNTCD și PNL, de stînga, de la PSDR, etnice, de la UDMR, voturi de la intelectuali, prin Alianța Civică etc.

Alianța neoficială constituită în aceste zile ar recupera doar voturile liberalilor, dar sub o pălărie triplă, totuși.
A cărei locomotivă încă nu e clar determinată: Cioloș sau Orban?

Mai ales că Orban face niște meandre de-a dreptul amazoniene. La începutul acestui an, anunța că fostul premier a binevenit în PNL, deși acesta cochetase cu ideea de a fi premierul liberalilor pînă s-a răzgîndit și i-a abandonat de tot. În martie, liberalul dădea înapoi: ”A fost greşeala noastră că l-am desemnat candidat ca prim ministru pe Cioloş din partea PNL. Cioloş datorează toate funcţiile pe care le-a deţinut, PNL-ului”.

Într-un interviu dat ieri Deutsche Welle, Orban declara: ”Dacian Cioloș e oricând binevenit în PNL. Și el, și alți colaboratori de-ai săi. PNL l-a sprijinit pe Dacian Cioloș în toate funcțiile pe care le-a deținut, atât la nivel național cât și european. Cred că Dacian Cioloș poate oricând să vină în PNL – dacă își dorește”.

Dar nu sunt decît 3-4 luni de cînd același Orban tuna de la tribuna congresului liberal, promițîndu-le delegaților că nu va mai tolera în partid stranieri parașutați fără merite, precum Cioloș:

”Niciun stranier pe o functie pe care PNL poate sa depuna candidat sau sa numeasca, in locul celor merituosi din PNL. Chiar daca l-ar chema Dacian. Exista mii de Dacieni Ciolosi in PNL, care nu au avut norocul lui sa fie sprijiniti ca ministru, comisar european, prim-ministru si el sa nu vina in PNL, sa se intoarca cu spatele la noi. Acesti Dacieni Ciolosi care nu au avut acest noroc sunt in PNL, alaturi de noi, si sa dea Dumnezeu sa ii putem scoate la suprafata”.

După ce și a umflat mușchii contra USR și a lui Cioloș luni de zile, în anul de după eșecul electoral, PNL dă semne de deschidere fix către cei care l-au îngropat politic.
În locul unei bătălii teribile, în care să calce pe cap orice concurent de dreapta și să tranșeze disputa privind adevăratul reprezentant al acesteia în politică, PNL-ul lui Orban pare dispus să se lase parazitat încă și mai tare.

Ar trebui să le dea de gîndit liberalilor faptul că următorul test electoral va fi al alegerilor europarlamentare, iar Cioloș și mulți useriști sunt personaje destul de bine asimilate Bruxellesului, ceea ce i-ar putea face pretendenți de temut la fotoliile europene.
Asta, în cazul unor candidaturi separate ale celor trei partide.
În cazul unei candidaturi de grup, există riscul ca liberalii să se aleagă cu mai puțin euroaleși decît a luat în 2014.

Fuziunea cu PDL a dovedit cu prisosință anul trecut că nu mereu 1+1 fac 2, uneori îți mai dă și 0,5 ori mai puțin.
Nu știm dacă PNL va merge într-o alianță cu USR și cu partidul lui Cioloș, în 2019.
Sigur e, însă, că toleranța la fărămițarea și mai accentuată a dreptei are toate șansele să-l coste scump.

În locul bezelelor către USR și România 100, liberalilor li s-ar putea returna bolovani în cap.

Dar, la urma-urmei, poate că acolo sus, în laboratoarele politicii, asta se și dorește: aplicarea loviturii de grație liberalilor și înlocuirea lor cu o formațiune cu ordin de zi pe unitate în locul platformei-program. Totul, cu ajutorul neprecupețit al unui lider politic care nu știe clar dacă Paștele îl prinde la masa bucatelor ori la pușcărie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998