CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ordin pe unitate: ciuruiți doctorii

1 comentariu / 2062 vizualizări / 20 august 2015

Guvernul lansează o bombă. Se legalizează şpagă. Dar numai în cazul medicilor. Intenționează Victor Ponta să pună capăt unei tragedii pentru o singură categorie socio-profesională? Ignorând soarta celorlalte? Și chiar aceasta este soluția? Ca medicii, în loc să-și primească banii, venit de la instituție, să-i obţină de la pacienți? Cine pierde și cine câștigă? Cine iese umilit din această afacere?
Pentru a mă face mai bine înțeles, voi relata, foarte pe scurt, o întâmplare petrecută nu cu mult timp în urmă. Undeva, într-o localitate cât se poate de obișnuită, în zona centrală a Italiei. De la malul mării. Ceva între Mangalia și Costinești. Cum-necum, acolo se adună, de zeci de ani, este o tradiție, circa douăzeci de familii de români. Toți sunt medici. Originari din zona Clujului. Sunt prieteni, vin acolo din toată Europa pentru a-și petrece vacanța împreună. Am avut onoarea să mă aflu printre ei. Nu am auzit niciun medic afirmând că a plecat de bunăvoie din România. Toți deplângeau modul incorect în care sunt tratați, în țara noastră, acești profesioniști. S-au dus de nevoie. O duc bine în statele Uniunii Europene, dar continuă să-i deplângă pe confrații lor. Care este una dintre semnificațiile acestei situații?
Judecând brutal, doar în cifre, formarea unui medic specialist costă statul român, începând de la învățământul preșcolar și până la sfârșit, circa 140 de mii de euro. Anual, pleacă din această țară mii și mii de medici. Într-un fel este un cadou pe care, generoasă Românie, îl face statelor Uniunii Europene, lepădându-se gratuit de unii dintre cei mai valoroși specialişti. Vorbim, de-a lungul anilor, de miliarde de euro. Putem privi situația și dintr-o altă perspectivă. Mulți medici rămân, totuși, strângând din dinți, în România, acceptând să fie jumuliți de stat, plătiți în halul în care sunt plătiți. Încercând să facem o diferență cu ceea ce ar fi, cât de cât, rezonabil să primească, în schimbul muncii lor, descoperim, cu ușurință, că un medic, care nu pleacă de tot, își plătește, cu vârf și îndesat, de câteva ori mai mult investiția. Statul român iese într-un mare câştig. Dar chiar și un medic care pleacă după cinci – zece ani și-a plătit, între timp, studiile, pentru că a fost remunerate așa cum a fost. Statul român rămâne cu buza umflată doar în situaţia întâlnită, din păcate, din ce în ce mai frecvent, în care un medic specialist părăsește România de îndată.
De fapt, de ce unii pleacă, iar alții se încăpățânează să rămână în România? Din simplul motiv că o bună parte dintre cei care rămân, pentru a-și câștiga cât de cât o existenţă decentă, lucrează și la stat și în clinici private, făcând niște eforturi, uneori, supraomenești. Aproape fără excepție, ei acceptă „atenţii” din partea pacienților. Nu sunt prea mulți cei care le și pretind. Numai că aceste „atenţii” sunt considerate, toate, ilegale, iar medicii sunt vânați de către procurori. Și trimiși pe capete după gratii. In paranteză fie spus, în urmă cu mai mulți ani, am fost la un consult la Viena. La o clinică particulară. Am plătit cu chitanță. Profesoară universitară care m-a consultat, m-a invitat însă a două zi și la clinică universitară unde, pur și simplu, mi-a cerut o sumă de bani la negru. Nu a fost un cadou pe care i l-am oferit. Pur și simplu, mi-a pretins. Acolo nu e corupție. La noi este.
Și acum, vine Guvernul Ponta cu cea mai trăsnită idee posibilă. Să le legalizeze medicilor aceste „atenții”, dacă ele nu sunt pretinse, dacă sosesc la sfârșit, dacă sunt declarate pentru a fi impozitate. Care este șmecheria? Guvernul s-a gândit că deși în Constituție scrie negru pe alb că statul trebuie să aibă grijă de cetățenii săi, în loc să-i plătească el pe medici, ar fi mai bine să lase asta tot în seama pacienților. Spitalele și policlinicile de stat îi remunerează ca pe niște sclavi, dar, în generozitatea lui, cetățeanul român va acoperi diferența. Umilință mai mare pentru medici nu există. Mă și mir că, în acest moment, nu sunt toți în stradă. În plus, statul mai vrea să și impoziteze şpaga. Dar cum Dumnezeu s-a gândit Victor Ponta să evalueze litra de țuică, găina sau punga cu mere? La mercurial? Dacă, Doamne fereşte, un medic subevalueaza kilogramul de brânză primit ca „atenţie”? Atunci el comite un fals în declarații. Fraudează statul. Este evazionist. Spală bani. Și, cu certitudine, face parte și dintr-un grup criminal organizat. Capul medicului este pus pe butuci.
Nu ar fi mai simplu ca în ceea ce privește creșterea graduală, cu bani de la buget, a veniturilor unor categorii socio-profesionale, cum sunt medicii, profesorii, gardienii din închisori și așa mai departe, liderii partidelor politice să se adune la un loc, să încheie și să semneze un pact valabil pe cel puțin pe douăzeci de ani? Care, eventual, ar putea deveni și lege? Poate că astfel, mii de medici români, dar și alți profesioniști nu ar mai umbla hai-hui prin lume și văzând, totuși, o lumină la capătul tunelului, ar rămâne alături de pacienți în România. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. si asta pentru ca nemernicul de criminal iliescu a dat tara in 1990 tuturor banditilor sa o fure si de asta am ajuns azi asa de rau. iar psd-ul a continuat sa mimeze reforma. fmm de psd

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998