CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Originalele proteste de strada din Romania post-decembrista

3 comentarii / 4423 vizualizări / 29 ianuarie 2017

Protestele de stradă din România post-comunistă îmbracă forme greu de prins în scheme. Oamenii stau în case cînd ar trebui să rupă gardurile marilor instituții publice și se bulucesc la miting pentru mize greu de înțeles. Asta, dacă e să pornim de la premisa de onestitate pentru că, din păcate, majoritatea mitingurilor de după căderea lui Ceaușescu, ba inclusiv cele care au dus la dărîmarea lui, au avut drept element comun manipularea grosolană a cetățenilor de către structuri oculte, începînd cu serviciile secrete și terminînd cu ONG-uri cu finanțări dubioase.

Azi, bunăoară, se împlinesc 27 de ani de la prima descindere a minerilor la București, la o zi după mega-manifestația organizată de partidele istorice.

Românii abia de împliniseră o lună de libertate a exprimării și deja erau de părere, în majoritatea lor, că toți adepții lui Coposu, Rațiu, Câmpeanu, Cunescu etc trebuie să tacă și să se ducă dracului de unde au venit.

La vremea respectivă, simpatizanții neo-comuniștilor feseniști chiar erau într-un număr zdrobitor de mare în raport cu susținătorii opoziției; asta nu le dădea dreptate în mod automat, însă.

Cu atît mai ciudată pare situația azi, cînd 20-30.000 de protestatari încearcă să răstoarne o situație abia creată la urne de milioane de oameni, respectiv guvernarea PSD-ALDE

Un nou protest împotriva proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale este anunţat în această seară, începând cu ora 17.00, în zona Universităţii, manifestări fiind anunţate, conform Mediafax, şi în mai multe oraşe ale ţării, dar şi în diaspora. Până la momentul transmiterii ştirii, aproximativ 8.600 de oameni şi-au anunţat intenţia de a participa la protestul din Capitală. Totodată, manifestări sunt anunţate şi în Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, Teleorman, Turda şi Vâlcea.

Interesante rău aceste proteste, ca și cele de duminica trecută.

La originea lor s-ar afla o organizație cvasi-anonimă, ”Corupția ucide”, condusă de un lider de vreo 27 de ani, devenit celebru după ce a organizat ziua fără pantaloni în metroul bucureștean. Mobilizarea se face pe rețelele sociale.

Miza e și ea aparte: modificări în legislația penală asupra efectelor cărora nu s-au pus de acord pînă acum nici măcar specialiștii reputați, plus grațierea unor deținuți, un procedeu legal și uzual în orice democrație.

Românii nu au ieșit în stradă cînd s-a tăiat din pensii, din salarii, cînd s-au desființat unicele unități medicale din orașe de provincie, nu au ieșit să protesteze față de posibila desființare a iubitei echipe Steaua ori cînd s-au ratat calificări la europene și mondiale.

Ies în schimb, țăranii din cele mai sărace și mai analfabete comune din Vaslui ca să protesteze contra exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică. (Îmi mărturisesc ignoranța: eu, unul, am aflat de respectivele gaze odată cu protestele de acum cîțiva ani; se pare că țăranii vasluieni erau mult mai bine informați în legătură cu ele și cu posibilele efecte ale exploatării, încă neidentificate clar de către savanți)

Să zicem, totuși, că există un segment al societății în fiecare dintre localitățile unde s-a protestat duminica trecută care a ajuns la acel nivel de unde poate să privescă viu îngrijorat posibilele efecte ale modificării legislației penale și ale grațierii unor deținuți.

Pe de-o parte, e greu să nu te întrebi de ce, pînă azi, nu s-a mai ieșit niciodată în stradă împotriva grațierilor, deși guvernul PNL-PNTCD a eliberat peste noapte cca.10.000 de pușcăriași în 1997.
Ori cînd același guvern dezincrimina, chipurile din eroare, bancruta frauduloasă, spre bucuria marilor escroci.

Pe de alta, e greu să nu observi ocaua dublă cu care respectivii protestatari măsoară lucrurile.

Guvernul Cioloș cel-mult-prea-democrat-și-occidental a modificat legislația penală, anul trecut, în luna mai, printr-o ordonanță de urgență, cu nr.18/2016, după cum urmează: 19 modificări aduse Codului Penal, 132 modificări aduse Codului de procedură penală, o modificare adusă Legii de organizare judiciară.
Total 152 de modificări.

La vremea respectivă, cu excepția unor organe de presă și a unor politicieni din opoziție, nu a mai făcut nimeni scandal în legătura cu procedura aleasă, nu a denunțat nimeni absența avizelor din partea altor autorități ale statului, nu s-a lamentat nimeni legat de caracterul de urgență al deciziei.
Nu doar că nu s-a ieșit în stradă, dar pare că nici nu a observat nimeni, începînd cu Iohannis, actul guvernamental, semnat de Cioloș și Raluca Prună, pentru simplul motiv că el a devenit public abia după adoptare.

Acum e invers: s-a protestat cu anticipație, mai înainte ca ordonanțele să ajungă oficial pe masa guvernului, doar în baza unor informații pe surse.

Pe lista protestatarilor se numără însăși DNA, ai cărei reprezentanţi consideră că modificarea cadrului legislativ în regim de urgență în lipsa unor analize obiective ”e nejustificată”.

Rîsul curcilor, e chiar acea DNA înființată, ea însăși, prin Ordonanța de Urgență 43/2002, aprobată de parlament abia după cîteva luni. După ce băltise 12 de ani, corupția autohtonă nu mai putea aștepta preț de o dezbatere în parlament?

Împotriva ordonanțelor actualului guvern, președintele Iohannis invocă inclusiv pozițiile exprimate de președintele CEDO și de cel al Comisiei de la Veneția, cu care a discutat zilele trecute, la Strasbourg.

Interesant, despre Comisia de la Veneția nu a suflat nimeni la finele anului trecut, cînd se vorbea de modificări legislative care să îi aducă Laurei Kovesi al treilea mandat la șefia DNA, deși comisia amintită recomandă, în cazul procurorilor cu funcții de conducere, unul singur.

Una peste alta, deși mecanismul protestelor de stradă, fie ele și neautorizate, e binevenit în democrație, e greu să nu te întrebi care e mecanismul exact de declanșare al acestora, în condițiile în care, cum arătam mai sus, aceeași societate pare să aibă abordări – și reacții – radical diferite față de probleme similare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: opiniatimisoarei.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Polica romaneasca este o parodie a democratiei. Asa si cu protestele „civice” organizate de oamenii lui Iohannis care au pierdut lamentabil alegerile dar tin coada pe sus.

  2. o insailare de exemple aduse ca argumente,in realitate fara nici o legatura intre ele!autorul articolului face abstractie de faptul ca oamenii(vreo 20000-30000,putini in viziunea sa)nu cer demisia guvernului si nici nu contesta neaparat gratierea,ci caracterul de urgenta si mai ales „dedicatia”stravezie!

  3. „Asta este România, patria denunţurilor şi a ascultărilor. Astea sunt principalii piloni pe care se sprijină dosarele româneşti pentru care intră oamenii în puşcărie. O fi bine, o fi rău?”, a afirmat Dragnea.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998