CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Orhideele umilintei

6 comentarii / 4537 vizualizări / 15 februarie 2019

Cînd e vorba de manevre ale politicienilor, ale serviciilor secrete ori de ample mișcări sociale se știe, și nu de ieri, de azi ce rol important are simbolistica. Doar avem exemplul recent al amărîtei de veste galbene din dotarea șoferilor francezi care a ajuns peste noapte simbol al unei adevărate revoluții anti-Macron. Foarte probabil, de o anume simbolistică am avut parte și azi, la audierea Laurei Kovesi, una care a cam scăpat, deocamdată, observatorilor.
Mai toată presa titra acum cîteva ore că fosta șefă a DNA a fost așteptată cu flori la audiere, coșuri mari cu orhidee și buchete de lalele.
De la cine?
De la marii admiratori/susținători, desigur.
Ai gîndi că e vorba de un gest frumos și care arată prețuirea de care se bucură zeița anticorupției, dacă nu ar apărea niște mici semne de întrebare.
I-a oferit Laurei Kovesi un coș cu orhidee, cu mîini tremurînde de bătrînețe, dar și de emoție, reputatul cărturar Mihail Șora?
I-au ținut isonul filosofii Andrei Pleșu ori Horia Patapievici, rafinata actriță Oana Pellea, cîntărețul sensibil Tudor Chirilă, cei doi Caramitru, tatăl și fiul, talentatul scriitor Mircea Cărtărescu?
A slujit-o cu flori Gabriel Liiceanu, cel care fix acum un an declara presei despre ea ”Bănuiesc că ar fi cel mai bun președinte”?
Nici vorbă. La audieri nu a fost azi prezent niciunul dintre cei care rupeau hainele de pe ei, odinioară, la mitingurile pro-DNA, în ger ori arșiță, în ploaie ori vînt. Deși prezența lor ar fi fost mai justificată ca oricînd.
Nu.
Laurei Kovesi i-au înmînat flori un grup de #rezistenți de profesie, în frunte cu Marian Tivilic Moroșanu, alias Marin Ceaușescu(foto), despre care presa relata că umbla îmbrăcat într-un cearșaf și se prezenta drept ”fantoma lui Nicolae Ceaușescu”, care a rămas cu sechele de la revoluție ori mineriade, care l-a agresat pe deputatul Nicolae Bacalbașa și care ar fi fost condamnat la închisoare, în trecut. Un colecționar înrăit, totodată, de amenzi pentru tulburări ale ordinii publice, la pachet cu Bot, Dide, Sandy Bătăușul, Angie etc.
El e omul care a decis să o sprijine moral pe Laura Kovesi și să îi ofere flori, sub obiectivele televiziunilor, în timp ce secta adoratorilor de mare calibru era lipsă la apel.
Un gest care nu o ridică, ci o îngroapă și mai rău, în planul imaginii, pe fosta șefă a DNA, ceea ce în mod cert a simțit și ea, o dată ce a refuzat să se atingă de florile respective. Deși imaginea ei intrînd în parchet cu flori strînse la piept chiar ar fi avut, în mod normal, oarece impact.

Am avut cîndva un mare gest simbolic, numit ”Procesiunea cuștii”, dedicat lui Ilie Ilașcu, în cadrul căruia mari personalități, cu Blandiana și Coposu în frunte, intrau cu rîndul într-o cușcă în semn de solidaritate cu întemnițatul moldovean, considerat o victimă a unei justiții nedrepte.

Pentru Kovesi, nu a vrut nicio mare personalitate să intre azi, simbolic, în ”cușcă”.

Au ”intrat” doar cîțiva zurbagii ai maidanului.

Privind la orhideele livrate de Marin ”Ceaușescu” e greu să nu te gîndești la cerneala cu care un nebun l-a stropit pe față pe fostul președinte Emil Constantinescu, asigurîndu-i o imagine de final de mandat pe gustul tuturor dușmanilor.

Pe atunci, presa se întreba în zadar cum a fost posibil ca nebunul – cunoscut deja ca atare – să fi păcălit tot dispozitivul de SPP-iști și să ajungă lîngă președinte.
Azi, ne putem întreba cine o fi avut ideea și cine o fi plătit pentru florile lui Ceaușescu-mitingistu’, ”prăvălite” cu șchepsis imagologic peste Kovesi? (B.T.I.)

foto: facebook

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Orhidee din Indonezia.

 2. Superba intuiție.
  Lăsând la o parte sentimentul de kitsch grotesc generat de aspectul total bizar al coșurilor cu flori (fotografia e geniala) și de părerea personala că se pupa perfect cu profilul persoanei careia ii sunt oferite, emana dinspre pot-pourri- urile alea jenante un izbitor miros funerar.

  Mulțumesc, frumos simțit.

  • Coșurile cu flori, asemeni bufnițelor adulatei, fac parte din recuzita micului bolșevic de dreapta.

 3. Nici o orhidee pentru Miss Blandish
  Este titluri unui roman polițist celebru scris de un autor celebru James Hadley Chase.
  Se vede ca domnii cu florile e intelectuali.

 4. Probabil sunt orhidee culese pe la Cotroceni, si n-au gasit decat pentru doua cosuri, sa semene cu „sincere condoleante”.

 5. Si daca totusi, LCK ajunge prim-procuror European? Pana sa instrumenteze slugile lui Dragnea acuzatiile impotriva Lulutei, aceasta va capatata imunitate si nu ne vom mai putea intelege unii cu altii din cauza chelalaielilor generalizate de ciuda, spaima si disperare. Ca o uvertura la alegerile europarlamentare. Atunci sa te tii

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998