CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9578 RON DOWN | 1 USD = 4.6350 RON DOWN | 1 GBP = 5.7669 RON UP

Orban si PNL, despre asumarea raspunderii: ”Exercitarea abuziva duce la incalcarea separatiei puterilor”

2 comentarii / 2512 vizualizări / 12 decembrie 2019

Premierul Ludovic Orban a anunțat, azi, că, pînă la începutul săptămânii viitoare, va decide dacă își asumă răspunderea pentru legea bugetului de stat. Confruntat cu acuzația că e o procedură nedemocratică în acest caz și o premieră absolută, Orban a replicat, sec, că ”PNL e mai democratic când îşi angajează răspunderea decît PSD când trimite în dezbatere parlamentară proiecte de legi”. Altfel spus, Orban nu vede nicio problemă în a adopta bugetul de stat prin asumarea răspunderii.

Interesant de remarcat, însă, cu niște ani în urmă vedea lucrurile radical diferit. Și nu doar el, ci tot partidul său.

Majoritatea actorilor politici, de la PSD la UDMR ori USR au avertizat, pe rînd, în aceste zile, asupra derapajului antidemocratic pe care l-ar constitui adoptarea bugetului de stat nu în parlament, prin dezbateri, ci prin asumarea răspunderii guvernului. În plus, Constituția României face o anume diferențiere între legea bugetului și alte legi, dedicîndu-i un articol special, 138, în care vorbește despre obligația guvernului de a trimite bugetul parlamentului spre adoptare.
Toate acestea nu îl impresionează pe Ludovic Orban și PNL, în ansamblu.

Acum fix nouă ani, însă, Orban & comp aveau cu totul alte principii. Să le reamintim:

În 15 decembrie 2010, deputații PNL, cu Ludovic Orban în frunte și susținuți de pesediști, depuneau o sesizare, cu nr.17.618, la Curtea Constituțională, contestînd asumarea răspunderii guvernului Boc – liberalul de frunte de azi – pe legea educației naționale.

Ce anume deranja liberalii în primul și în primul rînd?

Simplu:

”Se apreciază că sunt încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (4) şi (5) coroborate cu dispoziţiile art. 61 alin. (1) şi ale art. 114 din Constituţie. Astfel, menţionându-se Decizia Curţii Constituţionale nr. 1.557 din 18 noiembrie 2009, deputaţii consideră că Legea educaţiei naţionale este neconstituţională în ansamblul său, adoptarea acesteia fiind realizată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea răspunderii de către Guvern.

Posibilitatea Guvernului de legiferare – ca autoritate legislativă delegată – nu poate fi neîngrădită, această prerogativă nereprezentând un drept nesusceptibil de exercitare abuzivă, deoarece în caz contrar s-ar permite eludarea principiului fundamental al separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţia României.”(s.n.)

Și tot liberalii mai semnalau:

”Acceptarea ideii potrivit căreia Guvernul îşi poate asuma răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar ar semnifica transformarea acestei autorităţi în putere legiuitoare, interferând cu atribuţiile de legiferare ale Parlamentului, şi ar fi de natură să încalce în mod flagrant dispoziţiile art. 1 alin. (4) şi ale art. 61 alin. (1) din Constituţie”.

Acum, Orban și liberalii nu mai sunt de părere că asumarea răspunderii guvernului e o soluție rezervată situațiilor ieșite din comun și își anunță disponibilitatea de trece nu unul, ci o serie întreagă de proiecte de lege în acest mod. Vorba seniorului Coposu, icoana dreptei autohtone: ”Negociem orice, numai principii nu!”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Securitatea face ce vrea.
    Asta e de 60 de ani in Romanica noastra scumpa.

  2. Daca unii au zis ca Iohanis e basescu next level, de ce n-ar fi si Orban Boc reincarcat?! oricum, asta e rezultatul „viiziunii” (de cosmar?!) a unui singur om, este evident ca nimic din ce face „guvernul meu” 2 nu e fara acceptul, ori chiar la initiativa guwernerului din deal…Interesant ca un individ incapabil sa se imbogateasca prin mijloace licite are pretentia sa conduca o tara, detinand toate parghiile si guvernul si presedintia si parlamentul si serviciile/armata…ca e total neconstitutional pare sa fi devenit doar un detaliu pentru alcatuirea cu fatza umana…Basescu se visa si el Ceausescu, nu i-a iesit ca era prea „zglobiu”, astuia-i iese poza de prost solemn (il ajuta si fatza), doar cu lacomia n-a nimerit-o si nici puscarie (inca) n-a facut, desi motive ar cam fi…parca-am fi in bancul ala cu „mai rau nu se poate…” si viata ne demonstreaza ca se poate…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998