CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Organizatorii violentelor de strada, viitorii ministri ai lui Basescu?

0 comentarii / 1424 vizualizări / 17 ianuarie 2012

Întrebarea din titlu pare ori stupidă, ori ilogică, ori ironică, dar nu prea e, ba chiar o punem la modul cel mai serios, pentru că avem încă proaspete în minte anumite evenimente din istoria recentă.

Mai exact, Traian Băsescu a reevaluat și apoi validat ca ministru un personaj care nu doar că s-a ocupat cîndva cu organizarea de huliganisme, dar a făcut-o chiar în contra lui.

Pe 8 decembrie 2004, cînd la TVR era programată înfruntarea televizată finală dintre Băsescu și Năstase, actualul președinte a fost întîmpinat la poarta instituției din Pangratti de o armată de indivizi agresivi, care l-au scuipat prin parbrizul deschis al mașinii și au aruncat cu un cartof în el.

Să dăm cuvîntul ziarului Adevărul, care a relatat detaliat, la vremea respectivă, cine erau indivizii în cauză:

”Doua-trei sute de indivizi de sex masculin, trasi la uniforme albastre – geci si caciuli imprimate cu cei trei trandafiri pesedisti. Majoritatea – zdrahoni de 30-40 de ani, cu semnalmente de fii fara ocupatie ai clasei muncitoare, dar figureaza si niscai pustani care au primit drept de vot abia in 2004. Nu lipsesc nici tipii asupra carora ultimii patru ani de crestere economica la Putere si-au pus amprenta. La ei, pe sub geaca albastra, se ghicesc toalele de firma. Parfumul de trascau se amesteca, astfel, cu cel de odicolon achizitionat din free-shop.

Sunt baietii de la PSD-Ilfov (condusă pe atunci de Gabriel Oprea n.n.), adusi de partid pentru a-i face galerie lui Adrian Nastase. Grupul ocupa aleea stramta de la intrarea principala in Televiziune. Responsabilii cu agitatia si propaganda nu pierd vremea. Aproape instantaneu, scot din cutii si distribuie, in mare viteza, cartoanele si steguletele cu „Nastase-presedinte”. Apoi mobilizeaza galeria la portavoce. „Hai, ba, ca se aude misto”, constata satisfacuti, dupa ce sutele de plamani pompeaza numele candidatului PSD+PUR. Cativa suporteri dezerteaza din formatie pentru a-si goli basica udului in boschetii ornamentali ai Televiziunii. Orele 21,00-21,10. Apar staff-urile celor doi adversari, care intra pe poarta secundara, la o distanta onorabila de vacarmul masei albastre din Ilfov.

Ora 21,30. Afara, galeria PSD-Ilfov explodeaza. Le-a venit idolul politic, insotit de consilierul personal de campanie, Dan Andronic. Adrian Nastase intra lin, zambind sigur de sine. Are si de ce: din spatele sau rasuna refrenul „Nas-ta-se pre-se-dinte!”.

Saluta pe toata lumea, dupa care intra la machiaj. Un sfert de ceas mai tarziu, la poarta, scandarile interfereaza cu huiduieli copioase. A aparut Basescu, „iepurasu'”, „chioru'”, iar aplaudacii PSD simt nevoia sa marcheze momentul cu ceva spituri expediate, discret, in tablaria masinii, care, neinsotita de vehiculul Politiei – tras pe dreapta in curte, dupa sosirea lui Nastase – abia avanseaza. Poarta ramane, deocamdata, inchisa, iar Basescu nu-si poate reprima pornirea de a intra in dialog polemic cu suporterii oponentului. „Degeaba, eu nu-l votez, bai, fratilor”, le spune, razand complice, din masina. Replica vine sub forma unui carton azvarlit prin geamul deschis al portierei, care trece milimetric pe langa obrazul fostului comandant de nava, in vreme ce un scuipat infloreste pe parbriz. Traian Basescu intra val-vartej in Televiziune, secundat de Adriana Saftoiu, consilierul personal de campanie. Incidentele de la poarta l-au scos din tatani”.

Peste ani, Valentin Nicolau, prezent la acea manifestare, confirma și el că organizatorul din umbră al protestului huliganic anti-Băsescu era Gabriel Oprea.

Cinci ani mai tîrziu, între agresorul de odinioară și victima Traian Băsescu se năștea o dragoste fierbinte și o reevaluare ante-maritală. Sindromul Helsinki? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998