CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ordonanta bate legea

0 comentarii / 1609 vizualizări / 7 august 2013

In mentalitatea unor conducatori, care nu inteleg sau inteleg mai greu sensul profund al democratiei, administrarea statului pe calea ordonantelor de urgenta devine instrumentul predilect. Ordonanta de urgenta este servita pe loc de birocratii din ministere. La comanda. Si adoptata mecanic in sedinta de Guvern. Dupa care isi produce efectele. O lege se obtine greu, inseamna dezbateri in exteriorul si in interiorul Parlamentului, o adevarata lupta politica pentru adoptarea fiecarui articol. Un calendar care necesita mult efort si mult timp. De aceea, guvernantii vulnerabili aleg calea simpla. Care impinge democratia spre autocratie.

Smecheria cu ordonantele de urgenta, care in sine reprezinta un procedeu constitutional, a fost descoperita de Adrian Nastase. Sub guvernarea sa trebuiau inchise rapid – ceea ce, de altfel, s-a si intamplat – capitolele de negociere cu Uniunea Europeana. Acest obiectiv, important pentru intreaga natiune, a presupus o cadenta naucitoare a adoptarii actelor normative specifice IQ-ului european. A mers. Am intrat cand am intrat in UE, fiindca Nastase a impins lucrurile suficient de repede. Dar succesorii au abuzat.

Toti succesorii lui Adrian Nastase – si, intr-o masura mai mica, chiar si Tariceanu – au prins smecheria cu ordonantele de urgenta si, de cate ori au putut, au ocolit Parlamentul. Democratia a fost astfel viciata. Apogeul a fost atins sub guvernarile Boc. Atunci ordonantele de urgenta au devenit o practica curenta, pupilul lui Basescu utilizand pretextul ca majoritatea fragila din Parlament nu-i permite alta modalitate de a guverna.

Dar noi, cei din USL, ce am facut? Am atacat dur practica ordonantelor de urgenta. Aceasta metoda de siluire a democratiei, de evitare lasa a dezbaterii, atat de necesara, cu segmentele populatiei si cu opozitia politica a legilor tarii. In paranteza fie spus, Guvernele Boc au excelat si in cel mai grav atentat la democratia constitutionala, asumandu-si, de nenumarate ori, raspunderea nu numai pentru legi, ci si pentru pachete de legi.

O lege care nu trece prin malaxorul Parlamentului, prin laboratorul dezbaterii cu cetatenii si cu fortele politice din cea mai importanta institutie a statului are putine sanse, chiar minime, de a fi un act normativ bun. Ordonatele de urgenta sunt pline de greseli. Instituie adesea practici abuzive. Prin care Guvernele forteaza nota. Asa se si explica de ce, astazi, asistam nu numai la generalizare practicii ordonantelor de urgenta, ci si la rectificari succesive facute tot prin intermediul ordonatelor.

Si, astfel, am dat raspunsul la intrebarea: „Noi, cei din USL, ce am facut?”. Pana acum am facut la fel. Sau chiar mai rau. Este nevoie de vointa politica pentru a alege, in materie legislativa, drumul mai lung, mai greu, dar mai sigur al legii facute in Parlament. Dupa excesul primelor sase luni ale Guvernului Ponta 2, as spune chiar dupa destrabalarea in materie de ordonate de urgenta, e timpul sa ne trezim. Pana la urma USL trebuie sa adopte o pozitie politica. Iar parlamentarii USL sa puna piciorul in prag.

Urmeaza, cred eu, in aceasta toamna, marele examen al guvernarii Ponta. Il va trece? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998