CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ordonanta anticipatelor merge la lada de gunoi

6 comentarii / 3031 vizualizări / 19 februarie 2020

Era de prevăzut. În această ordonanță, emisă într-o noapte împreună cu alte 24, în mare viteză și în mare pripă, în ultimul moment al Guvernului Orban 1, există extrem de multe inadvertențe. Comise din prostie. Dar și multe alte prevederi introduse intenționat. În scopul de a favoriza PNL și USR. După ce piatra a fost aruncată dintr-o singură mișcare în lac și a făcut uriașe valuri, parlamentarii se străduiesc acum să repare greșeala. Pas cu pas. Într-un proces anevoios. La fel cum se va întâmpla și cu cele mai multe ordonanțe din lotul celor 25. Dar prima care merge la lada de gunoi e ordonanța anticipatelor.
A fost extrem de ușor pentru Ludovic Orban al românilor – a nu se confunda cu Orban al II-lea Nebunul al austriecilor, un împărat alcoolic – ca în doar câteva ore, în ceas de noapte, fără niciun fel de dezbateri cu reprezentanții instituțiilor implicate și specializate, fără avizele necesare de legalitate, să emită 25 de ordonanțe de urgență, între care și această ordonanță a anticipatelor. Și este extrem de greu și consumă foarte mult timp din tipul Legislativului, pe care noi toți îl plătim, pentru a fi desfăcut acest nod încâlcit de către PNL. A avut loc mai întâi, așa cum preconizam, o dezbatere în Comisia juridică a Senatului. Verdictul a fost clar. Legea e rea. Azi, în plenul Camerei superioare, se va vota o lege de respingere a ordonanței. După care ciclul se reia în Camera Deputaților, care este decizională. Apoi legea de respingere va face un du-te-vino Parlament-președinte și, probabil, va încărca și timpul judecătorilor Curții Constituționale. În cele din urmă, ajunge la lada de gunoi.
Dar de ce ajunge această ordonanță la lada de gunoi? Dintr-un motiv cât se poate de simplu. Ea scurtează semnificativ termenele în care, după ipotetica dizolvare a Parlamentului, Guvernul poate fixa desfășurarea alegerilor parlamentare înainte de termen și, implicit, perioada de campanie electorală. Această scurtare săvârșită în multiple moduri favorizează două partide aflate în luptă politică cu celelalte partide, care astfel sunt defavorizate. Se creează deci în plin an electoral un avataj nedemocratic pentru una dintre părți. În al doilea rând, prin ordonanță se stabilește un precedent extrem de periculos. În sensul că fiecare poate vota oriunde. Un cetățean din Constanța poate vota parlamentarii din Iași. Și așa mai departe. Se creează astfel o uriașă masă de manevră potențială pentru fraudarea procesului electoral. Practic, o harababură care va pune Autoritatea Electorală Permanentă în imposibilitatea de a descoperi și sancționa fraudele.
Nu insistist deloc întâmplător asupra acestui aspect al fraudelor. Am în față experiența unui tânăr, Daniel Scurtu, care, pe la mijlocul anului trecut, m-a surprins prezentându-mi un proiect pe care l-a elaborat în vederea implementării în România a unui noi sistem de vot mult mai bine securizat. El s-a dus cu acest proiect la toate partidele. L-a pus la dispoziția celor mai importanți lideri politici și vectori de opinie. Și, cu o nepăsare tipică societății în care trăim, a fost mereu și mereu cu eleganță trimis la plimbare. Dar nu s-a descurajat. În 24 iunie anul trecut, a întocmit o petiție pe care a postat-o împreună cu proiectul său pe nenumărate site-uri și în primul rând pe site-urile formațiunilor politice. Și pe site-ul PNL. Și pe pagina doamnei Cristina Trăilă, care, deloc întâmplător, a fost plasată de PNL în postura de vicepreședinte al Comisiei însărcinate cu cercetarea fraudelor de la alegerile precedente. Deloc întâmplător, pentru că această doamnă Trăilă e parte a clanului de afaceri și securiști care l-a finanțat pe Ludovic Orban, până când acesta a ajuns președinte al Partidului Național Liberal. Postările lui Daniel Scurtu, cel puțin o parte dintre acestea, au fost șterse atât de pe site-ul PNL, cât și de pe pagina personală a doamnei Cristina Trăilă. Cerându-i-se o explicație, aceasta a spus că nu s-a ocupat personal de radierea lui Daniel Scurtu, operațiunea fiind făcută de colegi ai dumneai de la PNL. Și mă opresc aici cu această paranteză. Precizând însă că ea are rolul de a semnala faptul că avem o clasă politică care, în general, este mai degrabă interesată de perpetuarea fraudelor electorale decât de evitarea acestora. Din această perspectivă, PSD joacă în acest moment un rol pozitiv, numai și numai pentru că se află în opoziție.
Vor mai trece câteva luni bune până când mizeria născută peste noapte în Guvernul Orban va fi anulată. La fel de dificil va fi pentru Legislativ, pentru instituția Avocatului Poporului și pentru Curtea Constituțională să scoată din balta noastră politică și celelalte pietre aruncate de Ludovic Orban în noaptea ordonanțelor. Acest uriaș efort costă bani și ocupă timpul unei infrastructuri scump plătite, care a fost creată nu pentru a se ocupa cu evacuarea unor reziduuri politice, ci pentru a crea și impementa acte normative benefice pentru cetățean. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. clasa politica cu asta se ocupa cu politica,da restu care trebuie sa urmeasca evitarea fraudelor de orice fel unde sunt,cu ce se ocupa ? fac si ei tot politica ?

  2. Sa speram, ca asa va fi !
    Ar fi, poate, un mic episod din ceea ce, cândva, s-ar putea numi “Lupta pentru Neatârnare”,
    inceputa (timid si stângaci) de “Cel mai osândit dintre pamânteni”.
    Mai speram sa ne trezim, si sa vedem ca după 30 de ani de „Libertate”, RO a ramas doar
    „un spaţiu geografic” si o “populatie”, acaparate şi stoarse de catre „Marii Rechini”, sprijiniti
    si protejati de o „Elită Parvenită”, gata oricând sa tradeze, si sa vânda orice, si oricui.
    Rarele exceptii, fiind stârpite „la timp”…

  3. ciumei rusesti pesediste ii e frica de popor. tremura la gandul ca romanii vor vota impotriva lor si incearca sa-i blocheze. nu-i nimic, furia impotriva psd se va mari si vor maturati la alegeri.

    • Nino, nino! A scapat un pacient de la Obregia de la furiosi! Este iubitul Ralucai Turcanu, care a studiat in Rusia si prieten cu copilul tortionarului Orban! Răspunde la numele de asd! Suspect de sifilis galben! Mai are vreo sansa? Sau dr Kevorkian are solutia pt el?

  4. Cand ai un presedinte care ignora deciziile si prevederile CCR…Extrem de grava mi se pare atitudinea unor inchipuiti deontologi, „lucizi si impartiali”, doritoa”ri de dreptate si intransigenti”, care, admit si admira incalcarea legii numai pentru satisfacerea instinctelor lor revansarde…Ordonanta asta e, mai degraba, un act de disperare..pe langa cele date la presiunea „prietenilor nostri”, au strecurat si ei o „justificare” a hotiei electorale, exacerbate la ultimele alegeri…au numit toti pasii infractionali, inca, de castigarea alegerilor…pentru ca si softul ala de la STS, daca nu e dublat de „aglomerare” mediatica, devine vulnerabil…apoi, daca se trezesc pesedistii si-i aburca pe securistii din varful partidului si pun intrebarile corecte?! Din pacate, pentru ei, singura martoaga pe care pariaza e „diaspora” lor, fara nicio legatura cu diaspora si cu nevoile ei…Tot ce au reusit, mergand pe metoda Udrea, a fost sa invrajbeasca si mai mult romanii, sa-i indeparteze de tzara pe cei plecati…chiar n-am vazut niciun „diasporez” intors la matca, odata ce si-au luat tara inapoi…Despre Traila, ca si despre alti „juristi” mari ai lui Basescu, numai de jena…daca scoti obraznicia din ei, nu ramane nici de un brancardier…avertizor de integritate

  5. Scandalul privatizării sănătății este mult mai mare decât s-a crezut inițial, caracatița prin care sistemul privat vrea să intre în banul public având tentacule până la Palatul Cotroceni.
    Presa a vorbit deja foarte mult despre lanțul de fidelitate ce îl leagă pe ministrul Victor Costache de clinica Polisano, dar noi informații susțin ipoteza că decizia a fost luată peste capul său, direct de către Klaus Iohannis care i-a făcut astfel un cadou generos finului său,Paul-Jürgen Porr, care, coincidența-coincidențelor este director al Spitalului Polisano de la Sibiu!
    Doctorul Porr este urmașul lui Klaus Iohannis la conducerea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), poziție din care păstorește interesele comunității germane de aici și, foarte probabil, din patria-mamă, respectiv mama Angela Merkel.
    De ce să ne mirăm atunci că noua putere face tot ce poate pentru ca Polisano să prospere? Să nu uităm că înainte de OUG pentru privatizarea sănătății, ministrul Costache a trecut din pix clinica Polisano în programul național pentru urgențe cardiace, deși aceasta nu întrunea condițiile legale și avea doar un angiograf, în loc de două. ‘Las’ că merge și cu unul’, și-a zis ministrul Costache, trecând astfel Polisano pe lista scurtă a clinicilor private care pot trata urgențe cardiace, costurile fiind decontate din programul național, de la buget!
    Analizând legătura directă dintre președintele Iohannis și clinica din Sibiu înțelegem mai bine de ce premierul Orban s-a făcut că plouă când au ieșit în spațiul public detalii privind scandaloasa afacere Polisano.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998