CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Orban si noul slogan al PNL: ”Pentru noi insine!”. Si niscaiva afaceri cu gaze

6 comentarii / 4636 vizualizări / 27 noiembrie 2018

Mișcare cel puțin neașteptată a PNL și a lui Ludovic Orban, bătută în cuie ieri, prin decizia Biroului Executiv al partidului. Mai precis, Biroul Executiv al PNL a decis demararea campaniei ”PNL aduce gazul românesc în casele românilor” după cum aflăm din gura liderului liberal însuși. Marea întrebare, însă, e dacă pe Orban îl arde grija de români ori doar față de propriul buzunar.

„PNL aduce gazul românesc în casele românilor” – este titlul campaniei liberalilor, aprobată ieri în cadrul Biroului Executiv, care are ca scop extinderea racordării localităţilor la reţeaua de gaz.

”Am stabilit, practic, desfăşurarea acestei campanii, am stabilit localităţile în care vom face campanie pentru a susţine înfiinţarea distribuţiei de gaz natural şi conectarea la magistralele de gaz natural, de asemenea, corecta informare a cetăţenilor din fiecare localitate care nu este conectată la reţeaua de gaz să susţină proiectul nostru. Am mandatat grupurile de consilieri locali din toate aceste localităţi să iniţieze proiecte de hotărâri în vederea demarării studiilor de fezabilitate, astfel încât, la momentul la care încep să intre bani în bugetul României în urma demarării exploatării gazelor naturale de la Marea Neagră, să se poată începe un plan naţional de racordare a localităţilor şi a cetăţenilor români la gazul natural”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului, după şedinţa BEx.

El a subliniat că, deşi România este printre ţările cu cele mai mari resurse de gaz natural din Uniunea Europeană, are cel mai mic procent din populaţie racordat la reţeaua de gaz, doar 36% dintre cetăţeni.

„Din 2012, de când PSD a revenit la putere, nicio localitate nu a mai fost practic conectată la reţeaua de gaz, nu s-a mai înfiinţat nicio distribuţie, pentru că PSD a interzis autorităţilor locale să se implice în realizarea acestor înfiinţări de distribuţii”, a susţinut Ludovic Orban.

Spuneam în deschidere că e o mișcare neașteptată, și asta din două motive: unul, pentru că Orban și PNL ne-au cam obișnuit cu o pasivitate politică aproape totală, cu excepția plîngerilor la Parchet ori la CCR.
Al doilea, pentru că o asemenea campanie e specifică mai degrabă anilor cu alegeri locale, pentru că din poziția de partid neaflat la putere mare lucru nu prea se poate face, cel mult presiuni pe guvern să deblocheze situația.
De ce nu păstrează PNL acest glonț pentru viitoarea campanie electorală și-l trage încă de pe acum?

O primă explicație ar fi că pe Ludovic Orban îl preocupă foarte mult soarta românilor nebranșați la gaze și vrea să le rezolve problema cu orice preț.

Există însă și o a doua posibilă explicație: Orban a decis să adopte un nou slogan liberal, ”Pentru noi înșine!”.

Să o luăm metodic: prin iulie, Orban tuna și fulgera:

”De când PSD a revenit la putere, din mai 2012, niciun cetăţean român, nicio localitate nu a mai înfiinţat o distribuţie de gaz locală, pentru că ei au mutat la Ministerul Economiei (procedura –n.r.) şi Ministerul Economiei, în cea mai mare parte, a fost condus de ei şi nu a aprobat niciun proiect de înfiinţare a instituţiilor locale de gaz. Este absolut penibil ca în România, care este o ţară care are gaz, este una dintre puţinele ţări care beneficiază de resurse de gaz aproape suficiente pentru consumul intern, să ţii 65% din populaţie neconectată la reţeaua de gaz”.

În septembrie, același mesaj, la dezbaterile privind legea off-shore:

”Vom propune un amendament de utilizare a acestor resurse financiare pe care le obtine statul roman de pe urma exploatarii pentru doua tipuri de obiective: pentru finantarea constituirii de retele de distributie a gazului in toate localitatile unde nu exista distributie de retele a gazului si finantare pentru a conecta localitatile la retelele de gaz natural, astfel incat sa beneficieze cei 65% dintre cetatenii romani care astazi nu beneficiaza”.

Legea off-shore s-a votat, dar Orban nu se lasă și revine cu ideea unei campanii naționale duse de tot partidul în favoarea dreptului autorităților locale de a înființa distribuții de gaze, inclusiv prin angajarea unor firme private care să se ocupe de problemă.

În aprilie anul acesta, siteul PSNews dezvăluia că șomerul din fruntea PNL, cum era cunoscut Ludovic Orban, nu era chiar șomer: el figura ca angajat, cu un contract de muncă part-time, încă din data de 20.12.2017 la SC Revicond Canaltech SRL, specializată în construcții și renumită în sfera companiilor ce au obținut contracte cu statul. ”Concret: Orban este plătit de o firmă care ia bani de la stat și care – mai mai mult – încasează bani de la primării și județe conduse de liberali. Posibil conflict de interese?” se întrebau jurnaliștii la acea vreme.

O lună mai tîrziu, însă, firma care îi dă salariu lui Orban și condusă de un apropiat al său, Daniel Ioan Boca, și-a schimbat obiectul activității principale, intrînd în operațiuni cu gaze.

Dezvăluirea a fost făcută abia luna trecută tot de către presă, siteul DCBusiness relatînd că ”Mişcarea de business reiese dintr-o notificare făcută la ONRC de către acționarii companiei SC Revicond Canaltech SRL, cu sediul în satul Naza, comuna Sâncraiu de Mureș, de la care Orban primeşte leafă şi unde lucrează în regim part-time În urma acestei decizii, activitatea principală a societății a devenit, începând cu 31 mai 2018, cea potrivit clasificării CAEN 0620, respectiv “Extracția gazelor naturale”. Obiectul secundar de activitate este “activități de servicii conexe extracției petrolului brut și a gazelor naturale”.

În luna iunie, ”Jurnalul național” relata și el că lui Orban i-au amenajat patronii un ditamai biroul la București, într-o clădire modernă, ca să nu mai fie luat peste picior că lucrează de la distanță.

Aproape imediat după ce și-a luat în primire biroul, liderul PNL a declanșat de acum celebra campanie ”Să branșăm românii la gaze”, din poziția – coincidență interesantă! – de angajat al unei firme care tocmai s-a decis să se ocupe de activități cu gaze naturale.

Cum spuneam, o simplă coincidență. Ori poate nu? (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: oltenasul.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. Chiar nu are nimeni curajul sa-i spuna acestui individ cat este de penibil ? Prin vocea lui, PNL-ul nu atrage noi membri, ci ii indeparteaza si pei cei pe care ii mai are!

  2. Dupa cum s-a stabilit, numai politicienii din PSD incalca legea.

  3. Bulgaria intra in Schengen de la 1 ianuarie!
    Nu va e bah rusine cu pesedeaua voastra? Rati-ai dk de prostovani nemancati. Mai indraziniti sa va aratati public pe undeva?

    • Marș, mă, secujrist prost, cu zoaiele tale și cu schengenul pentru proști, la orice preț.

  4. […] acțiune mare, pe agenda guvernului: ditamai premierul Ludovic Orban, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ministrul Transporturilor, Lucian Bode și ministrul […]

  5. […] acțiune mare azi, pe agenda guvernului: ditamai premierul Ludovic Orban, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ministrul Transporturilor, Lucian Bode și ministrul […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998